Αλλαγές στο νόμο περί ιθαγένειας εξετάζει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα αποτελεί άμεση προτεραιότητα.
Βασική αλλαγή είναι αυτή που αφορά στην αύξηση των χρονικώνορίων, για να αποκτήσει κάποιος αλλοδαπός δικαίωμα υποβολής αίτησης για την απόκτηση ιθαγένειας. Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, στόχος των αλλαγών είναι η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με αυστηρότερα μοντέλα, που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Θα τροποποιήσουμε μερικές διατάξεις και ό, τι σωστό υπάρχει, θα παραμείνει» δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός κ. Χ. Αθανασίου, που προανήγγειλε συνολική επανεξέταση του Κώδικα Ιθαγένειας.
Οι άμεσες τροποποιήσεις
Στις προτεινόμενες αλλαγές συμπεριλαμβάνεται η πρόβλεψη για απαίτηση οκταετούς νόμιμης διαμονής των αλλοδαπών γονέων ή γονέα, πριν τη γέννηση του τέκνου, ώστε να έχει δικαίωμα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, έναντι πέντε ετών που ισχύει σήμερα.
Επίσης, το υπουργείο εξετάζει ρύθμιση με βάση την οποία τα παιδιά των αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα να αποφασίσουν μετά την ενηλικίωσή τους ποια ιθαγένεια επιθυμούν να αποκτήσουν.
Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να απαιτηθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την πολιτογράφηση ενηλίκων μεταναστών που διαθέτουν άδεια παραμονής στα 10 χρόνια, έναντι επτά που ισχύει σήμερα.
Επίσης, σχεδιάζεται ρύθμιση ώστε οι νέοι μετανάστες που φοιτούν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να λαμβάνουν άμεσα την ελληνική υπηκοότητα, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο αποδεικνύει ότι γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό.
Σε διαβούλευση
Πάντως, οι αλλαγές δεν θα προωθηθούν μονομερώς, αλλά κατόπιν διαβούλευσης με τα υπόλοιπα κόμματα. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, ενώ θα απευθυνθεί και στα κόμματα που δεν μετέχουν σε αυτή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου