Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Εκλογικός περίπατος Χριστόφια

Γιώργος Δελαστίκ

Ιστορική μέρα η χθεσινή για το αριστερό ΑΚΕΛ, την Κύπρο αλλά και την ΕΕ. Για πρώτη φορά εκλέγεται Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κομμουνιστής, γεγονός ανεπανάληπτο σε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και μάλιστα σε χώρα πλούσια, που ανέκαθεν ανήκε στη Δύση. Πόσω μάλλον που δεν πρόκειται για Πρόεδρο με αξίωμα συμβολικό, αλλά για Πρόεδρο που συγκεντρώνει στα χέρια του όλες τις εκτελεστικές εξουσίες, στο πλαίσιο του πιο «σκληρού» προεδρικού καθεστώτος της ΕΕ, όπου δεν υφίσταται καν το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Μπορεί ο Δ. Χριστόφιας να μην είναι δυνατόν ούτε κατά διάνοια να καταταγεί στους συνεπείς κομμουνιστές και οι θέσεις του να μην περιέχουν τίποτα το επαναστατικό, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι είναι ηγέτης του ιστορικού κομμουνιστικού κόμματος της Κύπρου, το οποίο ανέκαθεν διακρινόταν για την ίσως υπέρμετρη από ιδεολογική και πολιτική σκοπιά προσαρμογή του στο πλαίσιο λειτουργίας του συστήματος.

Χθες ήρθη μια ιστορική ανωμαλία του κυπριακού πολιτικού συστήματος. Το ΑΚΕΛ συχνότατα ήταν και είναι το κόμμα με το υψηλότερο ποσοστό στις εκλογές, αλλά ουδέποτε μέχρι τώρα είχε τολμήσει να διεκδικήσει ευθέως την πολιτική ηγεσία της Κύπρου. Το έπραξε για πρώτη φορά και επιβραβεύθηκε από τον κυπριακό λαό. Ανεξαρτήτως της συμπάθειας ή της αντιπάθειας οιουδήποτε για τις θέσεις του Δ. Χριστόφια, η εκλογή του συνιστά σπάσιμο πολιτικών ταμπού.

Η εκλογή Χριστόφια αποτελεί ταυτόχρονα τιμωρία και καταδίκη εκ μέρους του ελληνοκυπριακού εκλογικού σώματος της απαράδεκτης προσπάθειας του εμφανιζόμενου υποκριτικά ως «εκσυγχρονιστή Ευρωπαίου» δεξιού υποψηφίου, Γιαννάκη Κασουλίδη, να επαναφέρει στον πολιτικό στίβο χυδαία αντικομμουνιστικά επιχειρήματα της δεκαετίας του... 1950, επιδιώκοντας να βασίσει την εκλογή του πάνω σε αυτά! Ευτυχώς η Κύπρος γλίτωσε από έναν τέτοιο Πρόεδρο ακροδεξιάς ιδεολογίας με ευρωπαϊκό λούστρο.

Η εκλογή Χριστόφια συνιστά επίσης κατηγορηματική απόρριψη της πρωτοφανούς εκτροπής του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου, ο οποίος εγκατέλειψε τον ρόλο του ανώτατου ιεράρχη και προτίμησε να εκφυλιστεί σε ρασοφόρο κομματάρχη της Δεξιάς, δηλώνοντας ότι «η Εκκλησία ανεπιφύλακτα θα συμβούλευε τον λαό της αθρόα να πάει στις κάλπες και να ψηφίσει τον κύριο Κασουλίδη»! Θα αποτελούσε πολιτικό δυστύχημα η επιβράβευση μέσω της εκλογής Κασουλίδη της ενθάρρυνσης του Χρυσόστομου να συνεχίσει αυτό τον σκοταδιστικό δρόμο.

Ο αποκρουστικός αντικομμουνισμός του Κασουλίδη και ο «ταλιμπανικός» κομματαρχισμός του Χρυσόστομου αναμφισβήτητα συνέτειναν στο να μετατραπεί σε εκλογικό περίπατο η αναμενόμενη ως πολύ δύσκολη επικράτηση του Δ. Χριστόφια, καθώς προκάλεσαν εξέγερση της δημοκρατικής συνείδησης πολλών ψηφοφόρων.

Αναμφισβήτητα, όμως, ο καθοριστικός παράγοντας που έδωσε τη νίκη στον Δ. Χριστόφια ήταν η στήριξή του από το περίπου 60% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ έναντι του 40% που ψήφισε τον Γ. Κασουλίδη. Τα πάντα κρίθηκαν στο ανατολίτικο πολιτικό παζάρι, που είχαμε προαναγγείλει ότι θα γινόταν μεταξύ των δύο γύρων, δεν κρίθηκαν στο ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο.

Το 60% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας Χριστόφια τις πρώτες πρωινές ώρες της δραματικής νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη, το 60% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ πήρε ο Δ. Χριστόφιας και στις κάλπες. Αν είχαν ευδοκιμήσει η αρχική πρόταση του προέδρου του ΔΗΚΟ, Μάριου Καρογιάν, το πρωί της Τρίτης, και η σχετική απόφαση της Γραμματείας υπέρ της υποψηφιότητας Κασουλίδη, ας μην αμφιβάλει κανείς ότι το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών θα ήταν αντίθετο.

Από εκεί και πέρα το κύριο ζήτημα είναι πλέον σε ποια γραμμή στο Κυπριακό θα οδηγήσει η εκλογή του Δ. Χριστόφια. Ο ίδιος είναι μετριοπαθής οπαδός του σχεδίου Ανάν, αλλά, προκειμένου να εκλεγεί, δεσμεύθηκε γραπτώς ενώπιον του ΔΗΚΟ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτεί είτε την επαναφορά του σχεδίου Ανάν είτε κάποιο ανάλογης νοοτροπίας σχέδιο. Αυτό αποτελεί μια καλή αφετηρία, αλλά κατά κανέναν τρόπο μια πλήρη εγγύηση ως προς το τι πραγματικά θα γίνει στην πράξη, αφού τα πάντα στην πολιτική είναι συνάρτηση του υπαρκτού συσχετισμού δυνάμεων. Οψόμεθα.

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Κοινή η γραμμή στο Κυπριακό

Σφοδρότατη εκδηλώθηκε η δυσαρέσκεια των υπό δημοκρατική ή και «αριστερή» κάλυψη υποστηρικτών του σχεδίου Ανάν για το γεγονός ότι ο Δ. Χριστόφιας δεσμεύθηκε απέναντι στον Τάσσο Παπαδόπουλο και στο ΔΗΚΟ ότι δεν θα αποδεχθεί μετάλλαξη του διχοτομικού σχεδίου, ενώ παράλληλα εκχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών σε άνθρωπο της εμπιστοσύνης του Τάσσου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλες οι πτυχές της πολιτικής στο Κυπριακό του νέου Προέδρου, Δ. Χριστόφια, θα βρίσκονται υπό στενότατη επιτήρηση, πράγμα που αποκλείει να περάσουν αθόρυβα και μυστικά από την κοινή γνώμη ρυθμίσεις μιας... «σαλαμοποιημένης» λύσης της νοοτροπίας του σχεδίου Ανάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες