Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008

Παγκόσμια Τράπεζα: Αρνητικές οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το 2008


Μετά από τέσσερα χρόνια ρωμαλέας ανάπτυξης, οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας είναι αρνητικές ως συνέπεια των αναταραχών στις χρηματαγορές, της πιστωτικής κρίσης και της μείωσης των τιμών στην αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με την έκθεση για την Παγκόσμια Οικονομική Συγκυρία για το 2008, η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας επιβραδύνθηκε το 2007 στο 3,6% σε σύγκριση με το 3,9% το 2006. Τονίζει ακόμα ότι η επιβράδυνση θα συνεχιστεί και για το 2008, με τον εκτιμώμενο ρυθμό μεγέθυνσης να ανέρχεται στο 3,3%.

Η αποδυνάμωση του δολαρίου, η προοπτική της ύφεσης στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και η αύξηση της μεταβλητότητας στις χρηματαγορές μπορεί ακόμα και να επισκιάσουν το σενάριο περί ανάπτυξης 3,3%, της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να μειώσουν τα έσοδα προερχόμενα από τις εξαγωγές, αλλά και την αξία των επενδυτικών ροών. Στην έκθεση ακόμα επισημαίνεται ότι οι αναταραχές στις διεθνείς αγορές που προέρχονται από την πιστωτική κρίση θα εμείνουν μέχρι το τέλος του 2008, τονίζοντας ωστόσο ότι το κόστος για τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς θα παραμείνει υπό έλεγχο. Επιπλέον προβλέπεται ότι η διάχυση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ πάνω στην καταναλωτική ζήτηση θα παραμείνει μετριασμένη για το τρέχον έτος.

Στη ζώνη του ευρώ η ανάπτυξη αναμένεται να υποχωρήσεις στο 2,1% το 2007 και ανακάμψει στο 2,4% το 2009. Τα ηνία για άλλη μια χρονιά θα κρατάει και με διαφορά η Κίνα με τον ρυθμό ανάπτυξης να κυμαίνεται στο 10,8% και στο 10,5% για το 2009. Σημαντική θα είναι η συνεισφορά της Ινδίας η οποία θα «τρέξει» με ρυθμό 8,4% το 2008.

Στην έκθεση γίνεται λόγος για την τεχνολογική πρόοδο και τη σημασία της στη μείωση της φτώχειας, κάτι που παρατηρείται τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

18,1% αύξηση στην τιμή του πετρελαίου

Ακόμα χειρότερη προβλέπεται να είναι η χρονιά για τους καταναλωτές του πετρελαίου, καθώς σύμφωνα με προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας η μέση τιμή του αργού θα κυμανθεί 18,1% υψηλότερα απ' ότι το 2007. Ειδικότερα, για το 2007 η μέση τιμή του πετρελαίου διαμορφώθηκε στα 71,2 δολάρια, ενώ για το 2008 προβλέπεται στα 84,1 δολάρια το βαρέλι.

Από την άλλη, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει πτώση της ζήτησης αγαθών μέσα στο 2008 ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης ή και μείωσης των τιμών των ακινήτων. Στην περίπτωση μάλιστα που οι ΗΠΑ εισέλθουν σε φάση ύφεσης τότε οι τιμές των αγαθών μπορεί να υποχωρήσουν ακόμα έως 0,7%. Ειδικά για το 2009, αν και προβλέπει άνοδο της ανάπτυξης στα επίπεδα του 2007, οι τιμές των αγαθών θα υποχωρήσουν κατά 4,6%.

Συνέχιση της αποδυνάμωσης του δολαρίου

Τους φόβους της εκφράζει η Παγκόσμια Τράπεζα όσον αφορά τις κινήσεις των νομισματικών αρχών. Η υπερβολική αντίδραση μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στις οικονομίες, ιδιαίτερα για τις αναπτυσσόμενες χώρες, προκαλώντας την ίδια υπερεπένδυση που συνέβη και στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Από την άλλη οι προοπτικές του αμερικανικού νομίσματος αποτελούν ένα ακόμα κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία. Η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας ή η μείωση των επιτοκίων μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω πτώση στην αξία του δολαρίου. Η αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος θα ωφελήσει τις χώρες με χρέος σε δολάρια, αλλά από την άλλη θα αποδυναμώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που εξάγουν προς τις ΗΠΑ.

Παγκόσμια οικονομική συγκυρία 2008 (αρχείο pdf 5,5mb)

www.kathimerini.gr









Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες