Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

Πέθανε η γυναίκα στη Λευκίμμη

ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Σταμάτης Κυριάκης - ΧΥΤΑ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ

Η Λευκίμμη μέχρι τα ξημερώματα της προηγούμενης πέμπτης ήταν μια ήσυχη περιοχή στο νότιο τμήμα της Κέρκυρας. Την προηγούμενη Πέμπτη στις 5.30πμ ένα κομβόι από κλούβες με δυνάμεις των ΜΑΤ-περιπολικά – πυροσβεστικά και ασθενοφόρα ξεκίνησαν από την Κέρκυρα προκειμένου να εξασφαλίσουν την έναρξη των εργασιών για τον ΧΥΤΑ που πρόκειται να δημιουργηθεί εκεί.

Πέθανε η γυναίκα στη Λευκίμμη που χτυπήθηκε από μηχανάκι διαδηλωτή που κυνηγούσαν τα ΜΑΤ!!!


Ωρα 12 ξημερώνοντας Δευτέρα: Πριν από λίγη ώρα ΠΕΘΑΝΕ η νεαρή γυναίκα που χτυπήθηκε από μηχανάκι που οδηγούσε διαδηλωτής τον οποίο κυνηγούσαν τα ΜΑΤ. Το περιστατικό συνέβη στη Λευκίμμη Κερκύρας και η άτυχη γυναίκα νοσηλευόταν με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις σε μοναδα εντατικής θεραπείας.
Αυτή είναι η δημοκρατία της ΝΔ! Αυτά είναι τα γουρούνια των ΜΑΤ και οι ρουφιάνοι των ΜΜΕ που πάνε να καλύψουν τις ευθύνες της αστυνομίας. .

Έχασε τη μάχη με το θάνατο η 43χρονη
Τέσσερις μέρες μετά τον κρίσιμο τραυματισμό της, η άτυχη συμπολίτισσά μας έχασε τη μάχη της με το θάνατο αργά το απόγευμα στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας όπου είχε μεταφερθεί με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
Η γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά κατά τα επεισόδια της Πέμπτης στη Λευκίμμη όταν 16χρονος οδηγός μηχανής που δέχτηκε χτυπήματα από άνδρα των ΜΑΤ έχασε τον έλεγχο και έπεσε επάνω της.
Εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη και αγανάκτηση για τον άδικο χαμό της συμπολίτισσάς μας και στέλνουμε τα θερμά συλλυπητήρια μας στην οικογένειά της.



Χρειάζεται τέτοια κινητοποίηση γιατί οι κάτοικοι αντιδρούν στην κατασκευή του ΧΥΤΑ εδώ και χρόνια , και αυτό διότι η δημιουργία του προβλέπεται να γίνει 300 μέτρα από τα όρια του οικισμού. Εκεί αγόρασαν οικόπεδο η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές και φοβούμενοι μήπως χάσουν τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις αλλά και προσπαθώντας να αποφύγουν τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για κάθε μέρα λειτουργίας της παλιάς χωματερής, βιάζονται να τελειώσουν το ταχύτερο δυνατόν.

Έχουν την συγκατάθεση όλου του πολιτικού κόσμου. Της ΝΔ, βέβαια που είναι Κυβέρνηση . Του ΠΑΣΟΚ που επί των ημερών του έγινε η χωροθέτηση . Του ΣΥΝ που μαζί με τους άλλους είχε το Δήμαρχο . Του ΚΚΕ που το αποδέχθηκε για το «καλό του τόπου».

Δεν είχαν όμως την συγκατάθεση του «νοικοκύρη».

Έτσι μόλις έμαθαν οι Λευκιμιώτες ότι έρχονται τα ΜΑΤ κατέβηκαν στον κεντρικό δρόμο , έστησαν οδοφράγματα με αυτοκίνητα και κορμούς δένδρων και περίμεναν τους εισβολείς .

Είναι αλήθεια ότι όταν τα ΜΑΤ ήλθαν σε επαφή με τους κατοίκους απευθυνθήκαν με την γνωστή ευγένεια που τα χαρακτηρίζει, όπως « ανοίχτε το δρόμο ρε π……δες , « θα σας γ…….με τις γυναίκες» κλπ.

Στη συνέχεια (όπως ήταν αναμενόμενο) δέχτηκαν βροχή από μολότοφ ,πέτρες , ξύλα και ότι μπορούσε καθένας να πετάξει . Μέχρι ο Παπάς με τα ράσα και μια γριά με ένα ξύλο στο χέρι επιτέθηκαν στα ΜΑΤ μέσα από τα δακρυγόνα και τα χημικά.

Άρχισαν να κτυπούν ένα παιδί που πέρναγε με το μηχανάκι του με αποτέλεσμα να πέσει μέσα στο πλήθος και να τραυματιστεί σοβαρά μια γυναίκα που μέχρι την ώρα αυτή δίνει τη μάχη για την ζωή στην μονάδα εντατικής θεραπείας του ΓΝ Κέρκυρας.

Δέκα άτομα συνελήφθησαν , ανάμεσα τους το παιδί που βρίσκεται στο νοσοκομείο φρουρούμενο καθώς και ο πρόεδρος του Σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας και στέλεχος του ΔΗΚΚΙ Σταμάτης Πελάης. Η σύλληψη του Σταμάτη Πελάη έγινε την ώρα που έδινε συνέντευξη σε τοπικό σταθμό και επειδή δεν μπορούσαν να μπουν στην Λευκίμμη για να τον πάνε στο τμήμα τον είχαν για ώρες στο περιπολικό μέσα στα χωράφια.

Η κατάσταση σε όλη την περιοχή παραμένει έκρυθμη , ο δήμαρχος της Λευκκίμης είναι άφαντος , ο βουλευτής της ΝΔ αναζητείται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ενώ από το μεσημέρι της πέμπτης ακούγονταν φήμες για παραίτηση του Νομάρχη.

Η εξέγερση των κατοίκων της Λευκίμμης είναι απολύτως δικαιολογημένη . Παρά την προσπάθεια ορισμένων να τσουβαλιάσουν όλες τις υποθέσεις ΧΥΤΑ ως αντίδραση των κατοίκων στην απαξίωση των περιουσιών τους αδιαφορώντας μακροχρόνια για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διάθεσης των σκουπιδιών η πραγματικότητα έχει ως εξής .

Πρώτον ο καθορισμός της θέσης του ΧΥΤΑ έγινε αυθαίρετα και χωρίς την συγκατάθεση των κατοίκων .

Δεύτερον ορίσθηκε παράνομα 300 μέτρα από το τέλος του οικισμού δηλαδή κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια και ενάντια στους ισχύοντες κανονισμούς που προβλέπουν τουλάχιστον 1500 μέτρα απόσταση.

Τρίτον ,στο σημείο που έσκαψαν για μελετητικούς λόγους βρήκαν νερό πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για άμεση μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.

Τέταρτο η Λευκίμμη όπως και όλες οι τουριστικές περιοχές χρειάζονται ΧΥΤΥ δηλαδή Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει πρώτα να γίνει η απαιτούμενη επεξεργασία των αποριμάτων και η συρρίκνωση τους και εν συνεχεία η ταφή. Και αυτό διότι ο πλυθησμός της περιοχής υπερδιπλασιάζεται κατά τους θερινούς μήνες και είναι αδύνατον ο ΧΥΤΑ να αντέξει για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα και αν λειτουργεί κανονικά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η συνέλευση των κατοίκων της Λευκίμμης ανέθεσε μελέτη στο ΙΓΜΕ και όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους «Το ΙΓΜΕ βρίσκεται στα Μεσοράχια, χώρο κατασκευής ΧΥΤΑ στην Λευκίμμη, όπου και προχωρεί σε λεπτομερής εξέταση του υπεδάφους του ΧΥΤΑ προκειμένου να συγκεντρωθούν περεταίρω στοιχεία για τα αναβλύζοντα νερά που πλέον έχουν σχηματίσει λίμνη με το βάθος της να ξεπερνάει τα δύο μέτρα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα έξοδα (€3.000) για αυτήν την μελέτη μαζεύτηκαν μετά από έρανο που έκαναν κάτοικοι της Λευκίμμης. Εδώ για μια άλλη φορά η κρατική μηχανή και η πολιτεία δείχνουν την αδυναμία τους να προστατεύσουν τον πολίτη και απεναντίας, γίνονται αυτοί που ολοένα και περισσότερο καταπατούν τα δικαιώματά του».

Όπως μας δήλωσε ο Βασίλης Καραβαζάκης Αγρότης και μέλος της Συντονιστικής επιτροπής «δηλώνουμε ότι όχι μόνο δεν έχουμε πρόβλημα αλλά είμαστε εκείνοι που ενδιαφερόμαστε περισσότερο από τον καθένα για την δημιουργία του ΧΥΤΥ . Η προστασία του περιβάλλοντος είναι όρος για την επιβίωση μας και το δικαίωμα μας να αποφασίζουμε εμείς για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας δεν το παραχωρούμε σε κανέναν».

Την παρασκευή η Συντονιστική επιτροπή συγκάλεσε συνέλευση των κατοίκων και αποφάσισαν να καταλάβουν το Δημαρχείο της Λευκίμμης και να το μετατρέψουν σε κέντρο συντονισμού του αγώνα τους. Επίσης την Παρασκευή διοργανώθηκε στην πόλη της Κέρκυρας συλλαλητήριο συμπαράστασης στους εξεγερμένους κατοίκους της Λευκίμμης.

Σταμάτης Κυριάκης

Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Για την εφημερίδα «ΠΡΙΝ»





Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες