Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008

Πολιτικό πρόβλημα δημιουργεί στη Ν.Δ. η στάση της Δωδώνης


26.01.08
Πολιτικό πρόβλημα δημιουργεί στη ΝΔ, η ανυποχώρητη στάση που τήρησε η διοίκηση της Δωδώνης, αρνούμενη να κάνει ένα μικρό έστω βήμα για τη στήριξη της κτηνοτροφίας που βρίσκεται στη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Απογοητευμένοι οι κτηνοτρόφοι θεωρούν ότι και οι κυβερνητικοί παράγοντες της περιοχής περιορίστηκαν μόνο σε δηλώσεις συμπάθειας και χτυπήματα στην πλάτη, δεν έκαναν όμως ό,τι μπορούσαν για να πείσουν την κυβέρνηση να παρέμβει αποφασιστικά στην ΑΤΕ. Σήμερα πραγματοποιείται μια νέα συνάντηση των κτηνοτρόφων για να επανεξετάσουν τα νέα δεδομένα - μετά και την επώδυνη γι’ αυτούς έκβαση της γενικής συνέλευσης της Δωδώνης – αλλά και να προσπαθήσουν να προωθήσουν την υπόθεση δημιουργίας του κλαδικού συνεταιρισμού.
Σε δηλώσεις του στον Ρ/Σ Βήμα 90,1, ο κ. Ανδρέας Μπότσιος μέλος της πανηπειρωτικής συντονιστικής επιτροπής των κτηνοτρόφων, χαρακτήρισε προκλητική τη στάση των διοικούντων τη Δωδώνη. «Ήταν τόσο προκλητικοί! Έδειξαν ότι αδιαφορούν πλήρως για την ύπαρξη της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο, αλλά πολύ φοβάμαι ότι αδιαφορούν για την ύπαρξη της Δωδώνης», είπε.
Πρόσθεσε όμως ότι «δεν είναι μόνο θέμα της Δωδώνης, αλλά είναι και πολιτικό το θέμα, γιατί η Δωδώνη ανήκει κατά πλειοψηφία στην ΑΤΕ και η κυβέρνηση καθορίζει τη διοίκηση της ΑΤΕ και της Δωδώνης». Για τους κτηνοτρόφους το πολιτικό ζήτημα αγγίζει τόσο την κυβέρνηση που θα μπορούσε εάν ήθελε να παρέμβει στην ΑΤΕ, όσο και τα τοπικά κυβερνητικά στελέχη. «Και οι δήμαρχοι και ο νομάρχης και οι βουλευτές έπρεπε να παρέμβουν δυναμικά στην κυβέρνηση και να πιέσουν καταστάσεις», υποστηρίζει το μέλος της Συντονιστικής, μιας και οι κτηνοτρόφοι αντιλαμβάνονται εκ του αποτελέσματος ότι το μόνο … κέρδος τους, ήταν τα χτυπήματα συμπάθειας στην πλάτη.
Όπως σημείωσε ο κ. Μπότσιος «το ζήτημα της κτηνοτροφίας δεν αφορά μόνο τη δική μας επιβίωση αλλά είναι ζήτημα ύπαρξης της Ηπείρου. Έτσι είναι βαθιά πολιτικό ζήτημα. Αν όλοι αυτοί οι βουλευτές και οι κυβερνητικοί παράγοντες ήθελαν το καλό της Ηπείρου, έπρεπε να πιέσουν καταστάσεις. Δυστυχώς όμως απ’ ό,τι φαίνεται, το μόνο που δεχθήκαμε τόσο καιρό ήταν χτυπήματα συμπάθειας στην πλάτη. Αυτό μόνο δεν φτάνει»!
Όπως είπε χαρακτηριστικά εκφράζονταν το παράπονο των συναδέλφων του «τα μεγάλα λόγια που ακούσαμε αποδείχθηκαν κούφια».

Τι κάνουμε;
Το ερώτημα που τίθεται σήμερα στους κτηνοτρόφους είναι «τι κάνουμε από δω και πέρα;» Μετά από ένα τετράμηνο κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν με συγκεντρώσεις και συνελεύσεις από τις αρχές Οκτωβρίου, σήμερα βρίσκονται χωρίς κάτι χειροπιαστό στα χέρια τους και η απογοήτευση που υπάρχει στις τάξεις τους είναι προφανής.
«Είμαστε τέσσερις μήνες στο δρόμο γιατί η κτηνοτροφία σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης. Εξαιτίας της φύσης του επαγγέλματός μας είναι ηρωικό και το ότι το καταφέραμε αυτό», είπε ο κ. Μπότσιος, σημειώνοντας ότι όλο αυτό το διάστημα η διοίκηση της Δωδώνης προσπαθούσε να σπείρει την απογοήτευση, ενώ όρισαν επίτηδες στις 5 το απόγευμα τη γενική συνέλευση των μετόχων, γιατί είναι ώρα αρμέγματος και δεν θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν οι κτηνοτρόφοι.
Παράλληλα όμως οι κτηνοτρόφοι δεν θέλουν να παραδώσουν τόσο εύκολα τα όπλα. Έτσι είναι δεδομένη η προσπάθεια για τον πανελλαδικό συντονισμό, όπως και ο προγραμματισμός για τις κινητοποιήσεις που αποφασίστηκε στην πανελλαδική συνάντηση του περασμένου Σαββάτου. Θυμίζουμε πως ο επόμενος σταθμός είναι τον Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη ημέρα που θα εγκαινιάζεται η έκθεση Agrotica, θα ακολουθήσει συλλαλητήριο στη Θεσσαλία και στη συνέχεια τα τρακτέρ θα κατεβούν στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες