Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Αλληλεγγύη στον αγώνα της νεολαίας.

Αυτές τις μέρες η Ελληνική κοινωνία συνταράσσεται από μία πρωτοφανή σε έκταση και μαζικότητα κοινωνική εξέγερση. Στην πρώτη γραμμή το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα με μαζικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη την χώρα εκφράζει την οργή του για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική που έχει περιθωριοποιήσει εκατομμύρια συμπολίτες μας. Η εν ψυχρώ Δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης και της κοινωνικής οργής ολόκληρης της κοινωνίας που δυναμικά εκφράστηκε από δεκάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους. Η ωμή βία και η κρατική καταστολή είναι η απάντηση της συντεταγμένης πολιτείας σε κάθε ομάδα που διεκδικεί μια δίκαιη κοινωνική πολιτική, να ζήσει σε έναν καλύτερο κόσμο.

Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία μαζί με τις οικογένειες τους βιώνουν χρόνια τώρα έναν σύγχρονο κοινωνικό καιάδα που συστηματικά έχουν αποκλειστεί χωρίς να έχουν πρόσβαση σε βασικές πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Το κοινωνικό κράτος έχει αντικατασταθεί από δομές σύγχρονης νεοφιλανθρωπίας, φιέστες υποκρισίας, ευχές και ανώδυνες διαπιστώσεις, ενώ βασικά δημόσια κοινωνικά αγαθά όπως της υγείας, της παιδείας, της φυσικής αποκατάστασης έχουν παραδοθεί στον βωμό του κέρδους και της εμπορευματοποίησης. Το 90 % των ατόμων με αναπηρία είναι αποκλεισμένο από την εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ το 85% δοκιμάζεται από την ανεργία στέλνοντας τα άτομα με αναπηρία στις στρατιές των εκατομμυρίων απόκληρων αυτής της κοινωνίας. Το κραυγαλέο κοινωνικό έλλειμμα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την πρώτη μεταπολεμική γενιά σε χειρότερες συνθήκες διαβίωσης σε ένα καθεστώς κοινωνικής βαρβαρότητας και εργασιακής ανασφάλειας. Ιδιαίτερα τα άτομα με αναπηρία θα πληρώσουν βαριά αυτή την απάνθρωπη νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Το δίδαγμα από αυτά τα γεγονότα που γεννά ταυτόχρονα και την ελπίδα είναι πως όταν οι πολίτες αυτενεργούν ξεπερνώντας τους έτσι και αλλιώς απαξιωμένους κοινωνικούς θεσμούς μπορούν με την δική τους δύναμη από θεατές να γίνουν πρωταγωνιστές στα γεγονότα, να πάρουν στα χέρια τους το δικό τους μέλλον. Εμείς το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό ως κίνηση ενεργών πολιτών. Με κάθε τρόπο και μέσο εκδηλώνουμε και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε αυτό τον αγώνα της νέας γενιάς που ξέρουμε πως είναι και δικός μας αγώνας που περικλείει και τις δικές μας αγωνίες και διεκδικήσεις. Ματαιοπονούν όλοι εκείνοι που ως εκφραστές του πολιτικού συστήματος θέλουν να ταυτίσουν αυτό το μαζικό και αυθόρμητο κίνημα της οργής και του αγώνα με πράξεις τυφλής βίας και καταστροφών. Αυτό που καθημερινά ασκεί την βία με κάθε τρόπο απροκάλυπτα ή συγκεκαλυμμένα είναι το κράτος μέσα από κάθε λογής μηχανισμούς καταστολής για να επιβάλει την νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες