Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Εισαγωγή για το κίνημα των αυτιστικών ατόμων (Autism Pride)

Στις 18 Ιουνίου στο εξωτερικό γίνεται το Autistic Pride Day. Το κίνημα των αυτιστικών ατόμων απαιτεί να παύσει ο κοινωνικός αποκλεισμος και οι διακρίσεις εναντίων όσων διαφέρουν στη νευρολογία τους και στο τρόπο συμπεριφοράς τους.
Στις 18 Ιουνίου κάθε χρόνο είναι έθιμο να γίνεται Autistic Pride. Βέβαια στον ελλαδικό χώρο δεν είμαστε τόσο προχωρημένοι ακόμα, θέλω όμως να πιστεύω πως γνωρίζουμε κάποια πράγματα. Γράφω ένα πρόχειρο άρθρο με λίγες πληροφορίες εισαγωγικά απλά για να γνωρίσουμε ομάδες ανθρώπων που ίσως μέχρι χθες δε ξέραμε καν οτι υπάρχουν.

Οι άνθρωποι χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες, τους neurotypicals (νευροτυπικοί) και τους neurodiverse (νευροδιαφορετικοί;). Οι νευροτυπικοί είναι οι "κανονικοί". Οι νευροδιαφορετικοί είναι κι αυτοί κανονικοί αλλά η κοινωνία σήμερα τους αντιμετωπίζει λες και έχουν ανάγκη την ψυχιατρικής ή της ψυχολογίας, δηλαδή σα να είναι άρρωστοι.

Οι νευροδιαφορετικοί άνθρωποι βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό συχνά απο μικρή ηλικία με πολλούς τρόπους σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει εξουσία: στα σχολεία, στη δουλειά, και φυσικά και στο στρατό. Γίνονται θύμα διακρίσεων και αποκλεισμού λόγω των κινήσεών τους, της έλλειψης οπτικής επαφής (οι νευροδιαφορετικοί μπορεί να μη κοιτάνε στα μάτια το συνομιλιτή τους), και της διαφορετικότητάς τους όσον αφορά τους μηχανισμούς κοινωνικής επικοινωνίας.

Νευροδιαφορετικοί κλασσικά είναι όσοι έχουν αυτισμό, που είναι μια φυσιολογική υγιής γονιδιακή κατάσταση η οποία προκαλεί διαφορετικό νευρολογικό συντονισμό στον εγκέφαλο από τα νευροτυπικά άτομα και δίνει πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα όπως αυξημένη παρατηρητικότητα και μαθηματικές ή επιστημονικές ικανότητες. Διάφορες άλλες καταστάσεις είναι η σχιζοφρένεια και άλλες νευρολογικές διαφορές που μπορεί να κάνουν ένα άτομο να έχει έντονη φαντασία ή να βλέπει το κόσμο από άλλη σκοπιά. Θα χρησιμοποιήσω τον όρο "νευροδιαφορετικός" για κάθε άτομο που θεωρείται περίεργο ή ασυνήθιστο είτε είναι λόγο αυτισμού είτε λόγο άλλης κατάστασης, με διάγνωση ή όχι.

Τα νευροδιαφορετικά άτομα δεν χρειάζονται διάγνωση ούτε να ασχολείται η ψυχιατρική μαζί τους καθώς είναι απόλυτα κανονικοί άνθρωποι που έχουν κάποια ορισμένα γενετικά και νευρολογικά δώρα απο τη φύση. Είναι ανάγκη όλοι οι νευροτυπικοί να γνωρίζουν κάποια βασικά πράγματα για την ευκολότερη επικοινωνία με νευροδιαφορετικά άτομα. Έτσι δεν θα πρέπει να αποκλείουμε άτομα που δεν μας κοιτάζουν στα μάτια, κάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις, είναι ντροπαλά πολύ ή έχουν "δυσκολία" στη κοινωνική επαφή (δεν πρόκειται περί δυσκολίας μα απλά για διαφορετική αντίληψη της κοινωνικότητας) κλπ. Δεν πρέπει να σχολιάζουμε κακώς αυτά τα άτομα (δε λέμε "το καθυστερημένο" πχ κλπ) αλλά πρέπει να τα κάνουμε δεκτά με τη διαφορετικοτητά τους και να μάθουμε από το δικό τους τρόπο με τον οποίο βλέπουν το κόσμο μας.

Ο αυτισμός και κάθε νευροδιαφορετικότητα (neurodiversity) είναι μια φυσική κατάσταση, όπως πχ είναι και ο ασεξουαλισμός, ο τρανσεξουαλισμός ή η τριτοφυλία (το να είσαι ανάμεσα σε γυναίκα και άντρα). Δεν αποτελεί ασθένεια και όλες οι δυσκολίες των νευροδιαφορετικών ανθρώπων (όπως και των τρανσεξουαλικών και τριτοφυλικών κλπ) πηγάζουν από το κοινωνικό αποκλεισμό και όχι απο τη κατάστασή τους, η οποία σε μια ελεύθερη κοινωνία θα θεωρούνταν ειδικό δώρο απο τη φύση.

Τα αυτιστικά άτομα κάθε χρόνο στις 18 Ιουνίου οργανώνουν το Autistic Pride Day που είναι μια προσπάθεια μιας ομάδας με το όνομα Aspies For Freedom (AFF) που ιδρύθηκε το 2004. Αιτήματα/απαιτήσεις των αυτιστικών είναι να μην τεστάρεται ο αυτισμός πριν τη γέννηση, να μη γίνονται οι αυτιστικοί θύματα "θεραπειών" με αρνητικά αποτελέσματα, να σταματήσει η κοινωνία να θεωρεί οτι όλοι οι αυτιστικοί είναι ίδιοι (είναι ένα εύρος παρά μια κατηγορία), να καταρίψει την ιδέα πως ο αυτισμός χρειάζεται θεραπεία, και να καταπολεμήσει το κοινωνικό αποκλεισμό και τις διακρίσεις.

Επίσης υπάρχει από το 2008 και το θεσμικό World Autism Awareness Day στις 2 Απριλίου που το καθιέρωσε ο ΟΗΕ με πρόταση της κυβέρνησης του Κατάρ.

Σας δίνω μερικά άρθρα από τη Wikipedia:

http://en.wikipedia.org/wiki/Autistic_Pride_Day

http://en.wikipedia.org/wiki/Neurotypical

http://en.wikipedia.org/wiki/Neurodiversity

http://en.wikipedia.org/wiki/Autism

http://en.wikipedia.org/wiki/Asperger_syndrome

http://en.wikipedia.org/wiki/Autism_rights_movement

Στην ιστορία υπήρξαν πολλά πρόσωπα που ίσως ήταν αυτιστικά, δείτε πχ http://en.wikipedia.org/wiki/Historical_figures_sometimes_considered_autistic

επίσης πολύ χρήσιμο να δούμε κάποια πράγματα για το γενικότερο κίνημα της αντι-ψυχιατρικής, πχ http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-psychiatry

κι αυτό ένα γενικό site για αντι-ψυχιατρική: http://www.antipsychiatry.org/

και μερικά sites για το κίνημα των αυτιστικών ατόμων:

http://www.aspiesforfreedom.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες