ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ για την απόφαση του Αρείου Πάγου
της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥΗ περίπτωση του συνδικαλιστή του οποίου η απόλυση από την επιχείρηση στην οποία εργαζόταν κρίθηκε νόμιμη, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Στάθης Ανέστης, γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ |
«Η πρόσφατη 364/07 απόφαση του Αρείου Πάγου που κρίνει νόμιμη την απόλυση συνδικαλιστικού στελέχους, γιατί κατά την άποψη του εργοδότη, που δυστυχώς την αποδέχτηκε το τμήμα του Αρείου Πάγου, η δράση του ήταν συκοφαντική και υβριστική και ως εκ τούτου δεν δικαιούται τη νόμιμη αποζημίωση απόλυσης, είναι από κάθε άποψη απαράδεκτη», εξηγεί ο Στ. Ανέστης και προσθέτει: «Ανατρέποντας αποφάσεις του Εφετείου και του Πρωτοδικείου Κερκύρας που δικαίωσαν τον συνάδελφο, ο Αρειος Πάγος με αυτή την απόφαση βάζει "βόμβα" στον ρόλο και στα όρια της συνδικαλιστικής δράση».
Ουσιαστικά, αυτό που επιχειρείται, σύμφωνα με τον γραμματέα Τύπου της ΓΣΕΕ, είναι η ακύρωση του Νόμου 1264/82, αφού πλέον ο κάθε εργοδότης όταν θεωρεί ότι η συνδικαλιστική δράση συνιστά καταχρηστική συμπεριφορά, θα απολύει (και χωρίς αποζημίωση μάλιστα) τα συνδικαλιστικά στελέχη, καταργώντας έτσι ουσιαστικά τα συνδικάτα και τη συλλογική δράση για να μπορεί ασύδοτα να κερδοσκοπεί σε βάρος της κοινωνίας και των πολιτών.
Υποχρέωση
Ο Ν. 1264/82 έχει «σοφά» θεσπίσει τις διαδικασίες τυχόν υπέρβασης των συνδικαλιστικών ορίων (άρθρο 15), έχει λειτουργήσει άριστα επί 25 χρόνια χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και για τις δύο πλευρές (εργαζόμενους και εργοδότες), προστατεύοντας και τα εργατικά και τα εργοδοτικά δικαιώματα και υποχρεώσεις, όπως αναφέρει ο Στ. Ανέστης και τονίζει: «Τα συνδικαλιστικά στελέχη εκ του ρόλου τους έχουν όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον, τα κοινωνικά αγαθά, τα δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών από τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες.
Αυτό κάνουν και καμία δικαστική ή κυβερνητική και εργοδοτική απόφαση δεν θα καταργήσει τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες στη χώρα μας».
«Συνοπτικά, αυτό που επιδιώκεται είναι μια ανεπίτρεπτη νομική ερμηνεία του Δικαίου, η οποία οδεύει στην αποκατάσταση του νομοθέτη. Δημιουργείται ένα παρασύστημα μη-προστασίας, με το οποίο ο μισθωτός θα μπορεί να απολύεται με το παραμικρό, αναστέλλοντας με τον τρόπο αυτό το δικαίωμα του συνδικαλισμού», υποστηρίζει και ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Δημήτρης Τραυλός-Τζανετάτος.
Αδικήματα
Οπως εξηγεί ο ίδιος, αυτό που ορίζεται από το άρθρο 14 είναι η ύπαρξη ενός κλειστού κυκλώματος απολύσεων, βάσει του οποίου η άρση προστασίας των συνδικαλιστικών στελεχών γινόταν για πολύ συγκεκριμένους λόγους, όπως τα βαριά ποινικά αδικήματα, η εκβίαση ή η υπεξαίρεση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, απλώς δεν υπάρχει λόγος για να παρθεί μια τέτοια απόφαση από τον Αρειο Πάγο. «Δεν είναι τυχαίο που το σύστημα απολύσεων είναι κλειστό.
Ο νομοθέτης το επέλεξε, ρισκάροντας ορισμένες παραβατικές συμπεριφορές, έτσι ώστε ο άνθρωπος που "βγαίνει μπροστά", ο συνδικαλιστής, να χρήζει προστασίας», τονίζει.
Δεν είναι η πρώτη φορά, πάντως, που το σύστημα «ανοίγει», καθώς, όπως λέει ο καθηγητής, υπάρχουν και παλαιότερες αποφάσεις: «Με το να χαρακτηριστεί κακόβουλη μια συμπεριφορά από το Ανώτατο Δικαστήριο, ουσιαστικά ανατρέπεται αυτό που προσπάθησε να κάνει ο νομοθέτης», λέει ο Δ. Τραυλός-Τζανετάτος, τονίζοντας ότι είναι δυνατόν πλέον η παραμικρή ενέργεια να κριθεί κακόβουλη, με αποτέλεσμα την απόλυση του εκάστοτε συνδικαλιστή και ουσιαστικά την ανεπίτρεπτη αντικατάσταση του νομοθέτη από το δικαστήριο.
Το ΚΚΕ
Στη συγκεκριμένη απόφαση του Αρείου Πάγου αναφέρθηκε και το ΚΚΕ, το οποίο και την καταδικάζει, χαρακτηρίζοντάς την εναρμονισμένη με τις γενικότερες αντεργατικές επιδιώξεις της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.
Σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι με το πρόσχημα της «κακόβουλης συμπεριφοράς» γίνεται προσπάθεια κατάργησης των λιγοστών μέτρων προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης, που προβλέπει ο νόμος 1264/82. «Η απόφαση αυτή συμβάλλει στην προώθηση ευρύτερων αντεργατικών στόχων. Ενισχύει την εργοδοτική τρομοκρατία και στρέφεται κατά της ανάπτυξης των εργατικών αγώνων», αναφέρει και καλεί τους εργαζόμενους να αντιταχθούν αποφασιστικά σε αυτές τις αποφάσεις.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/12/2007
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου