Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ

(των επιχειρήσεων και του πολέμου)


ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ κ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ


Η περίοδος που διανύουμε για τους περισσότερους μεταπτυχιακούς φοιτητές έχει άγχος, διάβασμα και τρέξιμο. Τα μαθήματα, τα εργαστήρια, τα project, οι επιτηρήσεις μας πιέζουν. Και από δίπλα οι αλλαγές στο ασφαλιστικό που πλήτουν όλους μας. Την ίδια ώρα όμως επιλέγει το Υπουργείο Παιδείας να «αλλάξει το τοπίο» στο πολυτεχνείο και στα πανεπιστήμια όλης της χώρας με την ψήφιση των νόμων για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, την προώθηση εσωτερικών κανονισμών σύμφωνα με το νόμο-πλαίσιο. Φαίνεται λοιπόν ότι και για την κυβέρνηση η περίοδος είναι έντονη πολιτικά και με πολύ «τρέξιμο» επίσης. Η ανελέητη κούρσα της ενάντια στα δικαιώματά μας και στους αγώνες του φοιτητικού-εκπαιδευτικού κινήματος της προηγούμενης περιόδου είναι σε εξέλιξη. Και αυτό διότι η νέα πραγματικότητα που μας ετοιμάζουν προβλέπει:
§ Χρηματοδότηση των Μεταπτυχιακών Προγμαμμάτων από «χορηγίες, παροχές, κληροδοτήματα, φορέων του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα γενικά, νομικά ή φυσικά πρόσωπα, ερευνητικά προγράμματα, κοινοτικά προγράμματα, επιχορηγήσεις του κρατικού προϋπολογισμού και δίδακτρα». Θεσμοθετείται δηλαδή το άνοιγμα της έρευνας στους ιδιώτες και στις επιχειρήσεις. Αν όμως χρειαστεί και δεν υπάρχουν λεφτά υπάρχουν και τα δίδακτρα!! Την ίδια ώρα η υποχρηματοδότηση εντείνεται..
§ Το πρόγραμμα σπουδών του Μεταπτυχιακού ορίζεται από Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης και όχι από το τμήμα για να φτιαχνεί κατά παραγγελία μακριά από αντριδράσεις...
§ Αξιολόγηση για τα Μεταπτυχιακά αλλιώς κόβονται. 4-ετές πλάνο.managers.Εμπορία ευρεσιτεχνιών. Ιδρυση πανεπιστημικιακών ινστιτούτων και μεταπτυχιακών R ‘n D. Κίνητρα για την ανάπυξη έρευνας για το ΝΑΤΟ.
Μήπως τα πράγματα είναι σκούρα για την ήδη δύσκολη, χωρίς δικαιώματα ζωή της πλειοψηφίας από εμάς; Η μήπως όσα λέμε δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα και κινδυνολογούμε;
Καταρχήν όσα νομοθετούνται δεν απηχούν την θέληση των περισσοτέρων στην εκπαιδευτική κοινότητα. Κινητοποιήσεις έγιναν έξω από τη βουλή από την ΠΟΣΔΕΠ και από συλλόγους. Ήδη εδώ η ΓΣΤ του Γενικού Τμήματος έχει εναντιωθεί με ξεκάθαρο τρόπο στους νέους νόμους.
Να όμως και ένα παράδειγμα που φωτίζει το μέλλον που μας φτιάχνουν:
Στο Πολυτεχνείο δραστηριοποιείται, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Βήματος (27/1/08) η εταιρεία EADS-3 Sigma. O τίτλος του άρθρου είναι αποκαλυπτικός: «Γιατρός που κατασκευάζει ιπτάμενα όπλα στα Χανιά». Πρόκειται για μια πρότυπη εταιρία που ανταγωνίζεται σε αυτή την κατηγορία του εξοπλισμού, στους εναέριους-και μη στόχους , τέσσερις άλλες «μεγάλες» εταιρείες διεθνώς παράγοντας ευρύτερη, όπως δηλώνει ο διευθυντής της, γκάμα «προϊόντων». Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο Πεδίο Βολής Κρήτης βοηθώντας στη δοκιμή υπερσύγχρονων όπλων αλλά και στα περισσότερα πεδία βολής του κόσμου. Πρόκειται δηλαδή για εταιρεία με εμπλοκή άμεση σε πολεμικές δοκιμές. Και από το πεδίο βολής πίσω στο πολυτεχνείο καθώς η εταιρεία συμβάλλεται με πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων με το ίδρυμα.
Κρυφό χαρτί της η ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα όπως διαβάζουμε στο Βήμα. Η συνεργασία αυτή βάζει ερωτήματα για τους «ακαδημαϊκούς» της συνεργάτες. Ποιον καθησυχάζουν οι ανακοινώσεις του Πρύτανη ότι δεν υπάρχει πολεμική έρευνα όταν δεν «ανοίγει» τον ΕΛΚΕ σε εκπροσώπους μεταπτυχιακών κ φοιτητών. Γιατί σιωπούν οι συνεργαζόμενοι καθηγητές; Υπάρχει περίπτωση και ενδείξεις ώστε ο πνευματικός κόπος φοιτητών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών να καταλήγει να εφαρμόζεται σε πεδία βολής..
Είμαστε σίγουροι ότι η πλειοψηφία της εκπαιδευτικής κοινότητας θέλει εκπαίδευση και έρευνα όχι για τέτοιους σκοπούς αλλά για της ανάγκες της κοινωνίας. Είμαστε ακόμα περισσότερο σίγουροι ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας καταδικάζει τέτοιες «σκοτεινές» συμπράξεις. Πόσο μάλλον που τα Χανιά υποφέρουν από την ασύδοτη λειτουργία του Πεδίου Βολής και των Νατοϊκών Βάσεων. Το θέμα έχει πολιτικές διαστάσεις και αφορά όχι μόνο την πολυτεχνιακή κοινότητα αλλά την κοινωνία ολόκληρη. Πόσο μάλλον που στην περίοδο που διανύουμε ανοίγουν «θερμά» μέτωπα στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή και η αντιπολεμική δράση είναι αναγκαία.
· Καμία πολεμική έρευνα στο ΠΚ
· Να ανοίξουν οι λογαριασμοί του ΕΛΚΕ στους εκπροσώπους των συλλόγων
· Άμεση σύγκλιση γενικής συνέλευσης μεταπτυχιακών με αυτό το θέμα
· Να μην εφαρμοστούν οι νέοι νόμοι και την έρευνα και τα μεταπτυχιακά


Ανεξάρτητη Κίνηση Μεταπτυχιακών

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες