Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

Κυβερνητική «επιχείρηση» να ματαιώσει το δημοψήφισμα

«ΜΗ ΝΟΜΙΜΗ» Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΡΔΙΚΑΣ, ΛΕΕΙ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2008



Υπό τον φόβο του καθολικού «όχι» στην διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από την Πέρδικα, η κυβέρνηση επιχειρεί να ακυρώσει την διαδικασία του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής.

Η εναντίωση των φορέων και κατοίκων της κοινότητας στον σχεδιασμό της ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) ανάγκασε την κυβέρνηση να παρέμβει, προκειμένου να μην πάρει πανελλαδικές διαστάσεις το «όχι» στον αγωγό φυσικού αερίου. Μία εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τους εγγεγραμμένους στα δηματολόγια της κοινότητας Πέρδικας, ο περιφερειάρχης με απόφασή του ακύρωσε την ομόφωνη απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, χαρακτηρίζοντάς την «μη νόμιμη». Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί ουσιαστικά να μην στηθούν οι κάλπες την ερχόμενη Κυριακή στην Πέρδικα και τα γραφεία της Πανηπειρωτικής στην Αθήνα, φοβούμενος το πολιτικό κόστος.

Η ενέργεια του Δημήτρη Πανοζάχου προκάλεσε έκπληξη στους φορείς της Πέρδικας, οι οποίοι πάντως αποφάσισαν να διεξαχθεί κανονικά η εκλογική διαδικασία την ερχόμενη Κυριακή, 10 Αυγούστου. Η κυβέρνηση, πλέον, βρίσκεται μπροστά σε ένα ακόμη αδιέξοδο, αφού η απόφασή της να μην γίνει το δημοψήφισμα… επιστρέφεται ουσιαστικά στον περιφερειάρχη Ηπείρου. Και, ακόμη, παραδέχεται εμμέσως τη δυναμική και την απήχηση που έχει η λαϊκή βούληση που θα έχει το δημοψήφισμα της Κυριακής για ένα θέμα που υπάρχει καθολική εναντίωση στις κυβερνητικές επιλογές.

Εθνικό θέμα

Κύριο επιχείρημα του περιφερειάρχη είναι ότι η διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου είναι θέμα εθνικής πολιτικής και ως εκ τούτου δεν προβλέπεται η διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος. Επίσης, θεωρεί ότι το δημοψήφισμα είναι νομικά αστήρικτο, καθώς στον ισχύοντα Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. «Για να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του άρθρου 216 που αφορούν τα τοπικά δημοψηφίσματα, πρέπει να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα που δίνει ισχύ στις διατάξεις αυτές, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί, γεγονός που συνιστά τις ως άνω διατάξεις ανενεργές», αναφέρει στο σκεπτικό του ο κ. Πανοζάχος.

Έτσι, ο περιφερειάρχης ασκεί κριτική στον υπουργό Εσωτερικών και πολιτικό του προϊστάμενο, Προκόπη Παυλόπουλο, επειδή ακόμη δεν έχει προχωρήσει στην έκδοση του αναγκαίου προεδρικού διατάγματος. Επιπροσθέτως, αμφιβάλλει για την ισχύ και τη σαφήνεια του νέου Κώδικα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, γνώση της πρωτοβουλίας του περιφερειάρχη είχαν και οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες της Ηπείρου και κυρίως οι υφυπουργοί Κ. Τασούλας, Α. Μπέζας, Στ. Καλογιάννης και Γ. Παπαγεωργίου.

Θα γίνει κανονικά

Την ίδια ώρα οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος δηλώνουν κατηγορηματικά ότι οι κάλπες θα στηθούν και στην Πέρδικα και στην Αθήνα. Τη Δευτέρα το βράδυ συνεδρίασε εκτάκτως η πενταμελής επιτροπή και απέρριψε το «τελεσίγραφο» του περιφερειάρχη, ενώ παράλληλα αποφάσισε να γίνει το δημοψήφισμα. «Η απόφασή μας ήταν ομόφωνα και το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά», δήλωσε στον «Η.Α.» το μέλος της εκλογικής επιτροπής Κώστας Βέρμπης.

Η εκλογική επιτροπή είναι πενταμελής και αποτελείται από τρεις αιρετούς και δύο υπαλλήλους της κοινότητας Πέρδικας. Υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος τάσσεται και η κοινότητα με την πρόσφατη απόφασή της καθώς και η επιτροπή πρωτοβουλίας εναντίον του αγωγού φυσικού αερίου. Όπως ήδη έγραψε ο «Η.Α», οι συμμετέχοντες στο δημοψήφισμα θα κληθούν να ψηφίσουν «ναι» ή «όχι» στη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου, ενώ το εκλογικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς.


Αρθρογράφοι : ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (sargiris@agon.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες