Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΡΡΩΣΤΟ ΕΘΝΟΣ;;;

Στην υπόθεση σύλληψης ιερόδουλων φορέων του ιού του Aids επανέρχεται η βρετανική εφημερίδα Independent, επικρίνοντας τις περικοπές στον τομέα της υγείας.

Η τιμωρία τους, όπως επισημαίνεται ήταν άμεση και εκδικητική. Τα ονόματά τους και οι φωτογραφίες τους δόθηκαν στη δημοσιότητα και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στις φυλακές με την κατηγορία της πρόκλησης σωματικής βλάβης.

Η καταγραφείσα τότε αύξηση στα κρούσματα του ιού HIV είχε αποδοθεί από τους εργαζόμενους σε υγειονομικές υπηρεσίες στις βαθιές περικοπές στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων πρόνοιας.

Οι αρχές, ωστόσο, επέλεξαν να στρέψουν την οργή τους στις ιερόδουλες της πόλης σε μια προσπάθεια να κερδίσουν λίγες ψήφους παραπάνω.



Τα τηλέφωνα τότε της κλινικής "Πράξις" είχαν πάρει "φωτιά, με πανικόβλητους άνδρες να επιθυμούν να μάθουν εάν έχουν μολυνθεί αλλά φοβούνταν παράλληλα να κάνουν εξετάσεις για να μην σπιλωθεί το όνομά τους από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος της κλινικής "Πράξις" Τζανέτος Αντύπας καταδικάζει την παραβίαση από την κυβέρνηση των διεθνώς κατοχυρωμένων αρχών σεβασμού των δικαιωμάτων και της ιδιωτικής ζωής των φορέων του ιού HIV, στο βωμό της ψηφοθηρίας.

"Ήταν μία καταστροφή", σημειώνει, τονίζοντας πως επί 15 χρόνια κάναμε βήματα προόδου και από τη μία μέρα στην άλλη όλα κατέρρευσαν.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις λίγες χώρες παγκοσμίως στις οποίες το 2011 καταγράφηκε αύξηση στα κρούσματα των φορέων του ιού κατά 57% σε ετήσια βάση. Μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών ουσιών παρουσιάστηκε εκρηκτική αύξηση της τάξεως του 1450%.

Η κυβέρνηση, σημειώνεται, αρχικά κατηγόρησε τους παράνομους μετανάστες, ωστόσο στην πραγματικότητα η ευθύνη ανήκει στην "τέλεια καταιγίδα" που συνιστά ο συνδυασμός περικοπών στο πρόγραμμα ανταλλαγής συριγγών, του βαθιά εδραιωμένου στη χώρα κοινωνικού στίγματος του Aids και της αύξησης του αριθμού των απελπισμένων ιεροδούλων που συμφωνούν να συνευρεθούν με τους πελάτες τους χωρίς προφύλαξη για να πληρωθούν καλύτερα, καθώς η κρίση τις έχει υποχρεώσει να ρίξουν κατά πολύ τις χρεώσεις τους.

Δύο εκλογικούς γύρους μετά και ενώ η νέα κυβέρνηση έχει αναλάβει δράση, 26 από τις γυναίκες που συνελήφθησαν τον Μάιο παραμένουν στη φυλακή. Επιμένουν πως δεν ήξεραν ότι ήταν θετικές στον ιό του Aids.

Σημειώνεται ότι τη διατήρηση του στίγματος δε βοηθά η αντίθεση της ισχυρής Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην εισαγωγή μαθημάτων σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία και στις κρατικές εκστρατείες ενημέρωσης κατά του Aids.

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά και στην περίπτωση ενός 35χρονου φορέα που δυσκολεύεται να βρει δουλειά

Περιγράφεται επίσης η περίπτωση ενός 35χρονου φορέα, ο οποίος δυσκολεύεται να βρει δουλειά στο χώρο του, καθώς η ασθένειά του έχει μαθευτεί, ιδίως από τη στιγμή που συμμετείχε σε δημοφιλές τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Ο συγκεκριμένος άνδρας αναφέρει ότι φοβάται πως οι συνεχείς περικοπές στις δαπάνες για την υγεία θα του στερήσουν τη δυνατότητα να προμηθεύεται δωρεάν τα αναγκαία για την επιβίωση του αντιρετροϊκά φάρμακα.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στον 35χρονο που συμμετείχε στο "Masterchef" και βρέθηκε θετικός στον ιό του Aids μετά από εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν οι παίκτες του παιχνιδιού.

"Εξαιτίας της οικογένειάς μου αποφάσισα να αποχωρήσω, καθώς κάποιος από τους άλλους 19 συμπαίκτες μου θα μπορούσε να το πει σε δημοσιογράφους και αυτό θα μου δημιουργούσε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα", ανέφερε.

Μην μπορώντας να βρει δουλειά, καθώς η ασθένειά του έγινε γνωστή και οι αιτήσεις του απορρίπτονταν από εστιατόρια, ζει με τον φόβο των συνεχών περικοπών στον τομέα της υγείας. Φοβάται πως οι περικοπές στον προϋπολογισμό για την υγεία θα τον κρατήσουν μακριά από φάρμακα που σώζουν ζωές.

Ο 35χρονος, σύμφωνα με τον επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, Απόστολο Βεϊζή είναι ένας από τα "αόρατα θύματα της κρίσης".

Δεν είναι αρκετά φτωχοί για να δικαιούνται εντελώς δωρεάν ιατρική περίθαλψη, αλλά παράλληλα δεν έχουν την ασφάλιση που θα τους επιτρέψει να απευθυνθούν σε ιδιωτικές κλινικές.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός για την υγεία μειώθηκε κατά 40% το 2009, με τα προγράμματα για αυτούς που δεν έχουν ισχυρή φωνή στην κοινωνία να είναι τα πρώτα που καταργήθηκαν.

Στο άρθρο, τέλος, παρατίθενται ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία για την κρίση στην υγεία και την πρόνοια που διέρχεται η Ελλάδα με υπέρτιτλο Ελλάδα: Ένα άρρωστο έθνος;"

* 1450% αύξηση στους νέους φορείς HIV μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών ουσιών

* 63 περιπτώσεις ελονοσίας το 2011 για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια

* 25% αύξηση των αστέγων στην Αθήνα το 2011

* 40% αύξηση των αυτοκτονιών το πρώτο μισό του 2011 σε σύγκριση με το 2009

* 70% των κατοίκων της Αχαΐας δεν μπορούν να πληρώσουν για τα φάρμακα που τους συνταγογραφούνται

* 40% περικοπές στον προϋπολογισμό για τα νοσοκομεία

* 24% αύξηση στις εισαγωγές σε νοσοκομεία το 2010 σε σχέση με το 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες