Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008

Bουτιά σοκ για τους μεγάλους

Σοβαρές εκλογικές απώλειες, που παραπέμπουν σε φαινόμενα ανοιχτής κρίσης εμπιστοσύνης, καταγράφει τόσο για τη ΝΔ όσο και για το ΠΑΣΟΚ έρευνα της εταιρείας Metron Analysis, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΑΝΤ1.



Bουτιά σοκ για τους μεγάλους Η σημαντική υποχώρηση των δυνάμεων του δικομματισμού λειτουργεί ως εφαλτήριο για τα μικρότερα κόμματα, απογειώνοντας αυτά της Αριστεράς σε διψήφια νούμερα!

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πανελλαδική δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε τις πρώτες μέρες της νέας χρονιάς (4-7 Ιανουαρίου), η ΝΔ φαίνεται να πληρώνει το τίμημα της υπόθεσης Ζαχόπουλου, αφού βλέπει τα ποσοστά της να υποχωρούν αισθητά σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα της ίδιας εταιρείας, που είχε πραγματοποιηθεί πριν από ενάμιση μήνα (14-15 Νοεμβρίου).

Ετσι, ενώ, τότε, στο ερώτημα πρόθεσης ψήφου συγκέντρωνε ποσοστό 34,6%, τώρα εμφανίζεται να χάνει επτά ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες, κατρακυλώντας στο 27,6%!

Αλλά και το ΠΑΣΟΚ, αδυνατώντας να κεφαλαιοποιήσει την προφανή κυβερνητική φθορά, εξακολουθεί να καταβάλλει κι αυτό μερίδιο του τιμήματος της κρίσης, πράγμα που αντανακλάται στη σημαντική υποχώρησή του από το 31,4%, που συγκέντρωνε τον Νοέμβριο του 2007, στο 26,3% που αποσπά σήμερα.

Κέρδη
Αντίθετα, σημαντικά είναι τα κέρδη των κομμάτων της Αριστεράς, τα οποία δείχνουν να αυξάνουν αλματωδώς την εκλογική επιρροή τους, εκμεταλλευόμενα την κρίση των δύο μεγάλων κομμάτων. Το ΚΚΕ εμφανίζεται να συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 8,4% των ερωτηθέντων, ενώ εξαιρετικά σημαντική είναι και η επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ, που φτάνει το 7,9%.

Τα ποσοστά αυτά γίνονται ακόμα υψηλότερα, όταν επιχειρείται αναγωγή του ποσοστού της πρόθεσης ψήφου στα έγκυρα ψηφοδέλτια, με αποτέλεσμα η δύναμη των δύο κομμάτων της Αριστεράς να σπάει το φράγμα του 20%!

Κατά τις επεξεργασίες της Metron, η εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου για το ΚΚΕ είναι 10,9%, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στο 10,3%, επίδοση κατά 2% μεγαλύτερη από αυτήν που κατέγραφε το κόμμα στην έρευνα του Νοεμβρίου.

Χαρακτηριστικό της τάσης αμφισβήτησης του δικομματισμού είναι το γεγονός ότι, ακόμα και με την αναγωγή των ποσοστών τους, η συνολική δύναμη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μόλις και μετά βίας «ακουμπά» το «ιστορικό χαμηλό» του 70%.

Καταγράφοντας σημαντικές απώλειες σε σχέση με την έρευνα του Νοεμβρίου, η ΝΔ φαίνεται να περιορίζεται στο 35,7%, το ΠΑΣΟΚ στο 34,1%, ενώ χαμηλά παραμένουν και τα ποσοστά των συσπειρώσεων των δύο κομμάτων, τα οποία κινούνται αισθητά κάτω από το 80%.

Οσον αφορά τέλος στις μετακινήσεις ψηφοφόρων, σύμφωνα με τα ευρήματα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης, οι μεγαλύτερες απώλειες της ΝΔ καταγράφονται προς την πλευρά του ΛΑΟΣ (4%), ενώ το ΠΑΣΟΚ δείχνει να «αιμοδοτεί» το ΚΚΕ (5,4%) και, κυρίως, τον ΣΥΡΙΖΑ (8,5%).

ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ
Βρόχος για ΝΔ και Καραμανλή η υπόθεση Ζαχόπουλου

Σκάνδαλο με ευρύτερες διαστάσεις και σαφές πολιτικό χρώμα θεωρεί η πλειονότητα της κοινής γνώμης την «υπόθεση Ζαχόπουλου», όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία MetronAnalysis για λογαριασμό του ΑΝΤ1.

Κατά την έρευνα, την κυβερνητική θέση περί «προσωπικής υπόθεσης» φαίνεται να συμμερίζεται μόνο το 19% των ερωτηθέντων, ενώ, αντιθέτως, το 76% αποδέχεται τον χαρακτηρισμό της υπόθεσης ως «σκανδάλου».

Ενδιαφέρον είναι ότι η επίσημη «γραμμή» δεν φαίνεται να περνά ούτε στην εκλογική βάση του κυβερνώντος κόμματος, αφού οι έξι στους δέκα ψηφοφόρους της ΝΔ θεωρούν την υπόθεση «σκάνδαλο».

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron, η κοινή γνώμη θεωρεί, επίσης, ότι η «υπόθεση Ζαχόπουλου» ενδέχεται να έχει σοβαρές πολιτικές παρενέργειες.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που διαμορφώνεται είναι το γεγονός ότι, όταν οι πολίτες ερωτώνται αν η υπόθεση «έχει και πολιτικές προεκτάσεις», το 81% απαντά καταφατικά, ενώ μόνο το 14% αρνητικά.

Αντίστοιχο είναι το κλίμα που επικρατεί και στις τάξεις των ψηφοφόρων της ΝΔ, αφού παρά τη συντονισμένη προσπάθεια να περιοριστεί το θέμα στα όρια μιας ροζ ιστορίας, το 67% των Νεοδημοκρατών εκφράζει την άποψη ότι «η υπόθεση έχει και πολιτικές προεκτάσεις».

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης θέτουν πάντως ζήτημα συνολικής επικοινωνιακής διαχείρισης της υπόθεσης, αφού οι τέσσερις στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι «υπάρχει προσωπική εμπλοκή του πρωθυπουργού και του στενού του περιβάλλοντος στην υπόθεση Ζαχόπουλου».

Ενδεικτικό των ρωγμών που σημειώνονται στο ανθεκτικό μέχρι πρότινος προφίλ του κ. Καραμανλή είναι μάλιστα το γεγονός ότι παρόμοια άποψη φέρεται να εκφράζει ακόμα και το 16% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας!

ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ «ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ»
«Οχι» στους χειρισμούς Ανδριανού και από τους ψηφοφόρους ΝΔ

Απρόθυμη να συμμερισθεί την κυβερνητική θέση ότι ο διευθυντής Τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου Γ. Ανδριανός καλύπτεται από το δημοσιογραφικό απόρρητο και καλώς δεν αποκαλύπτει το όνομα του βιντεο-κομιστή, εμφανίζεται η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων στην έρευνα της MetronAnalysis.

Υπογραμμίζοντας τη διάχυτη δυσπιστία που επικρατεί για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο εσωτερικό της κοινής γνώμης, το 75% των πολιτών θεωρεί ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αποκαλύψει από πού παρέλαβε το επίμαχο βίντεο Ζαχόπουλου».

Αποκαλυπτικό των τάσεων που διαμορφώνονται είναι, μάλιστα, ότι το ποσοστό αυτό παραμένει εξαιρετικά υψηλό και στις τάξεις της ΝΔ, καθώς το 64% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος ζητεί να αποκαλυφθεί η «πηγή» του συγκεκριμένου DVD.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ


www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες