Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Αποφυλακίζουν τώρα τον Κορκονέα



Ενάμιση χρόνο μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, οι φυσικοί αυτουργοί θα αφεθούν ελεύθεροι, αφού το 18μηνο ανώτατο όριο της προσωρινής κράτησης λήγει στις 6 Ιουνίου, την ερχόμενη δηλαδή Κυριακή.

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να εκδοθεί το σχετικό Βούλευμα, από το Εφετείο της Λαμίας, για την αποφυλάκιση των δύο κρατουμένων, ενώ το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας αναμένεται να αντικαταστήσει την προφυλάκιση των δύο κατηγορουμένων με την επιβολή περιοριστικών όρων, πριν από την επίμαχη ημερομηνία.

Οι Κορκονέας και Σαραλιώτης δηλαδή θα αποφυλακιστούν, αλλά θα τους επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της παραμονής εντός των ορίων της Άμφισσας, όπου διεξάγεται η δίκη, ή της Ιτέας.


Οι δημοσιογράφοι πολλοί. Τις πρώτες όμως 
ημέρες της δίκης
Οι δημοσιογράφοι πολλοί. Τις πρώτες όμως ημέρες της δίκης
Η εξέλιξη αυτή στην πολύκροτη δίκη της Άμφισσας δεν εξέπληξε όσους από την αρχή ασχολήθηκαν με την υπόθεση, αφού όλες οι κινήσεις της Δικαιοσύνης από την πρώτη κιόλας στιγμή προμήνυαν ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δίκης θα είναι τέτοια, που θα ανοίξει τις πόρτες της φυλακής για τους δύο κατηγορούμενους.

Ο φόβος της κοινωνικής έκρηξης, από τη στιγμή που ο Επαμεινώνδας Κορκονέας και ο Βασίλης Σαραλιώτης αφεθούν ελεύθεροι (έστω και με τον προαναφερθέντα περιοριστικό όρο), είναι πλέον ορατός. Μήπως όμως είναι πολύ αργά για κάποιους να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα;



Το συγκλονιστικό βίντεο με τους πυροβολισμούς το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008

Προκλητική κωλυσιεργία

Πλήθος αποφάσεων, δικονομικών «τερτιπιών» αλλά και τυχαίων γεγονότων αποκαλύπτει ένα στρατηγικό σχέδιο για την αποφυλάκιση των δύο ειδικών φρουρών. Τίποτα δεν φαίνεται πως έγινε τυχαία. Όπως από το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 κάποιοι φρόντισαν να «μαγειρέψουν» μαρτυρίες, καταθέσεις και στοιχεία, έτσι και από την αρχή της δικαστικής διαδικασίας εξυφαινόταν ένα σχέδιο «προστασίας» των κατηγορουμένων.

To δικαστήριο της Άμφισσας
To δικαστήριο της Άμφισσας
Η αρχή έγινε με τον καθορισμό της Άμφισσας ως την πόλη όπου θα γινόταν η δίκη. Μάρτυρες, δικηγόροι, αλλά και δημοσιογράφοι έπρεπε να «μεταναστεύσουν» δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από την έδρα τους, προκειμένου να παραστούν στη διαδικασία. Τι κι αν η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου κατέθετε αιτήματα ζητώντας να πραγματοποιηθεί η δίκη στην Αθήνα, στην πτέρυγα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού; «Λόγοι ασφαλείας»… επέτασσαν τη διεξαγωγή της δίκης μακριά από την πρωτεύουσα,
μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αφού ήταν δύσκολο ακόμη και για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να παρακολουθήσουν τα όσα διεξάγονταν στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Άμφισσας.

Παρά τις αντιδράσεις, τελικά η δίκη ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2010. Δεδομένου, ωστόσο, του ότι δεν υπήρχαν άλλες δικαστικές αίθουσες στην Άμφισσα, και του ότι εκκρεμούσαν κι άλλες υποθέσεις, οι οποίες έπρεπε να δικάζονται παράλληλα, η δίκη Κορκονέα - Σαραλιώτη «συρρικνώθηκε». Μία υπόθεση που, δεδομένου του όγκου των μαρτύρων και της δικογραφίας, έπρεπε να δικάζεται καθημερινά επί μήνες, δικαζόταν δύο ή το πολύ τρεις ημέρες την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
Η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Λίγο μετά την έναρξη της διαδικασίας, ένα θλιβερό γεγονός είχε ως συνέπεια την αναβολή της δίκης. Μετά τον χαμό του συζύγου της εισαγγελέως, η ίδια αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει και ότι έπρεπε να αντικατασταθεί. Καθώς όμως οι δικαστές στην Άμφισσα δεν… περισσεύουν, χάθηκε κι άλλος πολύτιμος χρόνος, μέχρι την αντικατάσταση της εισαγγελέως.

Ακολούθησε η αποχώρηση των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, Αλέξανδρου Κατσαντώνη και Χρήστου Μυλωνόπουλου, όταν απερρίφθη το αίτημά τους να ασκηθεί ποινική δίωξη στην μάρτυρα Άντα Τζιορμπατσιούδη. Νέοι συνήγοροι ανέλαβαν οι Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι, όπως ήταν φυσιολογικό, έπρεπε να ενημερωθούν για την υπόθεση.

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας
Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας
Με χίλιες και μία δυσκολίες και εμπόδια, η διαδικασία συνεχιζόταν στην Άμφισσα, αλλά με ρυθμούς… χελώνας. Δικαστικοί κύκλοι σημειώνουν με νόημα ότι οι συνθήκες διεξαγωγής της δίκης ήταν ιδιαίτερα χαλαρές, με την έδρα να επιτρέπει σε συνηγόρους και μάρτυρες να δίνουν τη δική τους… παράσταση, επιτρέποντας τα φραστικά επεισόδια και τις αντεγκλήσεις, που συχνά οδηγούσαν στη διακοπή της δίκης και στο ροκάνισμα του χρόνου.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι συνήθειες ορισμένων παραγόντων της δίκης συνέβαλαν εκ νέου στην καθυστέρηση της διαδικασίας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο συνήγορος υπεράσπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα, Αλέξης Κούγιας, αρνείτο να εξετάσει μάρτυρες μετά τις 14:00, ενώ συχνά αργούσε το πρωί να φτάσει στο δικαστήριο, με αποτέλεσμα και πάλι οι διαδικασίες να καθυστερούν.

Και φτάσαμε, σήμερα, μπροστά στην εξέλιξη που απειλεί να προκαλέσει νέες κοινωνικές αναταράξεις, ένα κύμα οργής και κοινωνικής έκρηξης. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι από τις επόμενες ώρες της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και επί δύο εβδομάδες η Αθήνα καιγόταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες