Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Επνιξαν στο αίμα τη Ναυπηγοεπισκευαστική

Τουλάχιστον 8 νεκροί τα θύματα του νέου εγκλήματος, στο πιο πολύνεκρο εργατικό «ατύχημα» τα τελευταία 20 χρόνια. Ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας και σκληρή εντατικοποίηση καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Θρήνος και οργή από τους μεταλλεργάτες από τα γύρω πλοία, που έσπευσαν στον τόπο του εγκλήματος
Επνιξαν στο αίμα τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη! Χτες το μεσημέρι εφοπλιστές και εργολάβοι έστειλαν στον τάφο 8 εργάτες, ενώ μέχρι αργά το βράδυ εκφράζονταν φόβοι και για άλλους. Η τραγωδία εκτυλίχτηκε στο αεράδικο καράβι «FRENSPI GAS» με σημαία Παναμά του εφοπλιστή Πετρίδη και καταγράφεται ως ένα από τα πιο πολύνεκρα εγκλήματα που έχει ζήσει η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη από το 1987 που έγινε η φοβερή έκρηξη στο δεξαμενόπλοιο «ΑΝΑΓΚΕΛ ΓΚΕΪΝΤΝΕΣ» του εφοπλιστή Αγγελικούση. Ταυτόχρονα ήρθε στη μαύρη επέτειο της έκρηξης του δεξαμενόπλοιου «AISA CREG» όπου πέρυσι στις 16 Ιούλη λαμπάδιασαν δυο εργάτες.

Η έλλειψη των μέτρων ασφαλείας η υπερεντατικοποίηση για να τελειώσει γρήγορα η δουλειά, γιατί ο χρόνος είναι χρήμα για εφοπλιστές και εργολάβους, η πολιτική που θεωρεί τα συμφέροντά τους «ιερό και όσιο» σκότωσαν τους οκτώ εργάτες μέσα στο Νο 3 αμπάρι του καραβιού όταν άρπαξε φωτιά. Πρόκειται για επτά εργάτες του συνεργείου «Σουρλή» και τον Φιλιππινέζο υποπλοίαρχο του καραβιού, ο οποίος είχε σταλεί, σύμφωνα με εργάτες, για να δει «πώς προχωράει η δουλειά». Την ώρα εκείνη πάνω στο πλοίο δούλευαν ακόμα πάνω από 50 εργάτες που ήταν συνεργεία τριών άλλων εργολάβων και εκτελούσαν ταυτόχρονα πολλές επικίνδυνες εργασίες. Εξίσου ανατριχιαστικό είναι ότι υπάρχουν μαρτυρίες για ανασφάλιστους εργάτες που δεν ήταν καταγραμμένοι σε καμιά κατάσταση και δούλευαν ακριβώς σε διπλανό αμπάρι, το οποίο επικοινωνούσε με αυτό που λαμπάδιασε.

Το χρονικό της τραγωδίας
Οι καπνοί από τη φωτιά στο αεράδικο «FRENSIP GAS» έβγαιναν για ώρες
Λίγα λεπτά μετά τις 16.00 πυκνοί μαύροι καπνοί άρχισαν να βγαίνουν από τα σωθικά του πλοίου πνίγοντας τη ζώνη και σημαίνοντας σήμα κινδύνου για ολόκληρη την πόλη του Περάματος. Η τραγωδία είχε αρχίσει... Δυο εργάτες βγήκαν μισολιπόθυμοι από το πλοίο και μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Ενας τρίτος στην προσπάθειά του να προλάβει να απομακρυνθεί από το καράβι έσπασε το πόδι του και μεταφέρθηκε στο ίδιο νοσοκομείο.
«Ολα προειδοποιούσαν για το κακό»

Στις 16.30 άντρες των πυροσβεστικών δυνάμεων κατέφθασαν στο χώρο χωρίς ωστόσο να είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένοι, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να μην ξέρουν πώς να ανέβουν στο καράβι. Από τις 17.00 στον τεράστιο ντόκο άρχισαν από παντού να καταφθάνουν οργισμένοι εργάτες. Ανάμεσα σε αυτούς και ένας που μόλις είχε σχολάσει από το «FRENSIP GAS». Οι καταγγελίες του... φωτιά. «Χτες είπε - είχαν πάρει φωτιά οι αποθήκες του καραβιού. Κάτω από αυτή ήταν συνάδελφοι και κολλούσαν το πάτωμά της που είχαν από καλώδια μέχρι μουσαμάδες και άλλα εύφλεκτα υλικά. Από σπίθα άρπαξαν φωτιά και ευτυχώς που ήμασταν κοντά και καταφέραμε να τη σβήσουμε. Ολα προειδοποιούσαν ότι κάποια στιγμή θα γινότανε το κακό»... Δίπλα του ένας ακόμα από τα συνεργεία του πλοίου ανέφερε ότι υπήρχαν ανασφάλιστοι αλλοδαποί εργαζόμενοι. «Στου Χειλιου - συνέχισε - ήταν συνεργείο και έκαναν καθαρισμούς στο διπλανό αμπάρι. Αν έχουν πάθει κάτι αυτοί, ποιος θα τους ψάξει; Σαν το σκυλί στ' αμπέλι θα πάνε». «Μας πίεζαν - πήρε το λόγο άλλος εργάτης - όλο άντε γρήγορα μας έλεγαν... Σκοτώνουν εμάς για να κονομάνε αυτοί»!

Ασταμάτητος θρήνος
Ολη τη νύχτα έβγαζαν νεκρούς από το αμπάρι
Μέχρι τις 18.00 ο ντόκος είχε πλημμυρίσει πια από κόσμο. Εργάτες, γυναίκες ακόμη και παιδιά έφθαναν με την έκφραση του τρόμου στο πρόσωπο, μήπως ήταν μέσα στο «τάνκι» κάποιος δικός τους, φίλος, γνωστός. Στις 20.00 ξεκαθαρίζεται πια ότι στη δεξαμενή είναι οκτώ εγκλωβισμένοι. Ταυτόχρονα άρχισαν να γίνονται γνωστά τα πρώτα ονόματα, και οι συγγενείς ξέσπασαν σε ασταμάτητο θρήνο λυγίζοντας τους πάντες.

Στο μεταξύ πάνω στο καράβι μαζί με τους πυροσβέστες ήταν και δεκάδες εργάτες και συνδικαλιστές των ταξικών σωματείων της Ζώνης που έδιναν αδιάκοπη μάχη για να βρουν τους συναδέλφους τους. Στις 21.45 ανασύρθηκε ο πρώτος νεκρός. Τον κατέβασαν με γερανό. Εργάτες της Ζώνης παρατάχθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλο σχηματίζοντας έναν ανθρώπινο διάδρομο. Την ώρα που το φορείο με το νεκρό συνάδελφό τους πέρναγε από μπροστά τους ξέσπασαν σε δυνατά χειροκροτήματα ηλεκτρίζοντας την ατμόσφαιρα. Ενώ κάποιοι φωνάζοντας δυνατά ρωτούσαν: «Αύριο θα είμαστε εμείς;». Οι προσπάθειες για να ανασυρθούν οι υπόλοιποι νεκροί ήταν σε εξέλιξη όλη τη νύχτα.

Μόλις έγινε γνωστό το έγκλημα, στον τόπο της Ζώνης κατέφθασαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Σπύρος Χαλβατζής, η γραμματέας της ΚΟ Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη, η Διαμάντω Μανωλάκου και ο Γιώργος Μαυρίκος μέλη της ΚΕ και βουλευτές του Κόμματος, συνδικαλιστές από τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» αντιπροσωπεία από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Επίσης στο χώρο παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Γλύκας, ο πρώην δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος και πολλοί άλλοι.


1 σχόλιο:

sufired είπε...

ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΗΡΘΕ Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ. ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΜΟΥΣ,, ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΛΟΙ!!!!


Αναγνώστες