Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2008

Πέντε χιλιάδες στρέμματα... επιστρέφουν

Το Σ.τ.Ε ακύρωσε ΚΥΑ η οποία χαρακτήριζε χερσαία έκταση της Παμβώτιδας

yiannina_polh05Το Σ.τ.Ε. έκανε δεκτή την προσφυγή του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και ακύρωσε την 22943/2003 Κ.Υ.Α. περί χαρακτηρισμού της χερσαίας και λιμναίας περιοχής της Λίμνης Παμβώτιδας ως περιοχή οικοανάπτυξης.
Η συγκεκριμένη απόφαση αφορούσε έκταση προς την περιοχή του Μιτσικελίου και επί της ουσία στερούσε τη λίμνη από μια έκταση 5.000 στρεμμάτων.

Δεν ήταν όμως μόνο η μείωση της έκτασης στην Παμβώτιδα αλλά και οι κίνδυνοι που θα αντιμετώπιζε από τα μπαζώματα, τις παράνομες καταλήψεις εκτάσεων τον αποκλεισμό της από τον υδροφόρο ορίζοντα του Μιτσικελίου.
Και όλα αυτά θα μπορούσε να συμβούν κάτω από την νομότυπη κάλυψη που θα παρείχε η Κοινή Υπουργική απόφαση η οποία στόχευε στο να αξιοποιήσει μια μεγάλη έκταση (από τα περιβόητα χουντικά αναχώματα και πέρα) προς όφελος της οικονανάπτυξης.
Σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρει ότι η 22943/2003 Κ.Υ.Α. είχε πολλές αρνητικές ρυθμίσεις σε βάρος της Λίμνης. Μείωνε την έκτασή της κατά 5.000 στρέμματα περιορίζοντάς την αυθαίρετα μέχρι τα αναχώματα. Νομιμοποιούσε εμμέσως τα μπαζώματα και τις παράνομες καταλήψεις λιμναίων εκτάσεων. Απέκλειε για πάντα την επικοινωνία της λίμνης με τις πηγές Μιτσικελίου και τους υδροβιότοπους ανοίγοντας έτσι δρόμο για οικοπεδοποίησή τους.
Επέτρεπε νέες γεωτρήσεις και ανέγερση πολυώροφων οικοδομών σε ελάχιστη απόσταση από την Λίμνη. Γενικά προέβαινε σε υποβάθμιση του εξόχως ευαίσθητου και ευπαθούς οικοσυστήματος της Λίμνης και της γύρω περιοχής της, σε πλήρη αντίθεση με τις διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος.
«… Μετά την απόφαση του Σ.τ.Ε. ελπίζουμε ότι η Παμβώτιδα θα έχει καλύτερη τύχη με Προεδρικό διάταγμα και θα τυγχάνει ουσιαστικής προστασίας με χαρακτηρισμό της σε «περιοχή προστασίας της φύσης» όπως προβλέπεται από τον Νόμο 1650/1986.
Η Παμβώτιδα με τις παραδόσεις, τους θρύλους και την φυσική της ομορφιά αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών, δίνει ζωή στα Ιωάννινα και στηρίζει οικονομικά χιλιάδες οικογένειες της περιοχής.
Έχουμε λοιπόν χρέος όλοι μας και κυρίως οι Διοικούντες αυτού του τόπου να την σεβόμαστε και να την προστατεύουμε, διότι είναι το καμάρι όλων μας και αποτελεί τον σημαντικότερο οικονομικό παράγοντα τον Ιωαννίνων», καταλήγει ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σωτηριάδης.

www.neoiagones.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες