Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2007

ΖΩΗ ΣΕ "ΣΤΑΥΛΟΥΣ" ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΠΑΤΡΑ - ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ «Ρ» ΣΕ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ


Ενας «στάβλος» για 2.500 μετανάστες...

Ο «Ρ» βρέθηκε στο χώρο όπου ζουν Αφγανοί και Ιρακινοί μετανάστες στην Αγιά και μίλησε μαζί τους. Για πάνω από 10 χρόνια ζουν στην πόλη, κάτω από άθλιες συνθήκες

Σε αυτό το κατάλυμα μένουν από 8 έως 10 άτομα. Την ώρα του φαγητού φιλοξενούν και άλλους συμπατριώτες τους...
(Του απεσταλμένου μας ΝΙΚΟΥ ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ)

Σε χώρο ακατάλληλο ακόμη και για να σταβλίζονται ζώα αναγκάζονται να διαμένουν περισσότεροι από 2.500 μετανάστες, κυρίως Αφγανοί αλλά και Ιρακινοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων, σε περιοχή της Αγιάς στην Πάτρα, περιμένοντας να περάσουν σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, μέσω του λιμανιού της πόλης.

Μικρές τετράγωνες κατασκευές από νάιλον των 10 τετραγωνικών μέτρων, μέσα στις οποίες στοιβάζονται από 10 έως 20 άτομα, αποτελούν τα σπίτια τους. Κάθονται και κοιμούνται σε ξύλινες παλέτες. Πόσιμο νερό, τουαλέτα, ρεύμα είναι άγνωστες λέξεις. Η ατομική τους υγιεινή και το μπάνιο γίνεται από ένα σωλήνα που τρέχει μέσα σε ένα βρώμικο χαντάκι 300 μέτρα από τον καταυλισμό. Από το ίδιο νερό, γεμάτο με κάθε είδους σαρίδια, πίνουν και μαγειρεύουν. Στην υποτιθέμενη είσοδο δεσπόζει ένα βουνό από σκουπίδια...

Πριν ένα χρόνο περίπου, σε αυτό τον αυτοσχέδιο καταυλισμό, ένας πατέρας τριών παιδιών έχασε τη ζωή του. Συγκεκριμένα, στην προσπάθειά του να επανασυνδέσει την παροχή του ρεύματος - το είχε «κόψει» η ΔΕΗ - για τον καταυλισμό κεραυνοβολήθηκε από χιλιάδες βολτ κι έγινε «κάρβουνο».

Λίγες μόλις μέρες πριν, ο νομάρχης Αχαΐας, Δημήτρης Κατσικόπουλος, (ΠΑΣΟΚ), σε δηλώσεις του στο «Ράδιο Γάμα», εξηγούσε πώς, κατά τη γνώμη του, λύνεται το πρόβλημα των προσφύγων: «Η ΔΕΗ να "κόψει το ρεύμα", ο δήμος να "κλείσει" την παροχή του νερού και να κατεδαφιστεί ο καταυλισμός». Στην ίδια λογική κινείται και ο Δήμος της Πάτρας (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος προκρίνει τη λύση της άμεσης απομάκρυνσης των μεταναστών.

«Ο πόλεμος μας ανάγκασε να φύγουμε»


Η «Οδύσσεια» των περισσότερων οικονομικών μεταναστών και προσφύγων μοιάζει να μην έχει τέλος. Μονίμως κινούνται σε ένα απέραντο «ναρκοπέδιο». Στο μεταξύ, στο χώρο παρεμβαίνουν ανεξέλεγκτα και δρουν κυκλώματα δουλεμπόρων αλλά και ορισμένες λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), που δεν αρκούνται μόνο στο να εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο με την παχυλή επιχορήγησή τους και το μηδενικό έργο αλλά ζητούν και αυτές με τη σειρά τους την απομάκρυνση των μεταναστών.

Ο Σάμι, με τον οποίο μιλήσαμε στον καταυλισμό, είναι από το Αφγανιστάν. Είναι από τους ελάχιστους συμπατριώτες του που γνωρίζει λίγες λέξεις στα ελληνικά, ίσα ίσα για να γίνει κατορθωτή μια υποτυπώδης κουβέντα. Μας λέει πως έφυγε από τη χώρα του εξαιτίας της επέμβασης των Αμερικανών. Και αυτός, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών του, επιδιώκει να μεταβεί σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης - κυρίως σε Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία - να βρει μια δουλιά για να συντηρήσει όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και την οικογένεια που έχει παραμείνει στην πατρίδα. Δεν έχουμε χαρτιά, μας λέει, και αναγκαστικά παραμένουμε εδώ μέχρι να καταφέρουμε να βρούμε τρόπο να φύγουμε...

Ανώτερες πηγές από το Λιμενικό κάνουν λόγο για μεγάλο κύκλωμα δουλεμπόρων με διασυνδέσεις σε χώρες - κρίκους που αποτελούν πέρασμα των μεταναστών, στο οποίο συμμετέχουν όχι μόνο ξένοι αλλά και Ελληνες. Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών που «φεύγει» από την Πάτρα, πέφτει αναγκαστικά στα νύχια του δουλεμπορικού κυκλώματος για να έχει «ασφαλή» διαφυγή. Το ποσοστό, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ξεπερνά το 95%. Οι τιμές του «λαθραίου εισιτηρίου» κυμαίνονται από 3.000 έως και 10.000 ευρώ το άτομο. Οσοι προσπαθούν να διαφύγουν μόνοι τους, τις περισσότερες φορές συλλαμβάνονται.

Σε έναν τενεκέ που τον χρησιμοποιούν ως «μάτι» κουζίνας μαγειρεύουν το φαγητό τους...
Οπως γίνεται αντιληπτό, τις περισσότερες φορές αγοράζουν το όνειρο από δουλεμπόρους, που τους μεταφέρουν στα σκλαβοπάζαρα της Δύσης για να τους πουλήσουν ως φτηνή εργατική δύναμη στις «ανεπτυγμένες οικονομίες»...
Υπόλογοι ΕΕ και κυβέρνηση

Η κυβέρνηση αυτή, όπως και η προηγούμενη, είναι υπόλογη γι' αυτό το συντελούμενο έγκλημα διαρκείας. Οχι μόνο γιατί γνωρίζει τις άθλιες συνθήκες στις οποίες διαβιούν, αλλά και γιατί με τη μεταναστευτική πολιτική που υλοποιεί, έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εκμετάλλευση των μεταναστών στο μέγιστο δυνατό βαθμό προς όφελος των υπερκερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή, η στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι άκρως υποκριτική, καθώς από τη μία ψάχνει τρόπους καταπολέμησης της «λαθρομετανάστευσης» και, από την άλλη, ευνοεί το δουλεμπόριο, αφού το κεφάλαιο διψά για φτηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις, που θα υποκύπτει χωρίς αντιδράσεις, υπό το φόβο της απέλασης.

Να δημιουργηθεί χώρος υποδοχής

Σε δήλωσή του στον «Ρ» ο Αντρέας Αντωνόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας και δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό της ΔΑΣ «Πάτρα - Μπροστά», ανέφερε σχετικά: «Για πάνω από 10 χρόνια ζουν στην πόλη μας σε άθλια καταλύματα ξεριζωμένοι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της κατοχής. Νέα παιδιά που αντιμετωπίζουν την πείνα, τις μολυσματικές ασθένειες, τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και τα δουλεμπορικά κυκλώματα. Αυτή την περίοδο ξεπερνούν τους 2.500, κυρίως έφηβοι, που έρχονται στην Πάτρα με όνειρο να περάσουν σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Εδώ εμποδίζονται γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν αναλάβει ρόλο χωροφύλακα της ΕΕ στα πλαίσια της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της.



Στην ίδια πολιτική κατεύθυνση και οι τοπικές αρχές (Δήμος, Νομαρχία) μαζί με τους βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ που πιέζουν για αύξηση των μέτρων καταστολής, για μαζικά πογκρόμ με στόχο την απομάκρυνση των προσφύγων. Εμείς, ως Επιτροπή Ειρήνης, μαζί με άλλους μαζικούς λαϊκούς φορείς, τις αγωνιστικές παρατάξεις στο Δημοτικό και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για πολλά χρόνια, με πολύμορφες παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις, απαιτούμε μέτρα για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, αδειών παραμονής, τη διευκόλυνσή τους για να μεταβούν στις χώρες προτίμησής τους. Να σταματήσει η τρομοκρατία και η καταστολή. Να δημιουργηθεί οργανωμένος χώρος υποδοχής στην Πάτρα με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και υγειονομικής περίθαλψης».

Για ένα κομμάτι ψωμί...
Στα σύγχρονα τσιφλίκια δουλιά «ήλιο με ήλιο». Κάποιους στο τέλος της σεζόν τους περιμένει το περιπολικό...
Η πραγματικότητα για χιλιάδες μετανάστες που ζουν στη χώρα μας είναι η εξής: Εργάζονται ήλιο με ήλιο για ένα κομμάτι ψωμί. Ισα - ίσα για να επιβιώνουν, και να είναι σε θέση «να πάρουν τα πόδια τους» να πάνε πάλι στη δουλιά. «Δέσμιοι» του φόβου της απέλασης, της φυλάκισης και της απόλυσης, δουλεύουν και ζουν σαν σύγχρονοι σκλάβοι. Κάποιοι θησαυρίζουν από τη «μαύρη», ανασφάλιστη και ατέλειωτη εργασία τους.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, μα για χιλιάδες μετανάστες εργάτες, σε επαρχία και αστικά κέντρα, σε οικοδομές, εργοστάσια και γεωργικές καλλιέργειες.

Ο «Ρ» κατά καιρούς έχει βρεθεί σε τόπους δουλιάς και διαμονής των μεταναστών εργατών και έχει φέρει στο φως της δημοσιότητας τις απάνθρωπες συνθήκες, στις οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν.

Στα ...τσιφλίκια της Ηλείας

Δουλεύουν σαν είλωτες, ζουν σαν παρίες, περίπου 2.500 μετανάστες στις υπαίθριες καλλιέργειες στην περιοχή του Δήμου Βουπρασίου της Ηλείας και στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής. Περίπου 40 μεγαλοπαραγωγοί (από 200 στρέμματα και άνω) έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από 40.000 στρέμματα και στη δούλεψή τους χιλιάδες εργάτες γης, κυρίως από το Μπαγκλαντές, ενώ υπάρχουν και λιγοστοί Βούλγαροι, Αλβανοί, Ινδοί και Ρουμάνοι.

Αμείβονται με 23,5 ευρώ για δουλιά 7 ωρών από τις 6.30 π.μ. - 1.30 μ.μ. και με 3,5 ευρώ την ώρα από τις 5 το απόγευμα μέχρι το βράδυ. Οι συνθήκες εργασίας στα θερμοκήπια της φράουλας μοιάζουν με θάλαμο αερίων, καθώς η θερμοκρασία στο εσωτερικό του θερμοκηπίου εκτινάσσεται τους καλοκαιρινούς μήνες μέχρι και τους 45 βαθμούς. Στις κατασκευές - θερμοκήπια που καλλιεργούν τις φράουλες, στις ίδιες ακριβώς κατασκευές οι μεγαλοπαραγωγοί στοιβάζουν τους μετανάστες - έξω από το χωριό στα βάθη των αγρών - οι οποίες και αποτελούν τα σπίτια τους. Κοιμούνται σε ξύλινες παλέτες. Πόσιμο νερό, τουαλέτα, ρεύμα είναι άγνωστες λέξεις. Η ατομική τους υγιεινή και το μπάνιο γίνεται από μια σωλήνα γεώτρησης, καταμεσής στην ύπαιθρο. Από το ίδιο νερό, πίνουν και μαγειρεύουν.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μεγαλοπαραγωγοί προσέλαβαν από την αρχή της καλλιεργητικής χρονιάς (Μάρτης) μετανάστες εργάτες γης χωρίς άδεια παραμονής και στη συνέχεια με το τέλος της καλλιεργητικής χρονιάς (Σεπτέμβρης) ειδοποιούσαν την αστυνομία για το χώρο παραμονής τους κι ακολουθούσε η σύλληψη και απέλαση.

Σύγχρονα «σκλαβοπάζαρα» και τρομοκρατία

Από τα χαράματα στην αναζήτηση για το μεροκάματο, με οποιοδήποτε... κόστος. Καθισμένοι σε πάρκα και πλατείες, γνωστές «πιάτσες» για το μεροκάματο. Η ανάγκη τους είναι μεγάλη, «χαρτιά» δεν έχουν, οπότε προσφέρουν την εργατική τους δύναμη σχεδόν τσάμπα. Για ένσημα; ούτε λόγος.

Ο «Ρ» βρέθηκε πρόσφατα στο γνωστό «σκλαβοπάζαρο» του Αγίου Σπυρίδωνα στο Αιγάλεω. Δεκάδες μετανάστες, οι περισσότεροι Ιρακινοί και Κούρδοι, «στημένοι» από τα χαράματα, περιμένουν το αυτοκίνητο που θα περάσει να τους πάρει για δουλιά. Οπου και να απευθυνθούν, όπου και να αναζητήσουν διέξοδο, πέφτουν πάνω σε «τείχος». Δεν μπορούν να γίνουν νόμιμοι. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν ούτε ένα ένσημο. Είναι υποχρεωμένοι να «επιλέξουν»: Ή ανασφάλιστη δουλιά, ή καθόλου δουλιά. Προσπαθούν για χρόνια να νομιμοποιηθούν και οι περισσότεροι δεν τα καταφέρνουν ποτέ. Αυτό τους εμποδίζει ακόμα και να ταξιδέψουν στις χώρες τους να δουν τις οικογένειές τους.

Οταν εμφανίζεται το αυτοκίνητο του εργολάβου, «στριμώχνονται» για το μεροκάματο. Για 20, το πολύ 30 ευρώ, κι αυτά «μαύρα». Η εξαθλίωση δεν έχει όρια. Κοιμούνται μέχρι και 20 άτομα σε ένα δωμάτιο...

Πριν από μερικές βδομάδες, ομάδα αγνώστων επιτέθηκε σε μετανάστες. Μπήκαν στα σπίτια τους και τους ξυλοκόπησαν άγρια, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό δύο μεταναστών.

Αγριες επιθέσεις

Το τελευταίο διάστημα, οι επιθέσεις σε μετανάστες, είτε από ομάδες ρατσιστών, είτε από τις δυνάμεις καταστολής, αυξάνονται. Παρουσιάζουμε ορισμένες μόνο από αυτές που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες:

  • Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, ο 27χρονος Νιγηριανός Τόνι Ονούα χάνει τη ζωή του στην Καλαμαριά μετά από καταδίωξη. Μάρτυρες και ομοεθνείς του κατήγγειλαν από την πρώτη στιγμή ότι οι δύο άνδρες που τον καταδίωξαν ήταν αστυνομικοί.
  • Στις 8 Νοέμβρη, συνοροφύλακας πυροβόλησε και σκότωσε, με μια σφαίρα στην πλάτη, 45χρονο Αλβανό μετανάστη, που μαζί με άλλους 10 συμπατριώτες του είχαν μπει παράνομα στη χώρα μας, αναζητώντας μεροκάματο.
  • Τέλη Σεπτέμβρη, μετανάστης μικροπωλητής στην Αθήνα πέφτει θύμα άγριου ξυλοδαρμού από δημοτικούς αστυνομικούς.
  • Στις αρχές Οκτώβρη, ομάδα οπλισμένων ρατσιστών επιτέθηκε σε Πακιστανούς σε παραπήγματα στου Ρέντη, τρεις φορές μέσα σε μία βδομάδα.

Ελένη ΜΑΪΛΗ

Κοινός ταξικός αγώνας

Πληθαίνουν διαρκώς οι αποκαλύψεις για τις άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης χιλιάδων μεταναστών που έχουν καταφύγει στη χώρα μας αναζητώντας το μεροκάματο. Η πυρκαγιά που ξέσπασε το περασμένο Σάββατο σε εγκαταλειμμένο πτηνοτροφείο στους Κωστακιούς Αρτας στάθηκε η αφορμή για να βγει στο φως της δημοσιότητας η κυριολεκτικά απάνθρωπη ζωή, στην οποία είναι καταδικασμένοι τουλάχιστον 80 εργάτες γης, ρουμανικής και βουλγαρικής καταγωγής.
Η φωτιά δεν ανέδειξε τίποτα περισσότερο από αυτό που ισχύει για χιλιάδες μετανάστες, ιδιαίτερα για εκείνους που απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες: Διαμένουν σε πρόχειρα, αυτοσχέδια παραπήγματα, ακατάλληλα όχι μόνο για ανθρώπους αλλά και για ζώα, χωρίς καν τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής, χωρίς ουσιαστική πρόσβαση σε νερό, μέσα στο κρύο ή κάτω από την κάψα του καλοκαιρινού ήλιου. Παράλληλα, δουλεύουν ολημερίς για λίγα ευρώ, που ενδέχεται και να μην τα πάρουν ποτέ, ανασφάλιστοι, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με δυο λόγια, πρόκειται για πλήρη εξαθλίωση. Μόνο σε συνθήκες διαβίωσης των ζώων μπορεί να παραπέμψει αυτή η κατάσταση.
Το φαινόμενο, όπως ήδη τονίστηκε, δεν είναι ούτε μεμονωμένο, ούτε τυχαίο, ούτε τοπικό. Είναι προφανές ότι κάποιοι κερδίζουν από την εξαθλίωση των μεταναστών, και μάλιστα με τη στήριξη των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, που ασκούν μια προκλητικά αντιμεταναστευτική πολιτική. Κερδίζει το κεφάλαιο, οι επιχειρηματίες και οι καπιταλιστές γης, από τη σχεδόν τζάμπα εργασία των μεταναστών. Σε όλη την Ελλάδα έχουν στηθεί «χωριά» και «συνοικίες», όπου άνθρωποι και ποντίκια ζουν μαζί, και την ίδια στιγμή η εκμετάλλευση και τα κέρδη οργιάζουν.
Η σύγχρονη σκλαβιά για χιλιάδες μετανάστες είναι γεγονός. Μα δεν είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να ανατραπεί, δεδομένου ότι είναι συγκεκριμένες οι πολιτικές και οι οικονομικές αιτίες που ευθύνονται γι' αυτή. Εσκεμμένα παραμένουν στην παρανομία, χωρίς «χαρτιά». Για να δουλεύουν ανασφάλιστοι, να φοβούνται να διεκδικήσουν το παραμικρό, να είναι δούλοι των καπιταλιστών. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου όταν τελειώσει η περίοδος κατά την οποία απασχολούνται στα απέραντα τσιφλίκια ανά την Ελλάδα, οι ιδιοκτήτες καλούν την Αστυνομία και τους συλλαμβάνει για να μην πληρωθούν ούτε και αυτό το ξεροκόμματο για το οποίο έχουν συμφωνήσει. Στα αστικά κέντρα και στις επαρχιακές πόλεις υπάρχουν οι λεγόμενες πιάτσες. Εκεί στήνονται από τα ξημερώματα οι μετανάστες και περιμένουν τους εργολάβους να τους πάρουν για δουλιά. Οποιος ζητήσει τα λιγότερα, ίσως εξασφαλίσει ένα πιάτο φαΐ εκείνη τη μέρα.
Το κεφάλαιο θέλει τζάμπα εργασία. Οι αστικές κυβερνήσεις του την προσφέρουν απλόχερα. Τη ζωή του μετανάστη τη θεωρούν ανύπαρκτη, άρα αναλώσιμη. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι μετανάστες κι οι Ελληνες εργάτες με τη σειρά τους, είναι να ορθώσουν αποφασιστικά το ανάστημά τους στους εκμεταλλευτές τους και να καταδικάσουν «μια και καλή» τις κυβερνήσεις που επιδιώκουν την ένταση της εκμετάλλευσης τόσο των ξένων, όσο και των ντόπιων εργαζομένων. Το ΚΚΕ το λέει ξεκάθαρα: Η εξαθλίωση για χάρη των καπιταλιστικών κερδών δεν είναι μονόδρομος. Ο κοινός, συντονισμένος αγώνας Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων, μέσα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, η ασυμβίβαστη διεκδίκηση της ζωής που τους αξίζει, είναι μονόδρομος, προκειμένου να απαλλαχτούν από τα δεσμά τους.

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ καλεί τους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας σε κοινό, ταξικό μέτωπο με τους Ελληνες εργάτες, να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν:

  • Νομιμοποίηση των μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης και ανανέωσης των αδειών παραμονής και εργασίας, με κατάργηση κάθε οικονομικής επιβάρυνσης και γραφειοκρατίας. Επανένωση των οικογενειών.
  • Πλήρη - σταθερή εργασία, ίσα δικαιώματα Ελλήνων και μεταναστών σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
  • Κατάργηση των αντιδραστικών εγκυκλίων που βάζουν εμπόδια στη νοσηλεία μεταναστών στα νοσοκομεία. Αποκλειστικά δημόσιες - δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας. Στελέχωση όλων των ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών με διερμηνείς. Ειδικά μέτρα στήριξης των παιδιών, των γυναικών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
  • Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά, με ειδική μέριμνα για τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας των παιδιών των μεταναστών και την ιστορία της πρώτης πατρίδας τους. Εξασφάλιση δωρεάν όλων των προϋποθέσεων για την ανεμπόδιστη φοίτησή τους, όπως σίτιση, παροχή βιβλίων και άλλων εκπαιδευτικών μέσων, χώρους διαβάσματος.
  • Δημόσιοι - Δωρεάν βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί.
  • Δημιουργία δημόσιων οργανωμένων - ανθρώπινων χώρων υποδοχής των μεταναστών, με υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και πλήρη υγειονομική και ψυχολογική στήριξη για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών.
  • Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, καταπολέμηση - κατάργηση της ανασφάλιστης εργασίας. Δικαίωμα μεταφοράς των ασφαλιστικών δικαιωμάτων στη χώρα προέλευσης. Σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες, στα 50 και τα 55 χρόνια αντίστοιχα για τα Βαρέα - Ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας. Αποζημίωση των θυμάτων των εργατικών ατυχημάτων. Αμεση δωρεάν περίθαλψη και αποκατάστασή τους, στήριξη των οικογενειών τους.
  • Σεβασμό των πολιτιστικών παραδόσεων των μεταναστών.
  • Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, κατάργηση του φακελώματος, των τρομονόμων, των αντιδραστικών μέτρων και διώξεων σε βάρος των μεταναστών και των πολιτικών προσφύγων.
  • Μέτρα ενάντια στα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες. Κρατική στήριξη των γυναικών θυμάτων της δουλεμπορίας και πορνείας (περίθαλψη, οικονομική και ψυχολογική στήριξη).



Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες