Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Διεθνής Σύμβαση Η.Ε. για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία: 100ή επικύρωση

 
 
Στις 13 Μαΐου η Κολομβία έγινε το 100ό κράτος που επικύρωσε τη Διεθνή Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Το EDF (Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία) χαιρετίζει την επικύρωση της Σύμβασης και αναμένει την ΕΕ να εργαστεί για τα επόμενα βήματα.

Ένα πανίσχυρο εργαλείο για την ένταξη

Η Σύμβαση του ΟΗΕ, η οποία συχνά ονομάζεται η πρώτη Διεθνής Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 21ου αιώνα, δίνει τη δυνατότητα να σημειωθούν σημαντικές αλλαγές στη ζωή πολλών ανθρώπων. Περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, ή αλλιώς, 650 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν με κάποιας μορφής αναπηρία. Στην Ευρώπη, η ομάδα αυτή αντιπροσωπεύει το 15% του πληθυσμού, από την οποία πολλοί αποκλείονται από την πλήρη συμμετοχή τους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή των κοινοτήτων τους. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, χαιρετίζοντας την 100η υπογραφή της Σύμβασης στη Μπογκοτά της Κολομβίας δήλωσε ότι «η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την ένταξη και την ανάπτυξη».

Η Σύμβαση αυτή έχει προκάλεσε πολλές ελπίδες στο αναπηρικό κίνημα σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, η επικύρωση της Σύμβασης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία αποτελούν προτεραιότητα στην περιοχή της Ευρώπης. Μια ισχυρή δέσμευση για τα δικαιώματα των αναπήρων θα πρέπει στη συνέχεια να αποδεικνύεται μέσω συγκεκριμένων μέτρων, που θα λαμβάνονται χωρίς καθυστέρηση, καθώς θα ευθυγραμμίζουν τις εθνικές νομοθεσίες και πρακτικές με τα πρότυπα της Σύμβασης.

Αναμένοντας 10 επικυρώσεις στην ΕΕ

Ακόμη περιμένουμε 10 από τα 27 μέλη της ΕΕ να επικυρώσουν την Σύμβαση. Όταν πρόκειται για την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να διασφαλίσουν ότι το αναπηρικό κίνημα περιλαμβάνεται σε όλες τις σχετικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την υποχρέωση της ενεργής συμμετοχής των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερα σοβαρά υπόψη κατά τη θέσπιση δομών για την εφαρμογή και την παρακολούθηση της Σύμβασης. Θα πρέπει συνεχώς να θυμόμαστε το γεγονός ότι μόνο οι δομές που εφαρμόζουν την αρχή του «Τίποτα για τα άτομα με αναπηρία χωρίς τα άτομα με αναπηρία» συμβαδίζουν με τη Σύμβαση.

Πώς επιβάλλεται να κινηθούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί

Ο πρόεδρος του EDF και της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της οικονομικής κρίσης, η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία είναι η καλύτερη άμυνα των ατόμων με αναπηρία κατά την άδικη και δυσανάλογη επίπτωση των μέτρων λιτότητας. Η Σύμβαση που γίνεται γρήγορα αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας θέτει ένα σαφές πρότυπο σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και διατάζει τη χρήση των μέγιστων διαθέσιμων πόρων εκ των προτέρων».

Τι θέλουμε από την ΕΕ:

- Ένα ισχυρό σημείο εστίασης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

- Η υφιστάμενη ομάδα υψηλού επιπέδου να εξελιχθεί σε Επιτροπή για τα Άτομα με Αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των ατόμων με αναπηρία

- Ένα ανεξάρτητο ευρωπαϊκό μηχανισμό παρακολούθησης για την επίβλεψη την εφαρμογή της Σύμβασης

- Την ένταξη του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
http://www.esaea.gr/index.php?module=announce&ANN_user_op=view&ANN_id=3528&MMN_position=20:20&thms=4&ns_news=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες