Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΛΙΜΑΝΙΩΝ- Σε παλλαϊκή αντίσταση καλούν οι κομμουνιστές


  • Μέλη της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ υποδέχτηκαν αγωνιστικά, την Κυριακή, τους εκπροσώπους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που βρέθηκαν στο Λιμάνι για τα Θεοφάνια
  • Κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους, Επιτροπή Αγώνα στη Θεσσαλονίκη και σύσκεψη σήμερα στον Πειραιά
Αποψη από τη συγκέντρωση
«ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία. Οχι στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Λιμάνια στην υπηρεσία του λαού». Η ώρα ήταν 9 ακριβώς το πρωί της Κυριακής, όταν την πρόσοψη του νεοκλασικού κτιρίου του ΝΑΤ σκέπασε ένα γιγαντοπανό με την υπογραφή του ΚΚΕ. Το πανό κρεμάστηκε με μια αιφνιδιαστική κίνηση και σε χρόνο «μηδέν» από δυνάμεις της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του Κόμματος. Αναρτήθηκε εκεί, για να δείξει σε όλους ποιοι είναι αυτοί που παραδίδουν στο μεγάλο κεφάλαιο όλα όσα έχουν χτιστεί από τον ιδρώτα των εργαζομένων. Αλλά και για να «υποδεχτεί», στη συνέχεια, την υπουργό Απασχόλησης, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τους άλλους «επισήμους» που έφτασαν στο λιμάνι για να παρακολουθήσουν την τελετή του γιορτασμού των Θεοφανίων.

Το «μήνυμα» του τεράστιου πανό «ενισχυόταν» από ένα δεύτερο που κρατούσαν οι κομμουνιστές, σε μια μεγάλη συγκέντρωση που συγκρότησαν μπροστά από το κτίριο του ΝΑΤ: «Τα λιμάνια ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό». Αλλά και από τα απανωτά συνθήματα που βροντοφώναζαν οι συγκεντρωμένοι, με κυρίαρχα: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη», «Ισχυρό ΚΚΕ αντεπίθεση λαέ», «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός ψηφίσατε το Μάαστριχτ πληρώνει ο λαός», «Οι μεταρρυθμίσεις είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

Το γιγαντοπανό του ΚΚΕ στην πρόσοψη του ΝΑΤ, πάνω από τα στρατιωτικά αγήματα που υποδέχονταν τους επισήμους
Η κινητοποίηση της Κυριακής ήταν συνέχεια των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το ΚΚΕ και οι ταξικές δυνάμεις στον Πειραιά και σε όλη τη χώρα, για την οργάνωση και το συντονισμό της δράσης όλων των εργαζομένων από τους κλάδους που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι, για να αποτρέψουν την εισβολή των μονοπωλίων που προετοιμάζει η κυβέρνηση - συνεχίζοντας το «έργο» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - με την παραχώρηση των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης στις πολυεθνικές.
Συσκέψεις και Επιτροπές Αγώνα

Για το συντονισμό της δράσης των εργαζομένων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, με πρωτοβουλία σωματείων και συνδικαλιστών του Πειραιά την οποία στηρίζει και το ΠΑΜΕ, σήμερα στις 6.30 το απόγευμα διοργανώνεται και σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Σε μια αντίστοιχη σύσκεψη που διοργανώθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, της ΝΑΣ και της Δημοτικής Παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα», συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού. Στη σύσκεψη, που έγινε στον «οίκο του Ναύτη» μέσα στο Λιμάνι συμμετείχαν εκπρόσωποι ταξικών συνδικάτων, δημοτικών κινήσεων και φορέων της Θεσσαλονίκης, που με συνέπεια αντιπαλεύουν την πολιτική ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης, την οποία υλοποιούν εναλλάξ οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Από αριστερά: Ο Αγάπιος Σαχίνης, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος και ο Γιάννης Ζιώγας στη χτεσινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Αποφασίστηκε άμεσα να ξεκινήσουν επαφές με όλους τους φορείς της πόλης με στόχο να εκφραστούν μέσα από αποφάσεις και ψηφίσματα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, να πραγματοποιηθούν μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στους αρμόδιους φορείς, να γίνουν τοπικές περιφερειακές κινητοποιήσεις στις γειτονιές και στους χώρους δουλιάς και να οργανωθεί πανθεσσαλονίκειο συλλαλητήριο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Ηδη, το ΠΑΜΕ καθόρισε το Λιμάνι σαν χώρο συγκέντρωσης για το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιήσει στις 22 Γενάρη για το Ασφαλιστικό, τις Συλλογικές Συμβάσεις, την ακρίβεια, τις ιδιωτικοποιήσεις.

Στην Επιτροπή Αγώνα, μαζί με τους φορείς που διοργάνωσαν τη σύσκεψη, συμμετέχουν επίσης, τα Συνδικάτα Οδηγών «ΕΡΜΗΣ», Οικοδόμων, Εμποροϋπαλλήλων, Συμβασιούχων, Πωλητών Οδηγών Εμφιαλωμένων Ποτών, ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων, η ΠΑΣΥ, η Επιτροπή Ειρήνης, οι Αγωνιστικές Δημοτικές Κινήσεις Αγίου Παύλου, Νεάπολης, Ευόσμου και ο Δήμος Πολίχνης.

Το πλαίσιο πάλης κάτω από το οποίο συσπειρώνονται οι φορείς που συμμετείχαν παρουσιάστηκε από τον Σ. Ζαριανόπουλο (ΠΑΜΕ), τον Δημοτικό Σύμβουλο Αγ. Σαχίνη και τον βουλευτή του ΚΚΕ και Νομαρχιακό Σύμβουλο Γ. Ζιώγα. Κάλεσαν το λαό της Θεσσαλονίκης να συστρατευτούν στον αγώνα που θα διεκδικεί: Να σταματήσει άμεσα κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΣΕΜΠΟ ή άλλων τομέων λιμενικής δραστηριότητας. Ο ΟΛΘ να πάψει να είναι ΑΕ και να φύγει από το χρηματιστήριο. Να ανακληθούν στο δημόσιο όλοι οι τομείς του ΟΛΘ που ιδιωτικοποιήθηκαν. Να δημιουργηθεί Ενιαίος Φορέας Μεταφορών που θα διασφαλίζει τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα τους, το συντονισμό τους με σκοπό την εξυπηρέτηση μιας οικονομίας στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων και όχι των μονοπωλίων.

Με αγωνιστικές διαθέσεις οι εργαζόμενοι

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, δείχνοντας ποιες είναι οι αγωνιστικές τους διαθέσεις, χτες, συμμετείχαν καθολικά στην 24ωρη απεργία, η οποία ήταν η συνέχεια της αποχής από την υπερωριακή απασχόληση και τη δουλιά τα Σαββατοκύριακα, που έχουν ξεκινήσει από το περασμένο Σάββατο. Ο αγώνας τους θα συνεχιστεί με αποχή, 24ωρη απεργία στις 11 Γενάρη και 48ωρη στις 15 και 16 Γενάρη.

Ωστόσο, οι πλειοψηφίες στην Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών (ΟΜΥΛΕ) και στα σωματεία του χώρου, επιμένουν να κρατούν τον αγώνα των εργαζομένων «μαντρωμένο» μέσα από τις πύλες των λιμανιών και με διεκδικητικό πλαίσιο αναντίστοιχο των περιστάσεων κομμένο στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας. Χτες, στη διάρκεια της συνεδρίασης της διοίκησης της ΟΜΥΛΕ, η Ομοσπονδία απέρριψε την πρόταση της αγωνιστικής παράταξης Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα για συντονισμό με άλλους εργαζόμενους, παμπειραϊκή συγκέντρωση στο Δημοτικό Θέατρο την ημέρα της 24ωρης απεργίας και πορεία στο ΥΕΝ.

Προσπάθεια ποινικοποίησης από τον ΟΛΠ

Την ανάγκη του συντονισμού της δράσης των εργαζομένων στο λιμάνι με όλους τους εργαζόμενους και επαγγελματοβιοτέχνες του Πειραιά, επιβάλλει και η επίθεση που έχει εξαπολύσει σε βάρος τους η διοίκηση του ΟΛΠ. Με κυβερνητικές εντολές την περασμένη Παρασκευή έστειλε εξώδικο στους εργαζόμενους, χαρακτηρίζοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους παράνομες. Η διοίκηση του ΟΛΠ απαιτεί να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις διότι, όπως αναφέρει, τα αιτήματα όπως «να μην παραχωρηθούν οι ΣΕΜΠΟ σε ΟΛΠ και ΟΛΘ σε ιδιώτες (...) δε συγκροτούν νόμιμο απεργιακό σκοπό ούτε εντάσσονται στην προστατευόμενη συνδικαλιστική σας δράση»!



ΝΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την απόφαση του Αρείου Πάγου

Την πρόσφατη αντεργατική απόφαση του Αρείου Πάγου που άναψε το «πράσινο φως» για την απόλυση συνδικαλιστών, κρίνοντας νόμιμη την απόλυση συνδικαλιστή στην Κέρκυρα λόγω «κακόβουλης συμπεριφοράς» απέναντι στην εργοδοσία, καταδικάζει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ.

«Βασική αιτία της απόλυσης ήταν η συνδικαλιστική δράση. Το σωματείο εργαζομένων στο έτοιμο σκυρόδεμα είχε μπει στο στόχαστρο των επιχειρηματιών του κλάδου» επισημαίνει η ΝΕ, προσθέτοντας ότι «ενοχλούσε την ανεξέλεγκτη και ασύδοτη λειτουργία τους γιατί έβαζε εμπόδια και πρόβαλλε αντίσταση στην αντεργατική τους συμπεριφορά και τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας (10-12ώρα, μη καταβολή νομίμων υπερωριών κ.ά.)». Στα παραπάνω προσθέτει την τρομοκράτηση των εργαζομένων να μην συμμετέχουν στις εκλογές του κλάδου και την απόσπαση κατάπτυστων «δηλώσεων» αποχώρησης των εργαζομένων από το σωματείο ώστε να αποδειχθεί πως αυτό δεν υφίσταται.

Απέναντι σε αυτή την απόφαση που ενισχύει την εργοδοτική τρομοκρατία, η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να αντιταχθούν αποφασιστικά, ενισχύοντας τους ταξικούς αγώνες και το ΠΑΜΕ.


www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες