Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

Προς πρόωρη σύνταξη Καραμανλή


Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ


Γελούσαν καλόκαρδα οι δημοσιογράφοι, όταν προ μηνών ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δήλωνε σε συνέντευξη Τύπου ότι είναι μόλις πενήντα ετών και ως εκ τούτου πολύ νέος για να συνταξιοδοτηθεί πολιτικά, συμφωνώντας μαζί του. Εκτοτε, όμως, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός δρα σαν να έχει αλλάξει γνώμη και να προχωρά συστηματικά σε πολιτικές επιλογές που αναπότρεπτα θα τον οδηγήσουν στην πρόωρη συνταξιοδότηση από το αξίωμα που κατέχει.


Η απίστευτη ξεροκεφαλιά που επιδεικνύει στο Ασφαλιστικό, όπου επιμένει να αγνοεί την καθολική αντίθεση όλων των εργαζομένων στις αντιλαϊκές ρυθμίσεις που προωθεί, αποτελεί σαφή απόδειξη της «αυτοκτονικής» πολιτικής που ακολουθεί: στόχος του είναι να φέρει την ηλικία συνταξιοδότησης όσο το δυνατόν πιο κοντά στο... μνήμα, να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο το ύψος των συντάξεων περικόπτοντάς τες με «περιφερειακούς» τρόπους, όχι άμεσα κατανοητούς (δραστική μείωση επικουρικών συντάξεων, βαρύτατες ποινές μείωσης για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης κ.λπ.), και, τέλος, να ληστέψει τα χρήματα των υγιών Ταμείων ώστε να τα καταστήσει και αυτά προβληματικά για να οδηγηθούν σε μείωση των συντάξεων που δίνουν.

Συνολική στρατηγική της κυβέρνησης της Δεξιάς είναι να οδηγήσει το σύνολο των Ταμείων σε γενική εξαθλίωση και καταβαράθρωση ώστε να περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα και έτσι εκατομμύρια εργαζόμενοι να παραδοθούν στα νύχια της ιδιωτικής ασφάλισης. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αυξήσουν τότε κατακόρυφα τα ασφάλιστρα και θα μειώσουν δραστικά τις παρεχόμενες συντάξεις, αφού δεν θα υπάρχει πλέον ο ανταγωνιστικός πόλος των σημερινών Ταμείων που καλύπτουν συνταξιοδοτικά όλον τον πληθυσμό. Με τον τρόπο αυτό εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ θα φεύγουν από τις τσέπες των εργαζομένων και θα καταλήγουν στα χέρια των ασφαλιστικών εταιρειών, σηματοδοτώντας μια κολοσσιαία αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου υπέρ του κεφαλαίου. Οσο για τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα, αυτά ο Καραμανλής και οι νεοφιλελεύθεροι τα προορίζουν για τον «κοινωνικό Καιάδα».

Σίγουρα, η στρατηγική αυτή είναι απολύτως συνεπής προς την ιδεολογία και την πολιτική της Δεξιάς. Δεν είναι, όμως, καθόλου συμβατή με τη μακρόχρονη παραμονή του Κ. Καραμανλή στην πρωθυπουργία. Δεν μπορεί να τη γλιτώνει επ άπειρον ο πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης που έχει ήδη θυσιάσει τρεις (!) υπουργούς Απασχόλησης για το Ασφαλιστικό και που ήδη βαρύνεται με το σκάνδαλο της απόπειρας ληστείας των Ταμείων μέσω της απάτης των «δομημένων ομολόγων». Πόσω μάλλον που η κυβέρνηση Καραμανλή αποπνέει μια αποπνικτική δυσοσμία σκανδάλων και σήψης με την αποκρουστική υπόθεση Ζαχόπουλου και όλη τη φημολογία περί του περιεχομένου των ροζ DVD, η οποία έχει φθάσει μέχρι τις εσχατιές της Ελλάδας, προκαλώντας ανεπανόρθωτη πολιτική ζημιά στο πρόσωπο του Καραμανλή.

Πλανάται πλάνην οικτράν ο πολιτικά αποδυναμωμένος και προσωπικά φθαρμένος Κ. Καραμανλής, αν νομίζει ότι μπορεί να κερδίσει την εύνοια των εγχώριων και ξένων ισχυρών παραγόντων, επιδεικνύοντας αντιλαϊκή πυγμή εναντίον του συνόλου του λαού. Οι κύκλοι αυτοί, πολύ απλά, θα τον ενθαρρύνουν να περάσει τα αντιλαϊκά ασφαλιστικά μέτρα, ώστε και τη δουλειά τη βρώμικη να κάνει και να αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο ο ίδιος, με αποτέλεσμα να μπορούν να τον απομακρύνουν από την πρωθυπουργία πολύ πιο εύκολα όποια στιγμή κρίνουν κατάλληλη!

Είναι, άραγε, τόσο αφελής ο πρωθυπουργός ώστε να σκάβει οικειοθελώς ο ίδιος τον λάκκο του με την πολιτική αυτή, ή τον «κρατάνε» πια τόσο πολύ ώστε να έχει περιέλθει σε πλήρη σύγχυση και να προβαίνει σε σπασμωδικές κινήσεις, νομίζοντας ότι έτσι θα επιβιώσει;

Παρουσιάζοντας σήμερα στη Βουλή τους άξονες του Ασφαλιστικού, θα αποδείξει εμπράκτως τι έχει καταλάβει από όλα αυτά.

Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει καταλάβει, πάντως, ότι αυτή η στάση του Καραμανλή της προσφέρει μοναδική ευκαιρία. Ελπίζει ότι η προσωπική φθορά του πρωθυπουργού θα συνεχιστεί και μπορεί να φθάσει σε τέτοιο επίπεδο που ο Κ. Καραμανλής να υποχρεωθεί να της παραδώσει την πρωθυπουργία πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές και έτσι η Ντόρα να διεκδικήσει τη νίκη ως συνεχιστής του Καραμανλή και επίδοξος σωτήρας της ΝΔ.

Κάτι τέτοιο θα ήταν υπέροχο γι αυτήν, με δεδομένο ότι θα είχε να αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου που για την ώρα, με την πολιτική που ακολουθεί, αδυνατεί πλήρως να καρπωθεί την απώλεια επιρροής της ΝΔ, η οποία άνετα συνεχίζει να υπερέχει του ΠΑΣΟΚ.

ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
Τραγικά υποτονικό πάλι το ΠΑΣΟΚ

Ολόκληρη η Ελλάδα έχει ξεσηκωθεί εναντίον της κυβέρνησης της ΝΔ για το Ασφαλιστικό και αντί το ΠΑΣΟΚ να κάνει αυτό το θέμα σημαία του, ασχολείται όλο το τελευταίο διάστημα με τη... συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο της Ζίμενς, όταν δεν συγκρούεται σχεδόν πανικόβλητο με τον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του Τσίπρα ως προέδρου του ΣΥΝ!

Χρειάζεται, άραγε, πολιτική σοφία για να αντιληφθεί κανείς ότι οι συντάξεις του κόσμου τον ενδιαφέρουν πολύ περισσότερο από τις μίζες των πολιτικών; Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται όλο και πιο ανεπαρκές στην υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Αλλα απασχολούν την ηγεσία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες