Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

Η καταιγίδα που έρχεται...


Η κατάσταση σήμερα δεν είναι όπως πάντα, βρισκόμαστε σε ένα καθοριστικό μεταβατικό στάδιο. Η ένταση στις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες ήταν πάντα στο ίδιο υψηλό επίπεδο, γι' αυτό οι πολίτες δεν έχουν συνειδητοποιήσει σήμερα ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πολλοί απαισιόδοξοι, προηγούμενων εποχών, δημιούργησαν την αίσθηση ότι τα πράγματα είναι άσχημα αλλά δεν θα αλλάξουν. Πιστεύω ότι σήμερα είναι ο "Καιρός", σε λίγο θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις. Οι λόγοι είναι πολλοί:

1) Η διεθνής οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο. Δείτε την άνοδο των τιμών των καυσίμων, το πολύ σοβαρό οικονομικό σοκ με τα στεγαστικά δάνεια, τις μεγάλες ανισορροπίες της αμερικανικής οικονομίας (μεγάλα ελλείμματα, ανάπτυξη κτλ).

2) Η Ευρώπη συνεχίζει να σκληραίνει απέναντι στο κοινωνικό κράτος και παραδίνεται απροκάλυπτα στην επιχειρηματική εξουσία που έχει τελείως διαφορετικά συμφέροντα από τους εργαζομένους. Γίνεται η Ευρώπη των στελεχών επιχειρήσεων και της προστασίας του κεφαλαίου.

3) Η κοινωνική δυσαρέσκεια από την οικονομική ανισορροπία τώρα ξεκινάει. Η δυσαρέσκεια προκαλείται από ένα εκρηκτικό μείγμα πληθωριστικών πιέσεων, στάσιμων εισοδημάτων, αυξημένου κόστους ζωής. Ταυτόχρονα οι Όφ σόρ κατέχουν ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πλούτου με παράνομο τρόπο και από παράνομες δραστηριότητες. Αφεντικά τους είναι οι μεγαλύτεροι πολιτικοί και επιχειρηματίες.

4) Η γραφειοκρατική ελίτ με ένα ρελάνς ασύδοτου θράσους υπέρ των συμφερόντων που εκπροσωπεί, προωθεί το 65ωρο εργασίας (ανά βδομάδα, όχι ανά μήνα) και υπερασπίζεται με κάθε μέσο την δημοσιονομική και νομισματική πειθαρχία εις βάρος των συμφερόντων των πολιτών.

5) Οι επιχειρηματίες κάνουν μηνύσεις στους πολιτικούς αρχηγούς και οι πολίτες "κάνουν μήνυση" στο δικομματισμό.

6) Η κερδοσκοπία διεθνώς έχει πάρει τόσο ανεξέλεγκτες διαστάσεις ώστε έχει πλέον αυτονομηθεί και στρέφεται κατά των παραδοσιακών ελίτ που την στήριξαν στο όνομα της ελεύθερης αγοράς. Η κερδοσκοπία δεν είναι αφηρημένη, την εξασκούν επώνυμοι επιχειρηματίες, μεγάλοι τραπεζίτες, μεγάλες τράπεζες, μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία, μεγάλα αμοιβαία κεφάλαια. Η κερδοσκοπία, από μόνη της, θα οδηγήσει σε κατάρρευση το σύστημα. Γιατί να το κάνει αυτό; Πλέον υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος: τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Τα προϊόντα αυτά αποτελούν πλέον το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας κερδοσκοπίας και επιτρέπουν στους κερδοσκόπους να κερδίζουν από τις πτώσεις των αγορών. Τα παράγωγα επεκτάθηκαν ιδιαίτερα από το 1985 και μετά αλλά τα τελευταία χρόνια το κακό έχει παραγίνει. Σε αυτά οφείλεται και η πρόσφατη πιστωτική κρίση στις ΗΠΑ. Το πιο σπουδαίο όμως είναι ότι αλλάζουν τη φιλοσοφία της κερδοσκοπίας. Πλέον δεν υπάρχει κανένας λόγος προστασίας από την πτώση. Ο κάθε ένας προστατεύεται από μόνος του με τα παράγωγα και έτσι μπορεί να κερδίσει άπειρα από μια μεγάλη κατάρρευση των οικονομιών. Η ριζική δυνατότητα του καπιταλισμού για αυτοδιορθώσεις βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό αίρεση. Αυτό είναι το πιο σπουδαίο.

7) Οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί αρχίζουν και φαίνονται στη ζωή μας μέσω των τιμών, μέσω της επισιτιστικής κρίσης, μέσω των περιβαλλοντικών καταστροφών και της χαμηλής ποιότητας των τροφίμων. Οι ελλείψεις καυσίμων "φωνάζουν" για μια αλλαγή μοντέλου δράσης και προοπτικής θεώρησης των πραγμάτων.

8) Η πρωτοκαθεδρία της οικονομίας αμφισβητείται πλέον από επιστήμονες της παρούσας τάξης πραγμάτων: Πέρα από την ανάπτυξη.

9) Οι πολίτες του δυτικού κόσμου πιέζονται από τις συνθήκες ζωής και διαβίωσης όχι μόνο λόγω των τιμών αλλά κυρίως από την χαμηλή ποιότητα ζωής και εργασίας. Το υπάρχον σύστημα κατάφερε όχι μόνο να μετατρέψει όλη αυτή τη δυσαρέσκεια σε ατομική υπόθεση αλλά ταυτόχρονα έκανε τα άτομα να ενοχοποιούν τον εαυτό τους δίνοντας δις $ και ευρώ σε ψυχοφάρμακα που σπάνε ρεκόρ σε πωλήσεις.10) Η κοινωνική αδικία έχει λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις που ακόμη και ο ίδιος ο διάβολος θα θεωρούσε τις σημερινές κοινωνικές συνθήκες ιδανικές για την κόλαση.Για όλους τους παραπάνω λόγους η κατάσταση είναι μεταβατική, οι αντιδράσεις μπορούν να γίνουν πολύ μεγάλες. Ο κόσμος που τώρα είναι σε καταστολή και κατάθλιψη δεν θέλει και πολύ να σηκώσει το κεφάλι. Οι επαναστάσεις έγιναν πάντοτε από απλούς καταπιεσμένους ανθρώπους και όχι από υπερφυσικούς ήρωες. Η έννοια άλλωστε της επανάστασης δεν είναι κάτι υπερφυσικό. Απλά φανταστείτε τις διαδηλώσεις στο Σιάτλ και αλλού κατά της παγκοσμιοποίησης επί 1000 ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη με μαζικά αιτήματα κατά του νεοφιλελευθερισμού με κάθε τίμημα και κόστος...

Οι μεγάλοι φιλελεύθεροι δημοκράτες ετοιμάζονται ήδη με νομοθετικά μέτρα κατά των απεργών και των bloggers. Στόχος τους είναι ο πολίτης να κινείται μέσα σε μια πολύ περιορισμένη νομιμότητα που καθορίζουν κάθε φορά τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Όμως, οι "δημοκρατικοί" αυτοί τύποι δεν χρειάζεται να χτίσουν και νέες φυλακές, οι ήδη υπάρχουσες θα τους χωρέσουν όλους.

greekrider.blogspot.com

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

I could give my own opinion with your topic that is not boring for me.

Ανώνυμος είπε...

This topic have a tendency to become boring but with your creativeness its great.

Ανώνυμος είπε...

Concentrate to the things that could give information to the people.


Αναγνώστες