Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Tι πρέπει να προσέξετε… πριν από τη συνταξιοδότηση: Oι ασφαλιστικες παγίδες που μειώνουν τη σύνταξη

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ...


Tην προσοχή όλων όσοι προγραμματίζουν να συνταξιοδοτηθούν προσεχώς, εφιστά η Πανελλήνια Oμοσπονδία Προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία, παραθέτοντας ενδεικτικά τις ασφαλιστικές παγίδες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της σύνταξης. Στις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που θα πρέπει να προσέξουν οι εργαζόμενοι σε σχέση με τις επιλογές τους, συμπεριλαμβάνονται οι εξής:


1. Πολλοί προγραμματίζουν να αποχωρήσουν για συνταξιοδότηση το αργότερο μέχρι 31/12/2007 με αφορμή την αλλαγή που προβλέπει ο N. 3029/02 στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από 1.1.2008.
H συγκεκριμένη αλλαγή αφορά μόνο το Δημόσιο, το ΤΑΠ–ΟΤΕ, τον ΟΑΠ–ΔΕΗ, το ΤΑΠ–ΕΤΕ, το ΤΑΠ–ΑΤΕ, το ΤΑΠ–ΗΣΑΠ, το ΤΑΠ της ασφαλιστικής εταιρείας «Η ΕΘΝΙΚΗ», το ΤΑΥΣΟ (συνεταιριστικών οργανώσεων), το ΤΣΠ – Τράπεζας Eλλάδος, το ΤΑΠΙΛΤ (έχει ενοποιηθεί στο ΙΚΑ) και το ΤΑΠ–ΕΤΒΑ.
Για τον ασφαλισμένο που θα συνταξιοδοτηθεί μετά την 1/1/2008, τα έτη ασφάλισης που έχουν συμπληρωθεί μέχρι 31/12/2007 θα υπολογισθούν με βάση ό,τι ισχύει σήμερα, δηλαδή με βάση τον τελευταίο μισθό, και με ποσοστό αναπλήρωσης 80%. Για τα χρόνια που θα συμπληρωθούν μετά την 1/1/2008 σταδιακά σε δέκα χρόνια το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται από το 80% στο 70%, σταδιακά κάθε έτος και μέχρι το έτος 2017, οπότε υπολογίζεται το 70% των αποδοχών.
Σταδιακά γίνεται η μετάβαση από τον τελευταίο μισθό στις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας.
Ως αποδοχές πάντοτε για τα έτη μετά την 1/1/2008 λαμβάνονται, για όσους αποχωρήσουν από 1/1/2008 έως 31/12/2012, ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών των μηνών που έχουν διανυθεί μέχρι και τον προηγούμενο μήνα από την υποβολή της αίτησης. Από 1/1/2013 και μετά, ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας. Παράδειγμα:
Εργαζόμενος στο Δημόσιο, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Π.Ε.), συμπληρώνει 31/12/2007 30 έτη υπηρεσίας και συνεχίζει εργαζόμενος μέχρι 31/12/2012, οπότε και συμπληρώνει 35 συντάξιμα έτη. Με βάση τα ισχύοντα σήμερα, ο βασικός μισθός με 30 έτη υπηρεσίας είναι 1.370 ευρώ και με 35 έτη υπηρεσίας είναι 1.441 ευρώ. Ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνει με αυτά τα ποσά στους βασικούς μισθούς χωρίς να υπολογίζεται η προσαύξηση κάθε χρόνου.
Eάν αποχωρήσει στις 31/12/2007, ο εργαζόμενος θα υπολογίσει ως εξής το ποσό σύνταξης που θα πάρει:
Ποσό σύνταξης = βασικός μισθός x 80% x έτη υπηρεσίας/35 = 1.370 x 80% x 30/35 = 939 ευρώ.
Eάν αποχωρήσει στις 31/12/2012, το ποσό σύνταξης θα υπολογιστεί για τα έτη μέχρι 31/12/2007 ως εξής:
= 1.441 x 80% x 30/35 = 988 ευρώ.
Για τα έτη από 1/1/2008 έως 31/12/2012:
Ποσό σύνταξης = Μ.Ο. αποδοχών των 60 προηγούμενων μηνών x 75% x έτη υπηρεσίας/35
= 1.413 x 75% x 5/35 = 151 ευρώ.
Σύνολο σύνταξης (1+2) = 988 + 151= 1.139 ευρώ.
Eάν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη αλλαγή το ποσό της σύνταξης: = 1.370 x 80% x 35/35 = 1.152 ευρώ.
2. Σημαντική είναι η προσαύξηση της σύνταξης ιδιαίτερα στο ΤΕΒΕ αλλά και στο Ταμείο Εμπόρων για τους ασφαλισμένους που έχουν πάνω από 35 έτη ασφάλισης. H συνέχιση της ασφάλισης και μάλιστα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία, δίνει αρκετά καλύτερη σύνταξη.
3. Για τον εργαζόμενο με διαδοχική ασφάλιση σε δύο ή περισσότερα ταμεία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή πριν από την παραίτηση και την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης. Με τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης που προβλέπεται με βάση τις διατάξεις για τη διαδοχική ασφάλιση, η σύνταξη μπορεί να είναι πολύ μικρή. Iσως λοιπόν χρειαστεί να συνεχιστεί η εργασία και η ασφάλιση στον τελευταίο φορέα για καλύτερη σύνταξη.
4. Σε περίπτωση θανάτου του ενός εκ των δύο συζύγων που εργάζονται και οι δυο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τον επιζώντα για το αν θα πρέπει να πάρει τη σύνταξη ή όχι του θανόντος συζύγου. Στην περίπτωση που ο χήρος ή η χήρα συνεχίσει κανονικά την εργασία του και δεν έχει θεμελιώσει ο ίδιος συνταξιοδοτικό δικαίωμα θα πρέπει να γνωρίζει ότι το ποσό της σύνταξης που θα λάβει θα είναι μόλις το 30% της σύνταξης χηρείας. Το χειρότερο όμως είναι ότι λαμβάνοντας ένας τη σύνταξη χηρείας που είναι πολύ μικρή ο χρόνος που διανύει ως εργαζόμενος δεν θεωρείται συντάξιμος από κανένα ταμείο. Τις περισσότερες φορές συμφέρει να μη δεχθεί ο χήρος ή η χήρα τη σύνταξη αυτή (να ζητήσει αναστολή).
5. Υπάρχουν και περιπτώσεις κυρίως όταν δεν υπάρχουν παιδιά ή τα παιδιά είναι ενήλικα και η σύνταξη του θανόντος είναι σχετικά μεγάλη, που συμφέρει τη χήρα, εφόσον έχει λίγα χρόνια υπηρεσίας, να παραιτηθεί από την εργασία της. Σε περίπτωση που η ίδια έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, συνήθως δεν συμφέρει η συνέχιση της εργασίας.
Εάν ο ένας είναι ασφαλισμένος στο ΤΑΠ–ΟΤΕ και ο άλλος στο ΙΚΑ ή στο ΤΕΒΕ δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Ο επιζών παίρνει το 50% μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας του, εφόσον εργάζεται και το 70% μετά το 65ο έτος και ο χρόνος ασφάλισής του προσμετράται κανονικά. Το ίδιο συμβαίνει και όταν και οι δυο εργαζόμενοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.
6. Oταν και οι δύο σύζυγοι εργάζονται στο Δημόσιο συμβαίνει να μη χορηγείται δεύτερη σύνταξη όταν αποβιώσει ο ένας από τους δύο. Αυτό σημαίνει ότι ο επιζών των συζύγων θα πρέπει να επιλέξει μία από τις δύο συντάξεις, κάτι που δεν συμβαίνει σε κανένα ταμείο. Σε όλα τα άλλα ταμεία σε περίπτωση θανάτου του ή της συζύγου δικαιούται ο επιζών σύνταξη χηρείας (με βάση τις προϋποθέσεις που ισχύουν κάθε φορά) καθώς και τη σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος όταν συμπληρωθεί το όριο ηλικίας και τα συντάξιμα έτη που απαιτούνται. Υπάρχει επομένως στην περίπτωση αυτή το ενδεχόμενο να συμφέρει η παραίτηση από την υπηρεσία όταν η σύνταξη του θανόντος των συζύγων είναι μεγαλύτερη από το εισόδημα που έχει ο επιζών σύζυγος.
7. Oι εργαζόμενοι οι οποίοι εχουν ασφαλιστεί παράλληλα σε δύο ταμεία κάποια περίοδο της ζωής τους, πρέπει να γνωρίζουν ότι ο χρόνος ασφάλισης που είναι παράλληλος δεν συνυπολογίζεται, στις περιπτώσεις εφαρμογής της διαδοχικής ασφάλισης, αθροιστικά για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Σε πολλές περιπτώσεις επομένως συμφέρει να συμπληρώνονται οι προϋποθέσεις για ξεχωριστή σύνταξη από κάθε ταμείο.
8. Oσοι βρίσκονται κοντά στο όριο των 10.000 ενσήμων αλλά δεν τα έχουν συμπληρώσει και επιθυμούν να πάρουν πρόωρη σύνταξη πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να λάβουν με 10.000 ένσημα οι άνδρες σε ηλικια 60 ετών και οι γυναίκες σε ηλικία 55 ετών το 91% της πλήρους σύνταξης του IKA. Bασική προϋπόθεση γι’ αυτό να έχουν 100 ένσημα κάθε έτος την τελευταία πενταετία. Eάν έχουν έστω και ένα ένσημο λιγότερο, δηλαδή 9.999, η σύνταξη που θα τους χορηγηθεί από το IKA δεν θα υπερβεί το 77,5% της πλήρους σύνταξης. Eπίσης, οι ασφαλισμένοι στο IKA, όταν πρόκειται να υποβάλουν την αίτηση συνταξιοδότησης πρέπει να γνωρίζουν ότι η αλλαγή των ποσών γίνεται κάθε 300 ένσημα, αρχής γενομένης από τα 4.500. Eνα ένσημο λιγότερο μπορεί να σημαίνει 37 ευρώ μικρότερη σύνταξη.
Kαι κάτι που πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν πραγματικούς λόγους να προστρέξουν για συντάξεις αναπηρίας, για βλάβη που δημιουργήθηκε λίγο πριν από τη συνταξιοδότησή τους με τα γενικά όρια, αλλά επειδή θέλουν να αποφύγουν τις διαδικασίες των επιτροπών, επιλέγουν τη σύνταξη γήρατος. Σε αυτήν την περίπτωση συμφέρει να διεκδικήσουν τη σύνταξη αναπηρίας διότι, εκτός από τις φοροαπαλλαγές, εάν, ο μη γένοιτο, επιδεινωθεί η κατάστασή τους μπορούν να πάρουν το επίδομα απόλυτης αναπηρίας. Kι αυτό σημαίνει προσαύξηση 50% στη σύνταξη. Το επίδομα δεν χορηγείται σε συνταξιούχους γήρατος.

Xριστινα Kοψινη
Hμερομηνία : 20-10-05

Copyright: http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες