Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2008

Ο άνθρωπος που ξεγύμνωσε τη CIA

ΦΙΛΙΠ ΕΪΤΖΙ Πέθανε στην Κούβα ο διασημότερος φυγάς της Υπηρεσίας

Του ΚΩΣΤΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Philip Agee -Εϊτζί προφέρεται- ο διασημότερος αποστάτης στην ιστορία των μυστικών υπηρεσιών, μπήκε στο νοσοκομείο της Αβάνας στις 15 του περασμένου Δεκεμβρίου. Είχε πολλά προβλήματα με το στομάχι του, χειρουργήθηκε μερικές φορές, αλλά δεν άντεξε.

Ο Φίλιπ Εϊτζί τον καιρό που εξέδωσε το αποκαλυπτικό για τη CIA βιβλίο του και (κάτω) σε πιο πρόσφατη φωτογραφία στο γραφείο του στην Αβάνα
Το έλκος του, αν και τον σκότωσε, ήταν μικρότερο από αυτό που είχε ο ίδιος προκαλέσει στο στομάχι της CIA, από τότε, στα τέλη της δεκαετίας του '60, όταν αναποδογύρισαν τα μυαλά του κι έκανε σκοπό της ζωής του να σφυροκοπά τη μεγαλύτερη μυστική υπηρεσία του πλανήτη.

Ο 72χρονος βραχνάς της CIA πέθανε την περασμένη Δευτέρα. Αν δεν πέθαινε στην καρδιά του πιο ενοχλητικού κομμουνιστικού εντόμου στην ουρά των ΗΠΑ, στην Κούβα, όλοι θα ήταν σίγουροι ότι είχε δολοφονηθεί με κάποιον από τους περίεργους τρόπους που βλέπουμε στις ταινίες. Γιατί ο Philip Agee θα μπορούσε να είχε νοσηλευθεί σε ένα νοσοκομείο όπου όλοι οι ασθενείς, μαζί με το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και το ιατρικό, να ήταν εχθροί του. Για να μην προσθέσουμε και τους συγγενείς των ασθενών. Τόσο πολλούς είχε, με το να αποκαλύπτει όλες τις μηχανορραφίες, τις δολοφονίες, τους βασανισμούς, τις μεθοδεύσεις των ΗΠΑ σχεδόν σε όλη τη Λατινική Αμερική, στα πιο σκληρά χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Δώδεκα χρόνια στην CIA ήταν αρκετά για τον πράκτορα από την Τακόμα Παρκ, που γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1935, όταν πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ και ο φόβος του κομμουνισμού ήταν κάτι σαν το δικό μας «πάτερ ημών».

Πώς ξεκίνησε

Ο Agee μεγάλωσε σε ένα μεγάλο λευκό σπίτι που γειτόνευε με ένα μεγάλο γήπεδο γκολφ. Ισως από τότε να διαμόρφωσε τις απόψεις του για τις οικονομικές και κοινωνικές ελίτ και τις σχέσεις τους με τις εξουσίες. Θρησκευόμενος, τελείωσε το σχολείο του Νοτρ Νταμ, το '56. Παρακολούθησε κάποια σεμιναριακού τύπου μαθήματα στη Νομική Σχολή, μια εκπαίδευση με εξειδίκευση στις μυστικές υπηρεσίες και εντάχθηκε κανονικά στο δυναμικό της CIA. Ηταν το 1957 όταν άρχισε να γυροφέρνει τις χώρες της Λατινικής Αμερικής εκτελώντας μυστικές αποστολές. Εκουαδόρ, Ουρουγουάη, Μεξικό. «Οταν μπήκα στη CIA πίστευα πολύ στην αναγκαιότητα της ύπαρξής της», έγραψε, χρόνια μετά, στο διασημότερο βιβλίο του «Μέσα στην εταιρεία, ημερολόγια της CIA», που εκδόθηκε δειλά δειλά στο Λονδίνο το 1975 και από τότε μεταφράστηκε σε 27 γλώσσες. «Επειτα από δώδεκα χρόνια, κατάλαβα τελικά πόσο μεγάλο πόνο είχε προκαλέσει, αφού εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο είχαν σκοτωθεί ή είχαν καταστρέψει τη ζωή τους λόγω της CIA και όλων όσα αυτή υποστήριζε». Ο Agee έφυγε από τη CIA το 1969. Και περιέγραφε μια σκηνή στις 12 Δεκεμβρίου του 1965.

Ηταν μια συνάντηση με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της αστυνομίας στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης. Από ένα διπλανό δωμάτιο άρχισαν να ακούγονται κάποια μικρά βογκητά. Τα βογκητά άρχισαν να γίνονται φωνές και μετά κραυγές. «Ξέραμε ότι εκεί βασανίζονταν κάποιοι άνθρωποι, των οποίων τα ονόματα είχαμε δώσει εμείς στις αρχές της Ουρουγουάης. Ακουγα αυτές τις κραυγές για πολύ καιρό μετά», έγραφε και αποκάλυπτε όλες τις βιαιότητες που οργάνωσε η CIA στις χειρότερες χούντες της Χιλής, της Αργεντινής, της Βραζιλίας, του Ελ Σαλβαδόρ, της Γουατεμάλας και αλλού. Ο Agee δεν μπορούσε να συγχωρήσει τις ωμές συμμαχίες των μικρών οικονομικών ελίτ με τις διεφθαρμένες και αδίστακτες αρχές των δικτατοριών. Μιλούσε για τάγματα θανάτου και βασανιστηρίων.

Εζησε για καιρό στην Ολλανδία, τη Γερμανία, την Αγγλία. Υπό το καθεστώς ενός μόνιμου φόβου. Ο ίδιος ο Κίσινγκερ ζήτησε και πέτυχε την απέλασή του από το Λονδίνο το 1976. Μετά του αφαιρέθηκε το αμερικανικό διαβατήριο. Είχε δημοσιεύσει, το 1975, μια λίστα με περίπου 250 ονόματα πρακτόρων και συνεργατών της CIA σε ολόκληρο τον κόσμο. Τότε ήταν που οι εχθροί του Agee ορκίστηκαν λυσσασμένη εκδίκηση.

Χολή από Μπους

Αυτή η λίστα τον οδήγησε, πολλά χρόνια αργότερα, να δει το όνομά του στην αυτοβιογραφία της Μπάρμπαρα Μπους. Φιγουράριζε ως ο άνθρωπος που παρείχε επισήμως πληροφορίες που οδήγησαν στη δολοφονία του Ρίτσαρντ Γουέλς, το 1975, από τη «17 Νοέμβρη». Ο Agee ζήτησε 4 εκατομμύρια αποζημίωση από την Μπάρμπαρα για συκοφαντική δυσφήμηση. Το ίδιο όμως έκανε και ο πατέρας Μπους στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια της CIA πριν από μερικά χρόνια. «Γνωρίζει κανείς μεγαλύτερο προδότη από τον Agee;», ρώτησε το κοινό.

«Ο Agee έφυγε από τη CIA γιατί ήταν αθεράπευτα αλκοολικός, αναιδής και αισχρός με τις γυναίκες των διπλωματών μας και δεν μπορούσε να διαχειριστεί τα οικονομικά του», έλεγαν χολωμένοι πρώην συνάδελφοί του. Και όχι μόνο αυτά. «Συνεργάστηκε και πήρε πολλά λεφτά από την KGB»· η συμπάθεια του Agee για τις «μικρές βρομοδουλειές της KGB, σε σχέση με τις μεγάλες της CIA», ήταν δηλωμένη. Αλλά και όταν έγινε δεκτός στην Κούβα, σαν ήρωας και μετανιωμένος εχθρός, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι «ο άνθρωπος που είχε κάνει σκοπό της ζωής του να καταστρέψει τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, είχε πάρει από τον Κάστρο ένα εκατομμύριο δολάρια».

Εκανε δύο γάμους, έχει δύο γιους και τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε τουριστικό πρακτορείο μέσω Διαδικτύου, το www.cubalinda.com, που παρείχε πλήθος τουριστικών υπηρεσιών και πληροφοριών που βοηθούσαν όσους Αμερικανούς πολίτες αναζητούσαν τρόπο να παρακάμψουν τις τυπικές απαγορεύσεις για ταξίδι στην Κούβα. Ετσι, λοιπόν, στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται και ο Φιντέλ Κάστρο, τελείωσε η πολυσήμαντη ζωή τού πιο συμπαθούς προδότη της αμερικανικής ιστορίας...


kkyr@enet.gr


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/01/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες