Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2007

Για τη σύλληψη της Χάικε Σράντερ


Σύλληψη της δημοσιογράφου Χάικε Σράντερ στη Γερμανία.

Η συνάδελφός μας Γερμανίδα δημοσιογράφος Χάικε Σράντερ (Heike Schrader) που ζει και εργάζεται στην Αθήνα συνελήφθη από τη γερμανική αστυνομία αμέσως μετά την άφιξή της στη Γερμανία στις 10.12.07. Σκοπός του ταξιδιού της ήταν να συμμετάσχει στην παρουσίαση του μεταφρασμένου από την ίδια βιβλίου του Σάββα Ξηρού "Η μέρα εκείνη" υπό τον γερμανικό τίτλο "Γκουαντάναμο α λά ελληνικά - Σύγχρονα βασανιστήρια στο κράτος-δικαίου", σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας. Η αστυνομία ενεργοποίησε ένα παλιό ένταλμα εναντίον της. Σύμφωνα με αυτό κατηγορείται ότι από την άνοιξη του 1996 ως την άνοιξη του 1997 ήταν μέλος μιας εντός της νόμιμης πολιτικής οργάνωσης DHKP-C "τρομοκρατικής ένωσης". Στο ένταλμα αναφέρεται κατά λέξη: "Η κατηγορούμενη ήταν σε φυγοδικία και καταζητούνταν από το 2001".

Στην πραγματικότητα η Χάικε ήταν κάθε άλλο παρά φυγόδικη. Ήταν και είναι γνωστής διαμονής τόσο στη Γερμανία όσο και στην Αθήνα (με ΑΦΜ στην εφορία), ενώ από το 2002 είναι παντρεμένη με Έλληνα. Εδώ και χρόνια είναι διαπιστευμένη στο ελληνικό υπουργείο Τύπου ως ανταποκρίτρια της εφημερίδας "Junge Welt". Το γεγονός αυτό είναι γνωστό και στις γερμανικές αρχές. Επιπλέον έχει εμφανιστεί πολλές φορές στην ΟΔΓ ως εισηγήτρια σε δημόσιες πολιτικές εκδηλώσεις, τελευταία φορά το Μάρτιο αυτού του έτους στο Βερολίνο.

Παρ' όλα αυτά προσήχθη την επόμενη μέρα στον ανακριτή του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Καρλσρούης που την άφησε ελεύθερη την ίδια κιόλας μέρα με καταβολή χρηματικής εγγύησης και υπό τον όρο της υποχρεωτικής παρουσίας μία φορά την εβδομάδα στις αρχές. Της επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από την ΟΔΓ.

Στο χρονικό διάστημα του κατηγορητηρίου η Χάικε ήταν δραστήρια στο Κέντρο Πληροφόρησης Ελεύθερων Λαών της Κολωνίας, έναν νόμιμο σύλλογο που υπερασπιζόταν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο είχε και σχέσεις με το νόμιμο τότε DHKP-C. Η εφημερίδα "Kurtulus" που εξέδιδε η Χάικε Σράντερ απαγορεύτηκε, όπως και το DHKP-C, μόλις τον Αύγουστο του 1998.

Η ενοχλητική πολιτικά δημοσιογραφική δουλειά και η αριστερή στράτευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν νομιμοποιούν την κατηγορία της "τρομοκρατίας". Η Χάικε θεωρεί ότι με τη σύλληψή της επιχείρησαν να αποτρέψουν μια συζήτηση για τα βασανιστήρια εντός της Ε.Ε. Στο βιβλίο του ο Σάββας Ξηρός περιγράφει με λεπτομέρειες το πώς βασανίστηκε μετά τη σύλληψή του το 2002 παρά το βαρύτατο τραυματισμό του από τις ελληνικές αρχές ασφαλείας (κράτους-μέλους της Ε.Ε) στη μονάδα εντατικής θεραπείας του "Ευαγγελισμού" για να του αποσπαστούν καταθέσεις. Δεν είναι ανάγκη να είσαι οπαδός της 17Ν για να χαρακτηρίσεις τις περιγραφόμενες στο βιβλίο πρακτικές της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών ως σκανδαλώδεις που έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τη Σύμβαση Ενάντια στα Βασανιστήρια.

Παρ' όλα αυτά, το ταξίδι της βιβλιοπαρουσίασης στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Προ παντός κατά την παρουσίαση στην Έκθεση Αριστερού Βιβλίου της Νυρεμβέργης η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη. Το "Γκουαντάναμο αλά ελληνικά" παρουσιάστηκε την Τετάρτη, κατόπιν πρόσκλησης του Αριστερού Κόμματος, στην Ομοσπονδιακή Βουλή. Η αρμόδια για την εσωτερική πολιτική βουλευτίνα του κόμματος, η Ούλλα Γιέλπκε άσκησε επ' ευκαιρία δριμεία κριτική εναντίον της "παράλογης δίωξης" σε βάρος της "θαρραλέας δημοσιογράφου" καθώς και στην "στοχευμένη απόπειρα εκφοβισμού" στο ξεκίνημα των εκδηλώσεων σχετικά με τα βασανιστήρια σε βάρος πολιτικών κρατουμένων.
  • Απαιτούμε την παύση της δίωξης εναντίον της Χάικε Σράντερ.
  • Λευτεριά στον Σάββα Ξηρό.
  • Αγώνας ενάντια στην καταστολή και την κρατική τρομοκρατία εδώ και παγκόσμια.
  • Ζήτω η διεθνιστική αλληλεγγύη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες