Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Ενημέρωση από Γίαννενα

με αφορμή τη χθεσινή αντιφασιστική πορεία

Χθές Σάββατο 23/2 οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής, χωρίς να έχουν προπαγανδίσει πουθενά (αφίσα, internet, τρικάκι) "κινητοποιήση", εμφανίστηκαν στο κέντρο της πόλης. Η κινητοποιήση που περιμέναμε από την μεριά τους, ήταν να πραγματοποιηθεί το προηγούμενο Σάββατο 17/2 με αφορμή την "εθνική επέτειο για την αυτονομία της Βορ. Ηπείρου". Ο ευρύτερες ριζοσπαστικές δυνάμεις της πόλης ήταν έτοιμες και οργανωμένες ώστε να απαντήσουν στις προκλήσεις των φασιστών.

Παρ'όλα αυτά, την προηγούμενη εβδομάδα δεν έγινε καμία κινητοποίηση από την μεριά τους. Στο σημείο αυτό πρέπει να θυμήσουμε την περσινή κινητοποίηση για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Αναρχικές συλλογικότητες (οι οποίες κάλλεσαν σε αντι-πορεία), οργανώσεις της άκρας αριστερας και το Συντονιστικό των Καταλήψεων συμμετείχαν σε μια μαζική κινητοποίηση και δέχθηκαν τη βία των ΜΑΤ και τα δακρυγόνα. Οι φασίστες σε μια πορεία καρικατούρα (10-15 άτομα), με την προστασία της Αστυνομίας, έκαναν την παρέλαση τους και κατέθεσαν στεφάνι σε ένα μνημείο εθνικής μαλακίας.

Εχθές το πρωί, είχαμε την πληροφορία πως τα κοινωνικά υπανάπτυκτα θα πραγματοποιήσουν πορεία με αφετηρία το Άλσος και θα κατέθεταν στεφάνι στο ίδιο σημείο. Οι αντιδράσεις μας ήταν πολύ γρήγορες και αποφασίσαμε να κινηθούμε με αντι-πορεία προς τη μεριά τους. Ο χρόνος ήταν περιορισμένος για την προπαγάνδιση της πορείας και τελικά στη Νομαρχία συγκεντρώθηκαν περίπου 150 άτομα.

Η παρουσία των ΜΑΤ, ήταν κάτι παραπάνω από έντονη. Υπήρχαν 4 διμοιρίες (2 φυσούνες), την στιγμή που στην πόλη δεν υπάρχουν πάνω από 2. Συνεπώς οι μπάτσοι ενισχύθηκαν από άλλη πόλη. Άρα οι μπάτσοι γνώριζαν και ήταν οι μοναδικοί, πέρα από τον οργανωμένο χώρο της ελληνικής άκρας δεξιάς, τουλάχιστον μία μέρα νωρίτερα. Οι φασίστες (γύρω στους 20 - είχαν φέρει και εισαγωγής από άλλες πόλεις) κατάφεραν να κάνουν πορεία υπό την προστασία των μπάτσων, τη στιγμή που ο εισαγγελέας έκρινε και τις δύο πορείες παράνομες! Το μπλοκ μας ήταν δυναμικό και φωνάξαμε συνθήματα στο κέντρο της πόλης, χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να πλησιάσουμε τους φασίστες. Περιμέναμε στη θέση μας, μέχρι να διαλυθούν.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το στεφάνι που κατέθεσαν. Το Μέτωπο Νεολαίας και η Χρυσή Αυγή κατέθεσαν στεφάνι με υπογραφή: "Ίδρυμα Βορείοηπειρωτικών Μελετών", ίδρυμα νόμιμο(!), με επιχορηγήσεις από το κράτος και πολυαναφερόμενο σε όλα τα φασιστοsite (αρκεί μια αναζήτηση σε search machine στο ιντερνετ). Παραθέτω και link: http://www.epirus.com/ibe/

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες