Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

Διαδήλωση Κούρδων στο Στρασβούργο για την απελευθέρωση Οτσαλάν


Πολλές χιλιάδες Κούρδοι (10.000 σύμφωνα με την αστυνομία, 30-40.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές) διαδήλωσαν σήμερα στο Στρασβούργο, στην ανατολική Γαλλία, ζητώντας την απελευθέρωση του πρώην ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται στην Τουρκία από το 1999.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν έρθει στο Στρασβούργο μαζικά από τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, πραγματοποίησαν πορεία υπό τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών, κρατώντας πανώ στα οποία αναγραφόταν κυρίως "Ελευθερία στον Οτσαλάν".

"Καταδικάζουμε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες βοήθησαν την Τουρκία" να συλλάβει τον Οτσαλάν, δήλωσε ο Αχμέτ Γκιουλαμπί Ντερέ, μέλος του Εθνικού Κογκρέσου του Κουρδιστάν, που ήταν παρών στην πορεία.

Η ειρηνική αυτή διαδήλωση έχει επίσης στόχο να υπενθυμίσει ότι "επιθυμούμε μια διαδικασία διαλόγου και συμφιλίωσης" ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και τις κουρδικές οργανώσεις στην οποία η ΕΕ μπορεί να παίξει ρόλο μεσολαβητή", πρόσθεσε.

Ο Οτσαλάν ο οποίος κρατείται από το 1999 στο νησί-φυλακή Ιμραλί στην Τουρκία ζητεί νέα δίκη και καλύτερες συνθήκες κράτησης.

Παράλληλα στη νοτιοανατολική Τουρκία ταραξίες που φώναζαν συνθήματα υπέρ του ΡΚΚ έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητα μετά την κηδεία ενός 15χρονου αγοριού.

Το αγόρι πέθανε έπειτα από χτύπημα από πέτρα στο κεφάλι στη διάρκεια διαδήλωσης χθες, Παρασκευή, για την 9η επέτειο από τη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Περίπου χίλιοι άνθρωποι παρευρέθηκαν στην κηδεία του αγοριού, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες