Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Πνευματικά δικαιώματα και ηλεκτρονική ελευθερία


Η τεχνολογία ανοίγει το δρόμο για νέες ευκαιρίες, αλλά η νομοθεσία τις καταργεί

Spoiler:
Του Christian Engstrom

Αν αναζητήσεις θεματολογία για τον Ελβις Πρίσλεϊ στην Wikipedia, θα βρεις πλήθος κειμένων και νέων φωτογραφιών που έχουν εγκριθεί για διανομή. Ωστόσο, δεν θα βρείτε καθόλου μουσική και βιντεοκλίπ, εξαιτίας των περιορισμών στα πνευματικά δικαιώματα. Αυτό που θεωρούμε ως κοινή πολιτιστική κληρονομιά μας δεν είναι καθόλου δική μας.

Στο MySpace και το YouTube, δημιουργικοί άνθρωποι κατεβάζουν ρεμίξ εικόνας και ήχου για να απολαμβάνουν οι υπόλοιποι έως ότου σταμάτησαν να προβάλλονται με μια απλή ειδοποίηση από τις μεγάλες κινηματογραφικές και δισκογραφικές εταιρείες. Η τεχνολογία ανοίγει το δρόμο για νέες ευκαιρίες, αλλά η νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων τις καταργεί.

Αυτό δεν ήταν ποτέ η τελική επιδίωξη. Τα πνευματικά δικαιώματα υπάρχουν για να ενθαρρύνουν τον πολιτισμό και όχι να τον περιορίζουν.Ανάλογα με το ποια συμφέροντα προωθεί ο κανένας Αυτός είναι αρκετός λόγος για να μεταρρυθμιστούν τα πράγματα. Ωστόσο, το ισχύον καθεστώς έχει ακόμη μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο. Προκειμένου να διατηρήσουν τους ισχύοντες νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων, οι κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να περιορίζουν το δικαίωμά μας να επικοινωνούμε, ιδιωτικώς, με τους άλλους, χωρίς να υπάρχει έλεγχος της επικοινωνίας. Η ανταλλαγή αρχείων (file-sharing) συντελείται κάθε φορά που ένα άτομο αποστέλλει ένα αρχείο σε κάποιον άλλο. Ο μόνος τρόπος που υπάρχει, έστω και για να περιοριστεί αυτή η διαδικασία, είναι να ελεγχθεί όλο το φάσμα της επικοινωνίας μεταξύ των απλών ανθρώπων.

Παρά τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στο Napster, το Kazaa και σε άλλες ομοειδείς υπηρεσίες του διαδικτύου, ο όγκος της ανταλλαγής αρχείων αυξήθηκε σε εντυπωσιακό βαθμό. Ακόμη και αν οι Αρχές αποκλείσουν όλες τις άλλες δυνατότητες που υπάρχουν, οι άνθρωποι θα εξακολουθήσουν να μπορούν να στέλνουν κατοχυρωμένα αρχεία υπό μορφή επισύναψης σε διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ή μέσω ιδιωτικών δικτύων. Αν οι άνθρωποι αρχίσουν να επιδίδονται σε αυτό, θα πρέπει να παραχωρήσουμε στις κυβερνήσεις το δικαίωμα να ελέγχουν όλα τα μηνύματα και όλα τα κρυπτογραφημένα δίκτυα; Εφόσον θα υπάρχουν τρόποι κατ΄ ιδίαν επικοινωνίας θα χρησιμοποιούνται προκειμένου να συντελείται η διαδικασία της ανταλλαγής κατοχυρωμένου υλικού. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Η κοινωνία πρέπει να πάρει μιαν απόφαση.

Σε κρίσιμη καμπή

Ο κόσμος βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Το ίντερνετ και οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής είναι τόσο παντοδύναμες ώστε ό,τι και να κάνουμε η κοινωνία θα αλλάξει. Ωστόσο, αυτό που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί είναι η κατεύθυνση που θα προσλάβει αυτή η αλλαγή.

Η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί μια κοινωνία Big Brother που θα ξεπερνά και τους χειρότερους εφιάλτες μας, όπου κυβερνήσεις και εταιρείες θα ελέγχουν κάθε λεπτομέρεια της προσωπικής ζωής μας. Στην πρώην Ανατολική Γερμανία η κυβέρνηση χρειάστηκε δεκάδες χιλιάδων υπαλλήλων για να εντοπίζει τους πολίτες οι οποίοι χρησιμοποιούσαν γραφομηχανές, στυλό και ευρετήρια καρτελών. Σήμερα, ένας υπολογιστής μπορεί να εκτελέσει την ίδια εργασία με τρομακτική ταχύτητα με το πάτημα ενός πλήκτρου. Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί οι οποίοι επιθυμούν να πατήσουν το πλήκτρο?

Η ίδια τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αντιθέτως, για να οικοδομήσει μια κοινωνία που θα ενστερνίζεται τον αυθορμητισμό, τη συνεργασία και την ποικιλομορφία. Μια κοινωνία στην οποία οι πολίτες δεν θα είναι, πλέον, παθητικοί καταναλωτές που θα έχουν βαρεθεί την πληροφορική και τον πολιτισμό που θα προσφέρεται μονοδιάστατα, αλλά, αντιθέτως, θα είναι ενεργά συμμετέχοντες. Η κοινή γνώμη αναγνωρίζει την ανάγκη να υπάρξει μεταρρύθμιση.

Για αυτό το λόγο το Piratpartiet -δηλαδή, το πειρατικό κόμμα- κέρδισε το 7,1% της λαϊκής ψήφου, στις πρόσφατες ευρωεκλογές στη Σουηδία, με αποτέλεσμα να κερδίσει, για πρώτη φορά, έδρα στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η διακήρυξή μας είναι να μεταρρυθμίσουμε τη νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα και να καταργήσουμε, σταδιακά, το σύστημα απονομής ευρεσιτεχνιών. Αντιτασσόμαστε στη μαζική παρακολούθηση και λογοκρισία στο διαδίκτυο. Επιθυμούμε να κάνουμε την Ευρώπη πιο δημοκρατική και διαφανή. Η τεχνολογική επανάσταση εξελίσσεται εδώ και τώρα. Εμείς να αποφασίσουμε ποιο μέλλον επιθυμούμε.

*Ο συντάκτης είναι ευρωβουλευτής του Πειρατικού Κόμματος.

http://www.imerisia.gr/article.asp?c...pubid=12463142

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες