Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Αντιδράσεις προκάλεσε η κατεδάφιση του καταυλισμού μεταναστών στην Πάτρα


«Βάρβαρη επιχείρηση»

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η κατεδάφιση του καταυλισμού μεταναστών στην Πάτρα. Το ΚΚΕ έκανε λόγο για «βάρβαρη επιχείρηση» και ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση Μαρκογιαννάκη, κάνοντας λόγο για πογκρόμ και κτηνωδία.

Η επιχείρηση έγινε είδηση και αντικείμενο σχολιασμού σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ κάνει λόγο για «βάρβαρη επιχείρηση σε βάρος δεκάδων, κυρίως ανήλικων, μεταναστών» και κάλεσε «το λαό της Αχαΐας να καταδικάσει τις αγριότητες και τα απάνθρωπα μέτρα σε βάρος των μεταναστών».

Το ΚΚΕ υποστηρίζει πως η επιχείρηση δεν έγινε για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά για να δείξουν οι υπεύθυνοι της επιχείρησης στην ΕΕ «ότι εφαρμόζουν τις απάνθρωπες συμφωνίες, ότι δεν επιτρέπουν την είσοδο μεταναστών στις άλλες χώρες της ΕΕ και για να κοροϊδέψουν το λαό της Αχαΐας».

«Η κυβέρνηση, ο νομάρχης και ο δήμαρχος, αν ήθελαν, μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα προς όφελος των μεταναστών, δίνοντας ταξιδιωτικά έγγραφα, ειδικά στους ανήλικους, για να μπορέσουν να ταξιδέψουν ελεύθερα προς τις χώρες της ΕΕ που επιθυμούν, εξασφαλίζοντας παράλληλα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όσο διάστημα παραμένουν στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να κάνει τώρα και όχι να τους στείλει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Την παραίτηση του Χρ.Μαρκογιαννάκη ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας:

«Η κτηνωδία της εισβολής αστυνομικών δυνάμεων που ισοπέδωσαν ολοσχερώς τον καταυλισμό που στέγαζε τους αλλοδαπούς αιτούντες άσυλο και μετανάστες της Πάτρας, χωρίς το παραμικρό ίχνος ευαισθησίας για τη διασφάλιση του δικαιώματος στέγασης τους υπό μόνιμες και αξιοπρεπείς συνθήκες, μαρτυρεί για άλλη μια φορά τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης αναφορικά με ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Δεν χωράει αμφιβολία ότι το εγκληματικό αυτό πογκρόμ έχει τη συναίνεση του ίδιου του υπουργού κ. Μαρκογιαννάκη, τον οποίο καλούμε πλέον να παραιτηθεί, προτού ο φανατισμός με τον οποίο προωθεί την ακροδεξιά ατζέντα της ΝΔ γκρεμίσει και τα τελευταία υπολείμματα δημοκρατικού κράτους δικαίου» σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η είδηση στα διεθνή μέσα

Την είδηση της κατεδάφιση του καταυλισμού μετέδωσαν από νωρίς το πρωί της Κυριακής τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία Reuters και Associated Press.

Ειδικότερα, το πρακτορείο Reuters, επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει κατά καιρούς επικριθεί από διεθνής οργανισμούς και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον τρόπο που χειρίζεται τους παράνομους μετανάστες και κυρίως για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα υποδοχής.

Επιπλέον, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού στην Πάτρα χαρακτήρισαν την επιχείρηση «προσπάθεια εκφοβισμού των μεταναστών». Σύμφωνα με πηγή του BBC, η επιχείρηση σχεδιάστηκε για να στείλει το μήνυμα στους παράνομους μετανάστες ότι «δεν έχουν μέλλον στην Ελλάδα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το AP η φωτιά στον καταυλισμό μπήκε από τις αρχές, προκειμένου να καθαρίσουν το σημείο, ενώ το Reuters αναφέρει πληροφορίες από την αστυνομία, σύμφωνα με τις οποίες περίπου 150 μετανάστες απομακρύνθηκαν από τον καταυλισμό, εκ των οποίων 40 ανήλικοι, που θα προωθούνταν σε ειδικό κέντρο υποδοχής ανήλικων μεταναστών.

1 σχόλιο:

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΛ.ΑΤΤΙΚΗΣ είπε...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ,ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ,ΤΗΝ ΒΙΑ
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ,ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ
ΑΣ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΜΑΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛ.ΑΤΤΙΚΗΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.07.2009 ΩΡΑ : 7.30 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
ΑΔΜΗΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΚΡΙΤΟΥ,ΠΛ.ΑΤΤΙΚΗΣ
ΚΑΝΕΝΑ ΓΚΕΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ
Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ , Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ
ΕΝΑΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΝΤΟΥ, ΕΝΑΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΝΑΣ ΣΚΟΠΟΣ
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δηλώσεις συμμετοχής, ενημέρωση και δραστηριοποίηση εδώ: http://www.facebook.com/event.php?eid=127781611334
ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ!
Εστάλη από "PATRIA MEDIA" κ την επιτροπή κατοίκων


Αναγνώστες