Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

Ο Δ.Χριστόφιας πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας


Πρόεδρος από το ΑΚΕΛ

O Δημήτρης Χριστόφιας είναι ο νικητής των κυπριακών προεδρικών εκλογών, δείχνουν τα τελικά αποτελέσματα της επίσημης καταμέτρησης στις 19.00 το βράδυ της Κυριακής.

Με καταμετρημένο το σύνολο των 469.285 ψηφοδελτίων στο δεύτερο γύρο των εκλογών, ο γγ του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ λαμβάνει 53,36% και ο Ιωάννης Κασουλίδης 46,64%.

Είναι η πρώτη φορά που το ΑΚΕΛ εκλέγει πρόεδρο στην 82χρονη ιστορία του.

Μέλη και ψηφοφόρι του ΑΚΕΛ ξεχύθηκαν στους δρόμους των κυπριακών πόλεων για να πανηγυρίσουν την εκλογική νίκη. Κυρίαρχες στις πανηγυρικές συγκεντρώσεις οι κυπριακές σημαίες, οι κόκκινες σημαίες του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ αλλά και οι πράσινες της... Ομόνοιας Λευκωσίας, της ποδοσφαιρικής ομάδας οι φίλαθλοι της οποίας αποτελούν εν πολλοίς την εκλογική βάση της κυπριακής Αριστεράς.

O νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αμέσως μετά την εκλογή του έστειλε μήνυμα για συλλογική δουλειά για την επανένωση της Κύπρου. Ο κ. Χριστόφιας εμφανώς συγκινημένος απηύθυνε χαιρετισμό «με απέραντη αγάπη» και τόνισε ότι η νίκη αυτή δεν ανήκει μόνο στο ΑΚΕΛ και δεν την πέτυχε μόνο το ΑΚΕΛ. «Την πετύχαμε πολλοί μαζί και κόμματα και προσωπικότητες και ο απλός άνθρωπος. Αύριο αρχίζει μια νέα μέρα».

«Από αύριο ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Λειτουργούμε συλλογικά και με ενότητα. Για να πετύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας» είπε και προεσέθεσε: «Τούτη την ώρα μια είναι η ιδεολογία μας. Η Κύπρος και η σωτηρία της και μια πιο δίκαιη η κοινωνία».

Το ενδιαφέρον τώρα στην κυπριακή πολιτική σκηνή επικεντρώνεται στην κατανομή των υπουργείων, μεταξύ των τριών κομμάτων που στήριξαν την υποψηφιότητα του Δ.Χριστόφια στο β' γύρο των εκλογών, δηλαδή του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ (του απερχόμενου προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου) και της σοσιαλδημοκρατικής ΕΔΕΚ. Ο χειρισμός του θέματος αυτού ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του νέου προέδρου.

Ποιος είναι ο Δ.Χριστόφιας

Ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας γεννήθηκε στο κατεχόμενο Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας στις 29 Αυγούστου 1946.

Σπούδασε στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας και είναι διδάκτωρ ιστορικών επιστημών της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης. Το 2004 αναγορεύθηκε επίσης επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Εξελέγη βουλευτής Κερύνειας με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις στις εκλογές του 1991 και επανεξελέγη το 1996, το 2001 και το 2006.

Είναι παντεμένος με τρία παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες