Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

Για τη Λευκίμμη



Αξίζει πραγματικά την προσοχή όλων μας το παράδειγμα της Λευκίμμης, με τα αμεσοδημοκρατικά χαρακτηριστικά της κατά τη λήψη των αποφάσεων και τον έντονα συγκρουσιακό χαρακτήρα των κινήσεων της.Αν και συνήθως στεκόμαστε στις πρακτικές του Λευκιμμιώτικου λαού, σε επίπεδο βίας, αξίζει να προσέξουμε τον τρόπο λήψης αποφάσεων.


Αντιγράφοντας από το http://lefkimmiwtes.blogspot.com/


Κυριακή, 15 Ιούνιος 2008



Με συντριπτική πλειοψηφία έγινε αποδεκτή η πρόταση για την οργανωτική δομή και τον ρόλο της Συντονιστικής Επιτροπής κατά του ΧΥΤΑ. Η απόφαση αυτή χαράζει έναν ευρύτατο ορίζοντα συνεργασίας και δράσης των υποσυνόλων και των ατόμων που αντιτίθενται στην κατασκευή του ΧΥΤΑ. Σ' αυτήν την απόφαση αναγνωρίζεται η αυτονομία και ελευθερία δράσης κάθε ατόμου και υποσυνόλου στα πλαίσια του γενικότερου κινήματος των αγωνιστών κατά του ΧΥΤΑ στα Μισοράχια.


Και μόνον αυτή η ευρύτητα αναγνώρισης και αποδοχής αυτής της αρχής και μάλιστα συμπληρωμένη με την προηγηθείσα απόφαση για ανοιχτές συνεδριάσεις με ελεύθερη και ισότιμη συμμετοχή, αποτελούν ποιοτικά χαρακτηριστικά του Λευκιμμιώτικου κινήματος το οποίο αυτήν την στιγμή παραδίδει μαθήματα Δημοκρατίας και σεβασμού στην προσωπικότητα και το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης διαφορετικών απόψεων και δράσεων.


Στο εξής λοιπόν η οποιαδήποτε διαφορά οπτικής και δράσης όχι μόνον δεν θεωρείται κίνδυνος για την ενότητα και την δυναμική του κινήματος αλλά, ακριβώς το αντίθετο, θεωρείται πλούτος και δύναμη ευρύτατης συσπείρωσης στον κοινό αγώνα κατά της συγκεκριμένης εξόφθαλμης υποβάθμισης του τόπου μας.


Μέχρις στιγμής λοιπόν αυτά είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που κάνουνε την διαφορά από κάθε προηγούμενο συλλογικό αγώνα στον τόπο μας, μια διαφορά που ήδη άρχισε να αποδίδει καρπούς με την διαρκώς διευρυνόμενη συμμετοχή αγωνιστών, ιδίως νέων, κάθε ιδεολογικής απόχρωσης, από κάθε παραταξιακό χώρο.


Με μεγάλη ικανοποίηση και αισιοδοξία παρατηρώ εδώ ότι η κεντρική ιδέα του αγώνα μου για την δημιουργία ενός Διαπαραταξιακού Φορέα ως προϋπόθεση για ένα δυναμικό Παλλευκιμμαϊκό Μέτωπο κατά της μακρόχρονης μιζέριας, άτυπα μεν και εντελώς αυθόρμητα και απρόσμενα, γίνεται πράξη από την εκπληκτική εμφάνιση και εξέλιξη της Συντονιστικής κατά του ΧΥΤΑ, έστω κι αν ο σκοπός της είναι η αντιμετώπιση ενός μόνον (του πλέον κρίσιμου και καυτού) από τα δεκάδες σοβαρότατα προβλήματά μας. Η νέα αυτή συλλογικότητα, που η Συντονιστική Επιτροπή αναδεικνύει, είναι στην ουσία η ίδια η καρδιά και η ψυχή της Λευκίμμης, πού μόλις τώρα άρχισε να πάλει, προοιωνίζοντας την δύναμη την ορμή και το μεγαλείο της ίδιας της ζωής για την ζωή στον τόπο μας.


Και βέβαια η αναζήτηση και εφαρμογή νέων ιδεών για την επιτάχυνσή της δεν σταματάει εδώ και η συνέχεια προβλέπεται εκπληκτική, αφού γίνεται αντιληπτό στους πάντες ότι δεν θα λυγίσουμε ποτέ και δεν θα μείνουμε στην ανατροπή του ΧΥΤΑ αλλά ενωμένοι θα αγωνιστούμε ώστε η Λευκίμμη να αποτινάξει τον χαρακτήρα του εγκαταλειμμένου τόπου από τα ίδια της τα παιδιά, για να πρωτοπορήσει στον αγώνα για ευημερία και πρόοδο της πατρίδας μας.


Στην πρωτόγνωρη αυτή συλλογικότητα δεν υπάρχει κανένας αποκλεισμός για κανέναν, ούτε κανείς έχει αξιώματα περισσότερα ή λιγότερα απʼ τον άλλον.


Γι αυτό δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος να λείπει κανείς. Στην μοναδική αυτή Εκκλησία του Δήμου είναι περισσότερο από βέβαιο ότι κάθε αδυναμία (που δεν λείπει από κανέναν) δεν έχει καμία τύχη μπρος στο μεγαλείο της ψυχής που όλοι μέσα μας κρύβουμε. Έλα κι εσύ και τόλμησε να πεις την γνώμη σου, όσο παράξενη κι αν αυτή μπορεί να ακουστεί.


Στον αγώνα για την Λευκίμμη μας δεν περισσεύει κανείς.





ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ


(Μία εισήγηση της Λ.Ο.Α στην Συντονιστική σχετικά με τον τρόπο αποφάσεων)


1) Υποβολή υποψηφιοτήτων για το προεδρείο (Πρόεδρος, Γραμματέας)


2) Εκλογή προεδρείου με ανάταση χειρός. Την καταμέτρηση ψήφων κάνει ο γραμματέας ο οποίος κρατάει και τα πρακτικά.


3) Υπενθύμιση της διαδικασίας από τον πρόεδρο.


4) Ανάγνωση λίστας θεμάτων ημερήσιας διάταξης και των εισηγητών τους. Συμπλήρωση λίστας με τυχόν νέα θέματα.


5) Αξιολόγηση των θεμάτων με πρόταση του προέδρου και των εισηγητών ως προς το επείγον και την σπουδαιότητα.


6) Ορισμός από τον πρόεδρο του χρόνου διάρκειας των εισηγήσεων συνολικά και ανά θέμα.


7) Εισηγήσεις επί του πρώτου θέματος.


8) Λίστας επιθυμούντων να κάνουν ερωτήσεις επί των εισηγήσεων.


9) Διατύπωση ερωτήσεων.


10) Απαντήσεις εισηγητών.


11) Λίστα προτάσεων και διαλεκτική προσπάθεια σύνθεσης των ομοειδών.


12) Ψηφοφορία επί των προτάσεων.


13) Επαναλαμβάνεται η διαδικασία για το επόμενο θέμα (από 7 έως 12).


Παρατηρήσεις :


Α) Είναι περίπου αυτονόητο ότι η προστασία του προέδρου στην προσπάθειά του να τηρήσει την διαδικασία, επαφίεται στην δημοκρατική παιδεία και ευαισθησία του συνόλου των συνέδρων.


Β) Η χρήση πίνακα καταγραφής των προτάσεων είναι το ελάχιστο εποπτικό μέσο διευκόλυνσης της διαδικασίας.


Γ) Εφ' όσον η συμμετοχή στην Συντονιστική είναι ελεύθερη, η έγκαιρη κοινοποίηση τόπου και χρόνου σύγκλισης κρίνεται απαραίτητη.


Δ) Οι συνεδρίες ορίζονται ως προγραμματισμένες είτε συγκαλούνται εκτάκτως από τον τελευταίο πρόεδρο ή από ομάδα 20 πολιτών κατ' ελάχιστον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες