Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008

Οι βιβλιοϋπάλληλοι συνεχίζουν τον αγώνα.


Οι βιβλιοϋπάλληλοι συνεχίζουν τον αγώνα για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης για το 2008, για αυξήσεις στους μισθούς, για καλύτερες συνθήκες εργασίας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Μεσολογγίου 5, Β’ όροφος, Εξάρχεια

τηλ: 210 3820537, e-mail: sylyp_vivliou@yahoο.gr

ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΕΜΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΤΟΥΣ.

ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ;

Η Κλαδική Απεργία στις 17/1/08 είναι ένα πρώτο πετυχημένο βήμα στην πάλη για την υπογραφή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβαση (ΣΣΕ) για το 2008. Όλοι οι συνάδελφοι πρέπει να σκεφτούμε, να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε πώς θα συνεχίσουμε για να πετύχουμε το στόχο μας.

Οι πιέσεις και οι εκβιασμοί της εργοδοσίας δεν πέρασαν. Εκατοντάδες συνάδελφοι απέργησαν στις 17 Γενάρη και πάρα πολλοί συμμετείχαν με δυναμισμό και ενθουσιασμό στην απεργιακή συγκέντρωση και στη διαδήλωση. Στο κέντρο της Αθήνας εκείνη την ημέρα πάρα πολύς κόσμος άκουσε τα αιτήματα των βιβλιοϋπαλλήλων για καλύτερους μισθούς και για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Τα αιτήματα αυτά συγκινούν κάθε εργαζόμενο γιατί είναι και δικά του, γιατί σε όλους τους κλάδους η δουλειά είναι κακοπληρωμένη, η εντατικοποίηση είναι μεγάλη, οι απολύσεις βρίσκονται σε έξαρση, γιατί η εργατική οικογένεια ζει καθημερινά το άγχος της ακρίβειας, της ανεργίας, της ανασφάλειας.

Οι εργοδότες αρνήθηκαν για μια ακόμη φορά να ανταποκριθούν θετικά σε όσα ζητάμε. Απαξίωσαν ακόμη και να προσέλθουν στην πρώτη συνάντηση για τη διαπραγμάτευση της ΣΣΕ που είχε οριστεί εκείνη την ημέρα. Αρνήθηκαν επίσης να γίνει συνάντηση την επόμενη εβδομάδα στις 23/1. (Μετά από αυτή τους τη στάση αδιαλλαξίας και αδιαφορίας, ο Σύλλογός μας και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας προσφύγαμε στον Οργανισμό ΜΕσολάβησης Διαιτησίας).

Η δράση του Συλλόγου όλα αυτά τα χρόνια, τόσο για τη ΣΣΕ όσο και συνολικά για τις εργατικές κατακτήσεις και τα εργατικά δικαιώματα, έχει αναδείξει ορισμένα ζητήματα, στα οποία πρέπει να σταθούμε για να τα αξιοποιήσουμε στην παραπέρα προσπάθειά μας:

- Δεν αρκούμαστε στα ψίχουλα που μας προσφέρουν. Ζητάμε ολόκληρο το καρβέλι.

Έγινε μεγάλη συζήτηση για το αίτημα: «1400 ευρώ κατώτερος μισθός». Ένα αίτημα που συζητήθηκε και αποφασίστηκε σε δύο Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου.

«Μήπως είμαστε υπερβολικοί;» αναρωτήθηκαν κάποιοι συνάδελφοι. «Είσαστε ακραίοι» λένε οι εργοδότες για να υπονομεύσουν τον αγώνα που κάνουμε.

Εμείς θα το θέσουμε πιο απλά: Πόσο ρεαλιστικό είναι να ζει κανείς με 600 ή 700 ευρώ το μήνα; Μήπως το αφεντικό που θεωρεί παράλογα τα αιτήματά μας θα μπορούσε να ζήσει με τέτοιο μισθό;

Δεν είναι παράλογο να θέλουμε να ζούμε αξιοπρεπώς από το μισθό μας, χωρίς δεύτερη δουλειά, υπερωρίες, δουλειά στα ρεπό. Παράλογο και εξωφρενικό είναι να τα κουτσοβολεύουμε με μισθούς που μοιάζουν με φιλοδώρημα. Δε ζητάμε τίποτα περισσότερο από αυτό που οι κρατικοί θεσμοί έχουν ορίσει ως όριο φτώχειας. Τη στιγμή μάλιστα που τα κέρδη των αφεντικών αυξάνουν με προκλητικό τρόπο.

Το αίτημα αυτό προβλήθηκε στην περσινή πολυήμερη απεργία των δασκάλων. Φωνάχτηκε από χιλιάδες απεργούς και συμπαραστάτες στις διαδηλώσεις, «Όχι μόνο στον εκπαιδευτικό, 1400 για όλο το λαό». Δημιουργήθηκε έτσι μια αμετάκλητη πραγματικότητα, όλο και περισσότεροι κλάδοι, όλο και περισσότερα σωματεία κάνουν σημαία τους αυτό το αίτημα, το προβάλλουν και το διεκδικούν.

Αλλά αφού είμαστε τόσο εξωπραγματικοί, να μια καλή ευκαιρία για τους εργοδότες να μας ξεμπροστιάσουν στις διαπραγματεύσεις για τη ΣΣΕ(!!!). Εμείς ζητάμε 1400, αυτοί ας μας αντιπροτείνουν 1100 ευρώ, 1000, 900… ως κατώτερο μισθό (!!!). Θα το κάνουν, ή και φέτος θα προτείνουν «απλόχερα» 3% άντε 3.5 % αύξηση στους μισθούς. Έχει περισσέψει η υποκρισία από την πλευρά τους.

Οι εργοδότες για ευνόητους λόγους «σπρώχνουν» μια τέτοια επιχειρηματολογία, οι εργαζόμενοι όμως γιατί να την ενστερνιστούν; Αν κάποιος συνάδελφος καταφέρνει και ζει αξιοπρεπώς με 600 ευρώ, ας το μάθουμε και οι υπόλοιποι.

- Ο αγώνας στα δικά μας χέρια. Από μας εξαρτάται τι θα πετύχουμε.

Πολλοί συνάδελφοι αναρωτιούνται, αν μπορούμε εμείς μόνοι μας σαν κλάδος να πετύχουμε ουσιαστική βελτίωση των μισθών και της εργασιακής μας συνθήκης.

Σίγουρα χρειάζεται μια γενικότερη κινητοποίηση, ένα πανεργατικό μέτωπο διεκδίκησης και πάλης. Σα σωματείο κινούμαστε δραστήρια στην κατεύθυνση του συντονισμού και της κοινής πάλης με άλλα σωματεία, με άλλους κλάδους. Επίσης, σίγουρα η ταχτική της ΓΣΕΕ υπονομεύει, αντί να βοηθά, τον αγώνα των επιμέρους κλάδων. Όταν η ΓΣΕΕ διεκδικεί ψίχουλα και τελικά συμφωνεί και υπογράφει εθνική συλλογική σύμβάση ξεφτίλα, αυτό λειτουργεί ως ταφόπλακα και για τις κλαδικές συμβάσεις.

Η κλαδική ΣΣΕ που υπάρχει από το 2004 είναι μια μεγάλη κατάκτηση για όλους μας. Τα όσα έχουμε μέχρι τώρα πετύχει (νέες ειδικότητες, κάποια επιδόματα που δεν υπήρχαν, την αργία του Αγίου Πνεύματος, θεσμικές κατακτήσεις, μικρές αυξήσεις στους μισθούς) είναι αποτέλεσμα του δικού μας αγώνα. Τις κατακτήσεις αυτές πρέπει να τις περιφρουρήσουμε (κανένας βιβλιοϋπάλληλος δεν πρέπει να δουλεύει με χειρότερους όρους απ’ ό,τι προβλέπει η σύμβαση) και να τις διευρύνουμε. Αυτό εξαρτάται από κάθε συνάδελφο. Δεν υπάρχουν κάποιοι «σωτήρες» από το Δ.Σ. του Συλλόγου που ως διά μαγείας θα αντιμετωπίσουν όλα τα ζητήματα (την αυθαιρεσία στο τάδε μαγαζί, την απόλυση στο άλλο) και θα φέρουν κατακτήσεις. Οι κατακτήσεις θα έρθουν με την ενεργή συμμετοχή όλων των εργαζομένων του κλάδου. Σύλλογος είναι ο καθένας.

Δε θα αναθέσουμε τις τύχες μας σε κάποιους άλλους (στην υποταγμένη και ανίκανη συνδικαλιστική γραφειοκρατία). Τίποτα για μας, χωρίς εμάς! Όχι αυταπάτες, αγώνας με τις δικές μας πλάτες!

Συναδελφικότητα και αλληλεγγύη στους χώρους δουλειάς, συσπείρωση στο Σύλλογο. Εδώ βρίσκεται η προοπτική. Να οργανώσουμε σε όλα τα μαγαζιά συλλογικές διεκδικήσεις για ουσιαστικές αυξήσεις. Να προετοιμάσουμε ως κλάδος τις επόμενες κινήσεις πίεσης στους εργοδότες και τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΠΟΕΒ, ΣΕΚΒ).

- Το πιο φτηνό εμπόρευμα στο χώρο του Βιβλίου είναι η εργατική δύναμη των βιβλιοϋπαλλήλων.

Σε μια περίοδο όπου ακούμε για εκατομμύρια ευρώ που σκορπιούνται απλόχερα για τον «πολιτισμό», σε μια περίοδο όπου το βιβλίο έχει καταντήσει ένα ακριβό εμπόρευμα, ένα εμπόρευμα πολυτελείας, είναι εξοργιστικό οι εργαζόμενοι στο χώρο του βιβλίου να αμείβονται με εξευτελιστικό τρόπο.

Ο αγώνας για Συλλογική Σύμβαση και βελτίωση της θέσης μας ως εργαζομένων είναι ταυτόχρονα και αγώνας για να γίνει το βιβλίο κοινωνικό αγαθό. Εμείς οι βιβλιοϋπάλληλοι παράγουμε αυτό το αγαθό και έχουμε λόγο για τα τεκταινόμενα στο χώρο.

Σταθερά και αποφασιστικά συνεχίζουμε την πάλη για:

● 1400 ευρώ ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΜΙΣΘΟΣ (καθαρά)

● 35ωρο – 5θήμερο - 7ωρο (συνεχές)

● ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

● ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΤΑ 55

● ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ (COURIER)

● Κατάργηση του ωρομισθίου και των stage. Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας.

………………………………………………………………………………………………………..…………………….

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ Κυριακή 24 Φλεβάρη 5.30 μ.μ.

στο Πολυτεχνείο, κτίριο Γκίνη (είσοδος από Στουρνάρη)

για να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματά μας για τη διεκδίκηση της ΣΣΕ του 2008

……………………………………………………………………………………………………..…………………….

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΤΗΣ.

ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ;

ΟΛΟΙ στην πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ για το Ασφαλιστικό Τετάρτη 13 Φλεβάρη

ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ (το ραντεβού μας, 10.30 π.μ. στο Μουσείο μαζί με την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ και ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες