Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Η αλληλεγγύη το όπλο των εργαζομένωνΗ αλληλεγγύη το όπλο των εργαζομένων


Οι κινητοποιήσεις στο εργοστάσιο Καρυπίδη σταμάτησαν και πάλι. Η διεύθυνση του εργοστασίου που είχε προχωρήσει στην απόλυση δύο εργαζομένων παρά τη δέσμευση που είχε πάρει από την προηγούμενη απεργία ότι δεν πρόκειται να απολυθούν εργαζόμενοι αναγκάστηκε για άλλη μια φορά να υποχωρήσει.


Μέσω του σωματείου εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων είχε ξεκινήσει απεργία από την Τετάρτη 14/10. Από την πλευρά του εργοστασίου χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέσα ώστε να σπάσει η απεργία αυτή. Έγινε προσπάθεια για να στηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός. Κράτησε σε ομηρία τους αλλοδαπούς εργάτες με απειλές προς αυτούς. Έφτασε στο σημείο να φέρει και τα ΜΑΤ απέναντι στους απεργούς με στόχο την τρομοκράτησή τους. Άσκησε ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στη διοίκηση του σωματείου με στόχο να βγει η απεργία παράνομη και καταχρηστική και ζητάει από την πρόεδρο και τη γραμματέα 3000€. Τέλος ανακοίνωσε το κλείσιμο του εργοστασίου, κάτι που ποτέ φυσικά δεν εφαρμόστηκε.


Αξίζει να σημειώσουμε ότι το εργοστάσιο αυτό βρίσκεται σε αναπτυξιακό πρόγραμμα και έχει πάρει επιχορήγηση για 72 εργαζόμενους ενώ αυτή τη στιγμή δουλεύουν μέσα μόνο 54. Πρόσφατα μάλιστα προχώρησε στην κατασκευή καινούριων εγκαταστάσεων. Παρόλα αυτά χρήματα για την εξόφληση των εργαζομένων δεν έχει καταφέρει να βρει.


Η κήρυξη της απεργίας νόμιμης από το δικαστήριο αποτέλεσε καθοριστικό σημείο στον αγώνα των εργαζομένων. Η απόφαση αυτή τους δικαίωσε σε όλα τους τα αιτήματα. Πλέον η διοίκηση του εργοστασίου δεν είχε άλλη επιλογή από το να έρθει σε συμβιβασμό με το σωματείο και τους εργαζόμενους. Υποχώρησε στο ζήτημα των απολύσεων και δεσμεύτηκε να πληρώνει στο εξής τους εργαζόμενους κανονικά και να του έχει εξοφλήσει μέχρι το Ιούνιο.


Η επιτροπή αλληλεγγύης αποτελεί μια πρωτοβουλία που σα στόχο έχει να βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορεί στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στον Καρυπίδη αλλά και όλους τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα. Πιστεύουμε ότι η έμπρακτη αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια των εργαζομένων αποτελεί σήμερα ένα σημαντικό στοιχείο ώστε να μπορούν οι αγώνες τους να φέρνουν αποτελέσματα. Χαιρετίζουμε τη δικαίωση των αιτημάτων των εργαζομένων και δηλώνουμε ότι θα σταθούμε δίπλα σε όλους τους εργαζομένους που κινητοποιούνται και διεκδικούν τα δικαιώματά τους.




Επιτροπή αλληλεγγύης



Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες