Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ Η ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ



  • Διαστάσεις Τσέρνομπιλ παίρνει ο πυρηνικός εφιάλτης της Φουκουσίμα
  • H «χώρα των προδιαγραφών» αποδείχτηκε χωρίς προδιαγραφές ασφάλειας, που θυσιάστηκαν στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους
  • Απόκρυψη στοιχείων και διασπορά ψευδών ειδήσεων από την εταιρεία και την ιαπωνική κυβέρνησηή

«Η διαρροή ραδιενέργειας δεν έχει σταματήσει και η ανησυχία μας είναι ότι τελικά θα ξεπεράσει εκείνη του Τσέρνομπιλ» δήλωσε αξιωματούχος της TEPCO!!!

Στην κατηγορία 7 από την κατηγορία 5, αναβάθμισαν το επίπεδο της σοβαρότητας της πυρηνικής κρίσης, στον σταθμό της Φουκουσίμα, οι αρχές της Ιαπωνίας. Η πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία παίρνει έτσι διαστάσεις Τσέρνομπιλ και αξιολογείται πλέον ως ισότιμη με την πυρηνική καταστροφή του 1986. «Πρόκειται για μια καταρχήν αξιολόγηση και είναι ένα θέμα που απομένει να οριστικοποιηθεί από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας», ανέφερε αξιωματούχος της κρατικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, που εξέδωσε την ανακοίνωση μαζί με την Επιτροπή Πυρηνικής Ασφάλειας, που είναι μη κυβερνητικός οργανισμός. Την έντονη ανησυχία της ότι η διαρροή ραδιενέργειας μπορεί να ξεπεράσει σε μέγεθος εκείνη του πυρηνικού δυστυχήματος στο Τσέρνομπιλ, εξέφρασε η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, TEPCO.
Την επέκταση, στα 30 χιλιόμετρα, της ζώνης εκκένωσης γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που λίγες ώρες νωρίτερα είχε δηλώσει πως η ζώνη των 20 χιλιομέτρων γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο «είναι επαρκής»! Μετέφερε έκκληση της κυβέρνησης προς τους κατοίκους, που βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 χλμ, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, επειδή έχουν εντοπιστεί υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και ενδέχεται να κινδυνεύει η υγεία των, αφού η πυρηνική κρίση είναι σε εξέλιξη. Η εφημερίδα Japan Times ανέφερε ότι οι αρχές θα κλείσουν τη ζώνη των 20 χιλιομέτρων και δεν θα επιτρέψουν στους κατοίκους να επιστρέψουν για να πάρουν τα υπάρχοντά τους από τα σπίτια τους!!!
Οι ανατριχιαστικές ειδήσεις που φτάνουν από Φουκουσίμα, είναι η μία χειρότερη από την άλλη, ενώ νέα προβλήματα ανακύπτουν μόλις επιλυθεί κάποιο προηγούμενο. Οι αριθμοί των θυμάτων μέρα με τη μέρα αναθεωρούνται προς τα πάνω, με τους νεκρούς να φτάνουν μέχρι τώρα τις 10.000, τους αγνοούμενους τις 18.000, τους άστεγους σεισμοπαθείς να ξεπερνούν τις 400.000, τα νοικοκυριά δίχως υδροδότηση τις 660.000 και αυτά δίχως ηλεκτροδότηση τις 210.000. Οι συνεχιζόμενες διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε διάφορα σημεία της χώρας, προκαλούν την ανακοπή της βιομηχανικής παραγωγής, τον προβληματικό ανεφοδιασμό σε αγαθά, τη διανομή της βενζίνης με δελτίο και την ανάγκη ελαχιστοποίησης της κατανάλωσης ρεύματος. Στο Τόκιο εντοπίστηκαν νέα αυξημένα, υπερδιπλάσια, επίπεδα ραδιενεργών σωματιδίων στο νερό της βρύσης, πράγμα που οδήγησε στην απαγόρευση της κατανάλωσης νερού και στο ξεπούλημα σχεδόν όλων των ποσοτήτων εμφιαλωμένου νερού. Οι πρεσβείες 25 χωρών στο Τόκιο έχουν κλείσει ή έχουν μεταφερθεί σε άλλες πόλεις, όπως η Οσάκα.
Τα επίπεδα ραδιενέργειας αυξάνονται ραγδαία καθημερινά, με τις μετρήσεις να δείχνουν τα ραδιενεργά σωματίδια να υπερβαίνουν χιλιάδες φορές τα ανώτατα επιτρεπτά όρια και τα επίπεδα επικινδυνότητας, στη γη, στον αέρα και στη θάλασσα. Η ραδιενέργεια εξαπλώθηκε σε περιοχές της Νότιας Κορέας, των Φιλιππίνων και της νοτιοανατολικής Κίνας. Ραδιενεργά σωματίδια από το πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα εντοπίστηκαν στην Ισλανδία, ενώ ίχνη ραδιενεργών σωματιδίων, όχι ωστόσο σε ανησυχητικά επίπεδα, εντοπίστηκαν σε βρόχινο νερό στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ.
Η επιχείρηση απόρριψης του μολυσμένου νερού στη θάλασσα επικρίθηκε έντονα από την Κίνα, τη Νότιο Κορέα και τη Ρωσία, με την τελευταία να μελετά την απαγόρευση της εισαγωγής ψαριών και θαλασσινών από μολυσμένες με ραδιενέργεια περιοχές της Ιαπωνίας. Ο Σεργκέϊ Κιριγένκο, υπεύθυνος των περισσότερων πυρηνικών εγκαταστάσεων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, δήλωσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να μην έχει πλήρη ενημέρωση από το ιαπωνικό κράτος.
Και εδώ ακριβώς αναδεικνύονται, όπως τότε με το Τσέρνομπιλ, οι εγκληματικές ευθύνες της ιδιωτικής εταιρείας που διαχειριζόταν τον πυρηνικό σταθμό, αλλά και της Ιαπωνικής κυβέρνησης, που λειτουργεί ως γραφείο τύπου και δημοσίων σχέσεων της εταιρείας, στην απόκρυψη του μεγέθους της καταστροφής, της διασποράς ελεγχόμενων και ψευδών ειδήσεων, της κυνικής υποτίμησης της ζωής και της δημόσιας υγείας του Γιαπωνέζικου λαού, αλλά και των λαών όλου του κόσμου. Οι αντιφάσεις, οι διαστρεβλώσεις στοιχείων, η προσπάθεια παραπλάνησης του ιαπωνικού λαού είναι συνεχείς.
Η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, είναι ανεξέλεγκτη, σε σημείο ακόμη και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια Γκύντερ Ότινγκερ να δηλώνει ότι «οι ιαπωνικές αρχές δείχνουν να έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης». Ο χειρισμός του τρίτου, μεγαλύτερου παγκόσμιου πυρηνικού δυστυχήματος, επέφερε σοβαρά πλήγματα στο μύθο της δήθεν «τέλειας ιαπωνικής καπιταλιστικής μηχανής». Αρκεί να φανταστεί κανείς ότι ένα μήνα τώρα και δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη το σύστημα ψύξης!!! Οι τέσσερις από τους έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες, αποτελούν ήδη πυρηνικό απόβλητο.
Στη χώρα της ρομποτικής, της προωθημένης τεχνολογίας, της μικροηλεκτρονικής και της βιοχημείας κατέληξαν, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε κάποιος κάτοικος, να αντιμετωπίσουν την ψύξη στα πυρηνικά εργοστάσια, με τη ρίψη νερού από τεράστιους κουβάδες ή βυτιοφόρα, να μαγειρεύουν φαγητό με γκαζάκια, να φωτίζονται με φακούς και κεριά, να ενημερώνονται από τρανζιστοράκια με μπαταρίες, να ζεσταίνονται στην ύπαιθρο χρησιμοποιώντας εφημερίδες και κουβέρτες ή να ξεδιψάνε λιώνοντας χιόνι μέσα σε κονσέρβες!!!
Αναδεικνύονται ταυτόχρονα οι εγκληματικές παραλείψεις, όσον αφορά στην ασφάλεια πυρηνικών σταθμών, τα λάθη, η παραποίηση ή και η απόκρυψη στοιχείων για τα πεπαλαιωμένα πυρηνικά εργοστάσια που είχαν φτιαχτεί σε ιδιαίτερα επικίνδυνα σεισμογενή ρήγματα, σχεδιασμένα για σεισμούς 6,5 Pίχτερ, όταν τα σεισμολογικά δεδομένα προέβλεπαν σεισμούς πολύ μεγαλύτερης έντασης και όταν οι Γιαπωνέζοι επαίρονται για την τήρηση προδιαγραφών και την προηγμένη τεχνολογία τους!!!
Η TEPCO εγκατέστησε έναν αντιδραστήρα της «Τζένεραλ Ελέκτρικ», χωρίς καμιά επιπλέον προστασία, χωρίς μέτρα ασφάλειας για το ενδεχόμενο καταστροφής των ντηζελογεννητριών του συστήματος ψύξης, πέρα από ένα χαμηλό κυματοθραύστη, που ήταν αδύνατο να συγκρατήσει τσουνάμι 10, πολύ περισσότερο 23 μ., όταν το τσουνάμι του 1986 είχε φθάσει τα 38,2 μ.. Oι πυρηνικοί αντιδραστήρες, που φαίνεται να άντεξαν το σεισμό των 8,9 Pίχτερ, υπέκυψαν τελικά στο τσουνάμι, που κατέστρεψε τις ντηζελογεννήτριες για την κίνηση των αντλιών του συστήματος ψύξης. Και όλα αυτά προφανώς για μείωση του κόστους.
Η ανθρωπότητα βιώνει έτσι από τις 11 Μάρτη μια από τις μεγαλύτερες πυρηνικές απειλές που έχει γνωρίσει ο κόσμος. Η TEPCO, η μεγαλύτερη πολυεθνική παραγωγής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια, παίζει στην κυριολεξία με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Συνένοχη, βεβαίως είναι και η ιαπωνική κυβέρνηση. Ο χειρισμός αυτού του πυρηνικού εγκλήματος κατά των λαών, αποδεικνύει τον τρόπο λειτουργίας του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού, την απόλυτη σύμφυση κεφαλαίου και αστικής πολιτικής εξουσίας, με τη δεύτερη να είναι θεραπαινίδα του πρώτου.
Έτσι παρά το γεγονός ότι η TEPCO έχει αποτύχει παταγωδώς να αντιμετωπίσει την καταστροφή, παρά το γεγονός ότι αποδεδειγμένα ψεύδεται, παρά το γεγονός ότι αδιαφόρησε εγκληματικά, αν και υπήρξαν προειδοποιήσεις και σαφείς ενδείξεις για την τραγωδία, η ιαπωνική κυβέρνηση, μετά την πτώση κατά 80% και της τιμής της μετοχής της στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, προωθεί την προσωρινή εθνικοποίησή της ή τη διάσωσή της με «πακέτα ενίσχυσης».
Σε διάφορους παραπλανητικούς ελιγμούς προβαίνουν κυβέρνηση και πολυεθνική εταιρεία. Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοίνωσε τώρα, πως θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Απρίλη (;) το νέο πλαίσιο κανονισμών ασφαλείας των 55 πυρηνικών σταθμών στη χώρα. Ο αντιπρόεδρος της υπεύθυνης ιδιωτικής εταιρείας TEPCO, Νόριο Τσουζούμι, δέκα μέρες μετά το πυρηνικό δυστύχημα, ζήτησε «συγνώμη» από τους κατοίκους των μολυσμένων περιοχών, ενώ «συγγνώμη» για τη λιγοστή ενημέρωση για το πυρηνικό ατύχημα, ζήτησε και Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν, βλέποντας το κόμμα του να υφίσταται σφοδρή ήττα και να χάνει περίπου 70 έδρες στις τοπικές εκλογές.
Παρ΄ όλα αυτά ο αγανακτισμένος γιαπωνέζικος λαός δεν φαίνεται να πείθεται και διάφορες αντιπυρηνικές διαδηλώσεις έγιναν στο Τόκιο και αλλού, με τη συμμετοχή και μαθητών στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, με συνθήματα: «Όχι στη ραδιενέργεια», «Μην εμπιστεύεστε την κυβέρνηση και την εταιρεία TEPCO!».
Παράπλευρες πολιτικές απώλειες είχε και η Γερμανίδα καγκελάριος, με την συντριπτική ήττα που υπέστη το κόμμα της στις εκλογές των ομοσπονδιακών κρατιδίων της Βάδης- Βυρτεμβέργης και της Ρηνανίας-Παλατινάτου και το κόμμα των «Πρασίνων» να ανεβάζει τα ποσοστά του, μετά τις διαδηλώσεις που είχαν διοργανωθεί ενάντια στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας και στην πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ, που κατάργησε πέρσι νόμο για το κλείσιμο πυρηνικών σταθμών μέχρι το 2022 και υιοθέτησε νόμο για την επέκταση ζωής 17 πυρηνικών σταθμών κατά 12 χρόνια.
Κυριολεκτικά πάνω στα πτώματα εξελίσσεται και ο ανταγωνισμός των διαφόρων ιμπεριαλιστών για την αγορά της πυρηνικής ενέργειας, με το Γάλλο Πρόεδρο Σαρκοζί να πηγαίνει στην Ιαπωνία σε «ένδειξη αλληλεγγύης», να προτείνει «τη θέσπιση νέων διεθνών κανόνων για την πυρηνική βιομηχανία», αλλά για να προωθήσει, τα συμφέροντα των ασφαλέστερων δήθεν γαλλικών πυρηνικών βιομηχανιών.
Στη χώρα μας, παρά την εγκατάλειψη κάποιων αρχικών παλιότερων προτάσεων για κατασκευή εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας, υπάρχουν ή διαφαίνονται νέοι κίνδυνοι από το παλαιάς τεχνολογίας «Kοζλοντούι» στη Bουλγαρία και τα σχεδιαζόμενα στο «Aκούγιου» και αλλού της Tουρκίας.
Το πυρηνικό έγκλημα της Φουκουσίμα ανέδειξε ξανά το πολιτικό πρόβλημα, κατά πόσο η χρήση πυρηνικής ενέργειας για «ειρηνικούς» σκοπούς, μπορεί σήμερα να γίνει με ασφάλεια, κάτι που μέχρι τώρα έχει αποδειχτεί εντελώς αμφίβολο ή και αδύνατο, από πολλές περιπτώσεις δυστυχημάτων με απρόβλεπτες, τραγικές και μακροχρόνιες συνέπειες (όχι μόνο «τοπικής» αλλά και παγκόσμιας εμβέλειας, όπως π.χ. το Tσέρνομπιλ). Έρχεται εν τέλει με τραγικό τρόπο να επιβεβαιώσει ότι ο καπιταλισμός, στο βωμό του αχαλίνωτου κέρδους, καταστρέφει χωρίς οίκτο τα πάντα, παραγωγικές δυνάμεις, δημόσια υγεία, περιβάλλον, την ανθρώπινη ζωή.

Παύλος Αλεξίου, Πολ. Μηχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες