Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

Τρόφιμα - κλώνοι στο πιάτο μας


Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων άναψε «πράσινο φως» για την κατανάλωση κρέατος και γάλακτος από κλωνοποιημένα ζώα


Το «πράσινο φως» για την κατανάλωση κρέατος και γάλακτος από κλωνοποιημένα ζώα έδωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA), απόφαση με την οποία επανέρχεται στο ευρωπαϊκό προσκήνιο η έντονη αντιπαράθεση για τα «τρόφιμα Φρανκενστάιν».



Η έλευση των κλωνοποιημένων και γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στο... πιάτο μας βρίσκει αντίθετη την πλειονότητα των Ευρωπαίων καταναλωτών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, ενώ την ίδια ώρα προκαλεί χαμόγελα στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά μεταλλαγμένων προϊόντων, παγκοσμίως, που βλέπουν να πέφτει και το τελευταίο οχυρό (βλέπε Ευρώπη) στo ισχυρό λόμπι της βιοτεχνολογίας.

Σύμφωνα με το «προσχέδιο γνωμοδότησης» της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων, τα κλωνοποιημένα ζώα και τα παράγωγά τους είναι το ίδιο υγιεινά με αυτά που έχουν γεννηθεί με συμβατικό τρόπο. Το έγγραφο δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή πριν από την τελική απόφαση που αναμένεται τον Μάιο και είναι ανοιχτό σε δημόσιο διάλογο μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου.

«Είναι απίθανο να υπάρχουν διαφορές αναφορικά με την ασφάλεια των τροφίμων ανάμεσα σε προϊόντα τροφίμων που προέρχονται από κλώνους και σε αυτά που προέρχονται από ζώα συμβατικής εκτροφής», καταλήγει το 47σέλιδο κείμενο.

Η τεχνολογία κλωνοποίησης θα επέτρεπε στους εκτροφείς να αντιγράφουν την «ελίτ» των ζώων αντί να τα διασταυρώνουν και να παράγουν απογόνους με απρόβλεπτα χαρακτηριστικά. Οι ένθερμοι υποστηρικτές της μεθόδου υπόσχονται αύξηση της παράγωγης του γάλακτος και βελτίωση της ποιότητας του κρέατος.

Την προσεχή Τετάρτη αναμένεται να δημοσιοποιηθεί ξεχωριστή έκθεση για τις ηθικές πλευρές της κλωνοποίησης ζώων στην παραγωγή τροφίμων από επιτροπή Ηθικής, που περιλαμβάνει 15 επιστήμονες, φιλόσοφους, θεολόγους και νομικούς.

Η απόφαση της EFSA είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται ανάλογη απόφαση από την Αμερικανική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων. Το θέμα εξετάζεται από τις αρχές και στην Ιαπωνία, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων θα καλέσει και άλλους επιστήμονες να καταθέσουν τη γνώμη τους, προτού λάβει την οριστική της απόφαση τον Μάιο. Σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», θα περάσουν χρόνια μέχρι να φθάσει το κρέας και το γάλα των κλωνοποιημένων ζώων στο πιάτο των καταναλωτών.

Οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» σημειώνουν ότι η οριστική απόφαση της EFSA δεν είναι δεσμευτική, παρ όλα αυτά θα είναι δύσκολο για την Κομισιόν να απαγορεύσει την πώληση αυτών των προϊόντων στην αγορά, καθώς μια τέτοια ενέργεια αντιβαίνει στους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Πέρυσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αποφάνθηκε ότι οι προσπάθειες της ΕΕ να απαγορεύσει μεταλλαγμένες καλλιέργειες αποτελούν εμπόδιο στο ελεύθερο εμπόριο.

Η απόφαση του ΠΟΕ χαρακτήρισε ασύμβατη με τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου την απαγόρευση εισαγωγής και καλλιέργειας μεταλλαγμένων σε έξι χώρες, Ελλάδα, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο και Ιταλία.



ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες