Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008

Ψευδο-δημοκρατίες με βούλα!

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ: ΗΠΑ και Ευρώπη αποδέχονται, με άλλοθι τις κάλπες, τυραννικά καθεστώτα επειδή εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους


Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ

Με μόνα διαπιστευτήρια τη διεξαγωγή εκλογών στις χώρες τους, δικτάτορες καταφέρνουν να σταθούν στο διεθνές στερέωμα μεταμφιεσμένοι σε δημοκράτες, σε πολύ μεγάλο βαθμό επειδή οι ΗΠΑ και η Ευρώπη τούς αποδέχονται προκειμένου να εξυπηρετήσουν ίδια συμφέροντα.

Εργο του Φερνάντο Μποτέρο (φωτ. Ass. Press)
Αυτή είναι η ουσία της ετήσιας έκθεσης του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Τη Δύση, που επαγγέλλεται προσήλωση στις αρχές της δημοκρατίας, δείχνει με το δάχτυλο η μη κυβερνητική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην έκθεσή της των 581 σελίδων, η οποία αφορά το έτος 2007. Καθ' όλη τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς εξετάστηκαν πέραν των 70 χωρών και καταγράφηκε η εικόνα που δείχνει σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε Τσαντ, Κολομβία, Κονγκό, Αιθιοπία, Ιράκ, Σομαλία, Σρι Λάνκα και Σουδάν. Και αλλού σημειώνονται παραβιάσεις, όμως η ουσία είναι στο πώς και το γιατί χώρες όπου είναι άγνωστα τα ανθρώπινα δικαιώματα ονομάζονται «δημοκρατίες» και γίνονται αποδεκτές από τη Δύση. Ο εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Κένεθ Ροθ, γράφει στο προλογικό σημείωμα ότι αυτές οι ψευδο-δημοκρατίες που προκύπτουν από εξόχως αμφίβολες εκλογές γίνονται αποδεκτές «άπαξ και ο "νικητής" είναι στρατηγικός ή εμπορικός εταίρος» ΗΠΑ ή Ε.Ε. «Δεν πιέζουν τις κυβερνήσεις σε κομβικά θέματα που άπτονται της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάνουν μια δημοκρατία πραγματική. (Δηλαδή) για ελεύθερο Τύπο, για το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση και μια λειτουργούσα κοινωνία πολιτών που θα είναι σε θέση να προκαλέσει την εξουσία», αναφέρει ο Κένεθ Ροθ.

Δικτάτορες-δημοκράτες...

Πέραν του πολιτικού κινήτρου, που είναι γνωστό στους «μασκαρεμένους σε δημοκράτες δικτάτορες», οι οποίοι και το εκμεταλλεύονται δεόντως, βαρύνουσας σημασίας είναι και τα ίδια τα πεπραγμένα ΗΠΑ και Ευρώπης, που απαιτούν ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ εκείνες τα παραβιάζουν στο όνομα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται, με τρόπο επικριτικό, στη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί, οι οποίοι εξαιτίας της απροθυμίας τους να ανοίξουν τον δρόμο σε πλήρη ένταξη της Τουρκίας ουσιαστικά υπονόμευσαν τις προσπάθειες όσων επιδιώκουν μεταρρυθμίσεις και βελτίωση των τουρκικών πεπραγμένων στα ανθρώπινα δικαιώματα ώστε να επιτευχθεί η ένταξη. Στην Τουρκία πάντως, σημειώνει η έκθεση, οι διώξεις και οι καταδίκες που συνδέονται με την ελευθερία του λόγου εντάθηκαν, τα περιστατικά κακομεταχείρισης αυξήθηκαν και η ατιμωρησία μελών των δυνάμεων ασφαλείας για βασανιστήρια και φόνους παραμένει μια πραγματικότητα.

Ισραήλ-τιμωρός

Στον υπόλοιπο κόσμο, μεταξύ άλλων, το Ισραήλ επικρίνεται γιατί έχει επιβάλει στη Γάζα «συλλογική τιμωρία», η Κούβα παραμένει «η μόνη χώρα» της Λατινικής Αμερικής που «καταστέλλει κάθε μορφή πολιτικής διαφοροποίησης», χειρότερα ήταν τα πράγματα στο Ιράκ το 2007, ενώ για την Κίνα σημειώνεται ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δίνουν μια ευκαιρία για διεθνείς πιέσεις, ώστε να βελτιωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πολλές είναι οι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, που επικρίνονται για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγουν εκλογές.


(Πηγές: www.hrw.org, BBC, Ασ. Πρες, Γαλλικό)


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/02/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες