Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2008

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Ένας κλάδος με φθίνουσα τάση


02.02.08

papadopoulos_dimitris.jpgΤους τελευταίους μήνες η ελληνική κτηνοτροφία αλλά και οι καταναλωτές βρίσκονται στην δύνη μιας δυσχερής κατάστασης, εξαιτίας της κρίσης που έχει δημιουργηθεί στην αγορά σιτηρών και η οποία χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα αυξημένες τιμές.

Μια κρίση που επιδεινώνεται από την αντιαγροτική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και από το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει στην κτηνοτροφία η πολιτική στήριξης των καρτέλ του γάλακτος και η απαξίωση των προβλημάτων που μαστίζουν τους κτηνοτρόφους.

Οι καταστάσεις οι οποίες διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό σε συνδυασμό με την αδιαφορία της κυβέρνησης είναι ικανές να καταστρέψουν έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της κοινωνίας μας, την κτηνοτροφία.

Κάνοντας μια αναδρομή στο τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα , βλέπουμε τις τιμές για παράδειγμα για το μαλακό σιτάρι να είναι υψηλότερες κατά 35-40% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η κρίση για όσους παρακολουθούν τις παγκόσμιες εξελίξεις ήταν ορατή από το 2006 όταν ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) είχε προβλέψει σημαντική πτώση των παγκόσμιων αποθεμάτων δημητριακών, την οποία απέδιδε στην σημαντική μείωση της παγκόσμιας παραγωγής δημητριακών και παράλληλα στη σημαντική άνοδο της ζήτησης.

Πιο συγκεκριμένα η αύξηση της ζήτησης προερχόταν από την ανάκαμψη της ζήτησης για πουλερικά καθώς και από την αυξημένη ζήτηση σε βιομηχανικό καλαμπόκι. Από την άλλη όμως η παγκόσμια παραγωγή αναμενόταν να καταγράψει μείωση κατά 1% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Στις παραπάνω προβλέψεις δεν είχαν ληφθεί υπόψη οι καταστροφές που υπέστησαν οι χειμερινές καλλιέργειες των χωρών της πρώην Ανατολικής Ευρώπης. Αναφορικά θα πρέπει να τονιστούν τα παρακάτω:

Στην Ρωσία καταστράφηκε το 25% των χειμερινών καλλιεργειών

Στην Βουλγαρία η προβλεπόμενη σοδειά των 2 εκατομμυρίων τόνων κατέληξε στους 250.000 τόνους

Στην Ρουμανία καταστράφηκαν οι καλλιέργειες σε 34 επαρχίες λόγω ξηρασίας

Στις ΗΠΑ οι ανάγκες για παραγωγή βιοκαυσίμων (βιοαιθανόλης) αυξήθηκε από 30 εκατ. τόνους αραβόσιτου σε 80 εκατ. τόνους μέσα σε μια χρονιά και τέλος

Οι αυξανόμενες ανάγκες σε σιτηρά σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό όπως η Κίνα και η Ινδία, λόγω αλλαγής των διατροφικών συνηθειών.

Για να αντιληφθεί ο κόσμος την σοβαρότητα της κατάστασης, θα πρέπει να αναφερθεί και η ανακοίνωση την αρμόδιας επιτρόπου για την γεωργία κας Μπόελ τον Σεπτέμβριο του 2007, η οποία αποφάσισε την αναστολή όλων των εισαγωγικών δασμών στα δημητριακά για την εμπορική περίοδο που ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2008, σε μια προσπάθεια της Κομισιόν να καλύψει τις τραγικές πλέον ελλείψεις. Η απόφαση αυτή είναι απόρροια των χαμηλότερων κατά 40% αποδόσεων σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία.

Παρά τις προειδοποιήσεις όμως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρακολουθούσε απαθέστατη τις εξελίξεις, οδηγώντας τους κτηνοτρόφους στις εκβιαστικές διαθέσεις των επιτήδειων κερδοσκόπων.

Γνωρίζοντας λοιπόν ότι η αγορά των ζωοτροφών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αντιπροσωπεύει το 60 έως 70 % του κόστους παραγωγής, εύκολα μπορούμε να καταλήξουμε στο γεγονός της αύξησης των τιμών των κτηνοτροφικών προϊόντων κατά 40% στα χρόνια που έρχονται.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η κατάσταση θα συνεχισθεί και για τα επόμενα 3-5 χρόνια, αλλά βλέπουν μια νότα αισιοδοξίας στην περίπτωση που υπάρξει μια υγιή αντίδραση της αγοράς.

Για να υπάρξει αυτή η υγιής αντίδραση της αγοράς, θα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει βραχυπρόθεσμα δραστικά μέτρα όπως:

Εντατικότερη χρήση της γης και αύξηση της παραγωγής

Αλλαγή καλλιέργειας -παραγωγή σιτηρών ιδιαίτερα σε περιοχές υψηλής παραγωγικότητας

Παραγωγή πρώτων υλών ζωοτροφών αντί για πρώτες ύλες για την παραγωγή βιοκαυσίμων

Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση δεν έχει κατανοήσει την πραγματικότητα, και όταν δεν την κατανοείς δεν μπορείς να προχωρήσεις σε σχεδιασμό της γεωργικής ανάπτυξης. Οι συσσωρευμένες συνέπειες της απουσίας Κτηνοτροφικής Πολιτικής, υποχρέωσαν την Ελληνική Κτηνοτροφία να στηρίζεται σε αναποτελεσματικές μεθόδους, να είναι τεχνολογικά απαξιωμένη και να χαρακτηρίζεται ως ο ελλειμματικότερος κλάδος της Ελληνικής Οικονομίας.

Πως θα αντιμετωπιστεί λοιπόν όλη αυτή η στασιμότητα και η συσσώρευση προβλημάτων που επικρατεί στην Ελληνική Κτηνοτροφία όταν :

Δεν χρησιμοποιούνται ζώα κατάλληλου γενετικού δυναμικού, κυρίως όταν αυτά συνδέονται με τα χαρακτηριστικά επώνυμων προϊόντων (φέτα)

Δεν βελτιώνονται οι συνθήκες σταβλισμού

Δεν προστατεύεται το περιβάλλον και η χλωρίδα

Δεν προβάλλεται η ταυτότητα των τοπικών προϊόντων

Δεν αναδεικνύονται, βελτιώνονται και αναπαράγονται αυτόχθονες φυλές μικρών μηρυκαστικών

Δεν αξιοποιούνται τα υποπροϊόντα της κτηνοτροφίας και της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων

Δεν χωροθετούνται και λειτουργούν κτηνοτροφικά πάρκα

Αντιθέτως βλέπουμε την γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, τον εκφραστή της κυβερνητικής πολιτικής, να εθελοτυφλεί, να δίνει μηδαμινές αυξήσεις, να μην παραλαμβάνει πλέον το γάλα από απομακρυσμένα χωριά, να προσλαμβάνει γαλάζια παιδιά και να οδηγεί τις αιγο-προβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής σε μαρασμό.

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ

Οι αγρότες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι το εισόδημα τους από τα χωράφια ή τα ζώα δεν επαρκή πλέον για να ζήσουν οι οικογένειες τους, γι' αυτό θα πρέπει σε συνεργασία με τα επιμελητήρια της πόλης και τις διευθύνσεις της Νομαρχίας να ενημερωθούν για τον τρόπο προώθησης των προϊόντων τους στην κατανάλωση. Θα πρέπει πλέον να καθετοποιήσουν την παραγωγή τους, έτσι ώστε το κάθε παραγόμενο προϊόν να περνά συσκευασμένο στην κατανάλωση, σε μια προσπάθεια παραμερισμού των μεσαζόντων που τόσο έχουν στοιχίσει στην τσέπη του καταναλωτή.


Παπαδόπουλος Δημήτρης

ΜSc Γεωπόνος

Μέλος του Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του ΠΑΣΟΚ

http://www.epirusgate.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες