Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

Νέο βιβλίο από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ


Κυκλοφόρησε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ το βιβλίο της αμερικανικής συλλογικότητας Retort, Καταπονημένες Δυνάμεις. Κεφάλαιο και θέαμα στη νέα εποχή του πολέμου. Παρουσία δύο εκ των συγγραφέων του θα γίνουν εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και τα Χανιά.


Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν προϊόν αμερικανικής και σιωνιστικής συνωμοσίας ή μία πραγματική ήττα των ΗΠΑ στο επίπεδο του θεάματος; Κι ακόμα, η απάντηση του αμερικανικού κράτους αποτελεί μία ιστορική οπισθοδρόμηση ή απλώς συνέχεια μίας προσπάθειας επαναποικιοποίησης στο εσωτερικό και το εξωτερικό της Αυτοκρατορίας; Πού βρίσκεται σήμερα το πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα στην Αυτοκρατορία και την Τρομοκρατία; Το ριζοσπαστικό Ισλάμ αποτελεί έναν αναχρονισμό, μία επιστροφή στο προ-νεωτερικό παρελθόν ή μία νέου τύπου επαναστατική πρωτοπορία με δάνεια από τις παραδόσεις της Αριστεράς του 20ού αιώνα; Ποια είναι τα αδιέξοδα και οι αντιφάσεις του αντιπολεμικού κινήματος και ποια η σύνδεσή του με το κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση;

Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα τα οποία επιχειρεί να απαντήσει το βιβλίο των Retort, Καταπονημένες Δυνάμεις. Κεφάλαιο και θέαμα στη νέα εποχή του πολέμου, που κυκλοφορεί αυτόν το μήνα από την εκδοτική κολεκτίβα «εκδόσεις των ξένων». Οι Retort είναι μία συλλογικότητα της αμερικανικής αντισυστημικής Αριστεράς με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. Τέσσερις από την ομάδα –οι Ίαν Μπόουλ, Τζόζεφ Μάθιους, Τ. Τζ. Κλαρκ και Μάικλ Γουάτς– έκαναν το κυρίως έργο της συγγραφής των Καταπονημένων Δυνάμεων, στηριζόμενοι στην μπροσούρα της συλλογικότητας Ούτε με τον πόλεμό τους ούτε με την ειρήνη τους, που διανεμήθηκε στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις της άνοιξης του 2003. Για τον Νόαμ Τσόμσκι, το βιβλίο περιγράφει τη «νέα φάση της ιστορικής διαδικασίας της πρωταρχικής συσσώρευσης, μία μορφή αδυσώπητου ταξικού πολέμου και κοινωνικών ανακατατάξεων», υπό την αμφίεση του «στρατιωτικού νεοφιλελευθερισμού». Για τον Χάρολντ Πίντερ, προσφέρει «μια συνολική ανάλυση της σχέσης της Αμερικής με τον κόσμο». Η κύρια φιλοδοξία των συγγραφέων ωστόσο είναι να συνεισφέρουν στην ανασύνταξη των καταπονημένων μας δυνάμεων.

Οι «εκδόσεις των ξένων» και οι Ίαν Μπόουλ, Τζόζεφ Μάθιους θα παρουσιάσουν το βιβλίο Καταπονημένες Δυνάμεις. Κεφάλαιο και θέαμα στη νέα εποχή του πολέμου την Πέμπτη 19 Ιουνίου στις 20.00 στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Την Παρασκευή 20 Ιουνίου, 19.00 στην Αθήνα, στον «χώρο» της Ελευθεριακής Κουλτούρας, Ερεσσού 52 στα Εξάρχεια.
Και την Κυριακή 22 Ιουνίου, 19.00 στα Χανιά, στην κατάληψη Rosa Nera.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες