Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2008

Γιατί πρέπει να συναντηθούμε στο συλλαλητήριο στις 22 του Γενάρη

από τον φίλο μου τον ερυθρό : http://erythros.wordpress.com/


Ήρθα στα ίσα μου και επανήλθα…

Μεθαύριο Τρίτη διοργανώνει το Π.Α.ΜΕ το συλλαλητήριο που εδώ και παραπάνω από έναν μήνα προετοιμάζει (ουσιαστικά, το προετοιμάζει από την επομένη της απεργίας στις 12 του Δεκέμβρη). Το συλλαλητήριο έχει τεράστια σημασία να είναι επιτυχημένο, δηλαδή με πολύ μαζική συμμετοχή, για πολλούς λόγους.

Κατ’ αρχήν, για τον κύριο λόγο για τον οποίο διοργανώνεται, δηλαδή για το ασφαλιστικό. Ξέρουμε όλοι, άνεργοι και εργαζόμενοι, τί σημαίνει το χτύπημα της ασφάλισης. Δεν περιμένουμε από την κυβέρνηση τάχα μου να πει “καθαρά” τί σχεδιάζει, όπως λένε μέσα στη βουλή όλα, πλην ΚΚΕ, τα κόμματα. Ξέρουμε πολύ καλά τί σχεδιάζει το κεφάλαιο, τα αφεντικά. Η συμμετοχή πρέπει να είναι τέτοια που να καταλάβουν οι κρατούντες -πολιτικοί και κεφαλαιοκράτες- ότι ο ταξικός πόλος της εργατιάς και όσων συνεργάζονται με αυτήν είναι στις επάλξεις απέναντί τους.

Ακόμα η συμμετοχή πρέπει να έρθει σαν συνέχεια της απάντησης της εργατικής τάξης απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία. Ο Γενάρης στάθηκε μήνας μικρών αλλά ουσιαστικών νικών για την εργατιά της χώρας μας, αφού απολύσεις εργατών που έγιναν με πολιτικό και ταξικό κριτήριο ανακλήθηκαν (Δήμος Πετρούπολης [πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ], Renault, Carrefur), όχι βέβαια επειδή έπιασε ο πόνος τους καπιταλιστές, αλλά ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΑΜΕΣΗ, ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΑΝ ΟΙ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΙ.

Έπειτα, έρχεται η γενική απεργία στις 13 του Φλεβάρη, πιθανότατα μάλιστα και άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Και μόνο το γεγονός ότι η ΓΣΕΕ αναγκάστηκε να κηρύξει απεργία -ενώ δέχθηκε να επισημοποιήσει εκ νέου τον “Κοινωνικό Διάλογο” αλλά δεν είχε τα ανταλλάγματα που προσδοκούσε- είναι νικη του ταξικού κινήματος, αλλά η μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Τρίτης θα δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας παραπάνω στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ να δώσουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση την μάχη της απεργίας. Άλλωστε, να μην ξεχνάμε ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είναι οι μόνες που περιφρουρούν την απεργία με συνέπεια, και όχι παρακαλώντας τους καταστηματάρχες να κλείσουν το μαγαζί. Μάλιστα, ενίοτε οι άλλες δυνάμεις είναι και ενάντιες στην απεργιακή κινητοποίηση (βλέπε π.χ. περίπτωση ΚΑΡΕΛΙΑ στην Καλαμάτα).

Τέλος, η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο θα δώσει και μία πολιτική απάντηση. Απάντηση όχι μόνο σε αυτό που αυτές τις μέρες έκπληκτοι οι αστοί και τα ΜΜΕ τους ονομάζουν “σήψη του πολιτικού συστήματος”, αυτό που οι κομμουνιστές απλά ονομάζουν καπιταλισμό και αστικό πολιτικό σύστημα. Αλλά απάντηση και στα σενάρια που απεργάζεται η αστική τάξη για να βγει από το αδιέξοδο, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό στο οποίο εισέρχεται. Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που θέλει το κεφάλαιο να περάσει ΔΕΝ ΜΠΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ. Το φούντωμα της λαϊκής αγανάκτησης στέκεται εμπόδιο όμως. Για αυτό ακούγονται εντονότερα τα σενάρια για κυβερνήσεις συνεργασίας, κεντροαριστερά, κεντροδεξιά κτλ. Ο ίδιος ο Αλαβάνος έκανε την {αρασκευή ένα μεγάλο άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας πως τα δύο μεγάλα κόμματα δεν είναι σε θέση να κυβερνήσουν και πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να παίξει κυβερνητικό ρόλο. Η “Ελευθεροτυπία” μάλιστα θριαμβολογεί για αυτό. Ο λαός δεν έχει συμφέρον από αυτά τα σενάρια. Η εργατική τάξη δεν πρέπει να εγκλωβιστεί σε αυτά. Η κρίση του πολιτικού συστήματος την βολεύει. Σε όσο δυσκολότερη θέση είναι αυτοί, τόσο περισσότερο πρέπει αν χαίρεται η εργατιά και ο λαός και να ετοιμάζεται για σπουδαία πράγματα!

Δεν περισσεύει κανείς. Την Τρίτη όλοι στις συγκεντρώσεις μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες