Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΚΠΟΡΝΕΥΣΗ

Του Ρούσσου Βρανά , rvranas@otenet.gr



Αν σκεφτεί...

... κανείς πως τα νεώτερα επαγγέλματα γίνονται σήμερα ολοένα και πιο αβέβαια και προσωρινά, δεν είναι παράξενο που πολλές νέες αποφασίζουν να επιστρέψουν στο αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου. Ούτε είναι παράξενο που η Αμερικανίδα φοιτήτρια Νάταλι Ντίλαν 22 ετών, έχει βγάλει στο σφυρί την παρθενία της για να μπορέσει να τελειώσει τις σπουδές της. Οι προσφορές έχουν φτάσει στα 3,7 εκατ. δολάρια.

Το πρωί...
... φοιτήτριες, το βράδυ πόρνες. Μία στις δέκα εκδιδόμενες γυναίκες στη Νέα Νότια Ουαλία, το μεγαλύτερο κρατίδιο της Αυστραλίας, είναι φοιτήτρια που προσπαθεί να εξοικονομήσει τα έξοδα για τις σπουδές της. Οι τοίχοι των φοιτητικών εστιών είναι γεμάτοι από αγγελίες που αναρτούν επιχειρήσεις της βιομηχανίας του σεξ για να προσελκύσουν απελπισμένες φοιτήτριες. Και σύμφωνα με έκθεση κοινωνικών λειτουργών της Αυστραλίας, το 20% των εργαζομένων στη βιομηχανία του σεξ έχουν ανώτερη μόρφωση.

«Στο πρώτο...
... ραντεβού ήμουν ντροπαλή και νευρική», λέει η Σασά Λαβ στην εφημερίδα «Φρανς Σουάρ». «Μα ύστερα έγινα λιγότερο αφελής και περισσότερο σκληρή. Δεν θα το κάνω για όλη μου τη ζωή. Δεν μετανιώνω». Εδώ και τέσσερα χρόνια η Σασά πουλάει τις χάρες της. Μια νύχτα, 1.200 ευρώ. Έτσι μπόρεσε να ξαναρχίσει τις σπουδές της. Σε λίγα χρόνια θα πάρει το πτυχίο της. Θέλει να γίνει δικηγόρος. Μα δεν είναι βέβαιο αν θα κερδίζει τότε περισσότερα από όσα έχει κερδίσει έως τώρα από το βιβλίο της «Μια παλλακίδα στη σχολή», που έγινε μπεστ σέλερ. Άλλες φοιτήτριες, όπως έγραψε η εφημερίδα «Λιμπερασιόν», προτιμούν ένα νέο είδος συγκατοίκησης: Με αντάλλαγμα τη δωρεάν διαμονή, προσφέρουν τις σεξουαλικές υπηρεσίες τους σε όποιον τις σπιτώνει. Η κοινωνιολόγος Εύα Κλουέ λέει πως ο κυριότερος λόγος που σπρώχνει τις νεαρές φοιτήτριες στην πορνεία είναι η κακή οικονομική τους κατάσταση. Σε έρευνα που έκανε στην περιοχή της Νάντης, διαπίστωσε πως εκπορνεύονται ακόμη και μαθήτριες λυκείου- δεκαεξάχρονα κορίτσια που περίμεναν την πελατεία τους στην έξοδο του σχολείου. Ο αριθμός των νεαρών Γαλλίδων που στρέφονται στη βιομηχανία του σεξ για να μπορέσουν να βγάλουν τα έξοδά τους για τις σπουδές τους μεγαλώνει ολοένα, όπως δείχνουν τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μια από τις μεγαλύτερες φοιτητικές ενώσεις στη Γαλλία. Σύμφωνα με τη φοιτητική ένωση Sud-Εtudiant, 40.000 φοιτήτριες χρηματοδοτούν τις σπουδές τους μέσα από τη βιομηχανία του σεξ. Ένας από τους βασικούς στόχους αυτής της φοιτητικής ένωσης είναι να πληρώνονται με τον βασικό μισθό από το γαλλικό κράτος όλοι οι φοιτητές. Η Sud-Εtudiant επισημαίνει πως τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι: «Η αιτία που υποχρεώνει ολοένα και περισσότερες φοιτήτριες να αναζητήσουν δουλειά στη βιομηχανία του σεξ είναι η μείωση των κρατικών φοιτητικών βοηθημάτων και επιδομάτων και η αύξηση των ενοικίων και του κόστους ζωής».

«Η λογική...
... κατάληξη της κοινωνίας της αγοράς είναι η γενικευμένη εκπόρνευση» (Πασκάλ Μπρυκνέρ, «Η μιζέρια του πλούτου»).


Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες