Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

Εξαρτημένη ανεξαρτησία

Στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου προχωρούν οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες.
Η Γαλλία ήταν η πρώτη που γνωστοποίησε την πρόθεσή της να αναγνωρίσει την αποσχισθείσα σερβική επαρχία, μετά τη συνεδρίαση των «27» υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.


Η Γερμανία δήλωσε πως 17 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αποφασίσει να αναγνωρίσουν άμεσα το Κόσοβο.

«Η αναγνώριση του Κοσόβου είναι εξίσου σημαντική με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας» δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσόβου.


Εξαρτημένη ανεξαρτησία
«Είμαστε ευγνώμονες για την αναγνώριση από τη Γαλλία» πρόσθεσε.

Η Βρετανία, η Γερμανία, και η Ιταλία ακολούθησαν την ανακοίνωση του Παρισιού λίγο αργότερα, κάνοντας γνωστό είτε πως έχουν ήδη ενημερώσει την Πρίστινα για την απόφασή τους είτε πρόκειται να το κάνουν. Και η Φινλανδία ανακοίνωσε πως θα είναι μεταξύ των κρατών που θα αναγνωρίσουν το Κόσοβο.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους δήλωσε πως «οι Κοσοβάροι τώρα είναι ανεξάρτητοι».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι ανακοίνωσε ότι απέστειλε επίσημη αίτηση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου "σε όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου" και δήλωσε ότι περιμένει την ανταπόκριση των πρώτων χωρών τις επόμενες ώρες.

"Μαζί με τον πρόεδρο αποστείλαμε αίτημα προς όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου για την αναγνώριση του κυρίαρχου και ανεξάρτητου Κοσόβου. Περιμένουμε τις πρώτες αναγνωρίσεις τις επόμενες ώρες. Το Κόσοβο θα έχει ένα υπουργό Εξωτερικών και πρεσβείες στον κόσμο πολύ σύντομα", δήλωσε ο Χασίμ Θάτσι.

Μπλόκο στους διεθνείς οργανισμούς

Όσο η Σερβία είναι μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και του Συμβουλίου της Ευρώπης, το "αυτοαποκαλούμενο κράτος του Κοσόβου δεν θα έχει πρόσβαση στους διεθνείς θεσμούς", δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική ραδιοτηλεόραση της Σερβίας, ο κ. Γέρεμιτς τόνισε ότι "υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να μην γίνει μέλος των διεθνών οργανισμών το αυτοαποκαλούμενο κράτος του Κοσόβου", επισημαίνοντας πως η ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη απαιτεί σχετική σύσταση από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

"Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως δεν θα υπάρξει σχετική σύσταση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, επειδή η Ρωσία, που ως μέλος του έχει το δικαίωμα του βέτο, δεν είναι έτοιμη να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια" πρόσθεσε ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας.

Σημείωσε τέλος πως υπάρχουν πολλές ακόμη χώρες που δεν είναι πρόθυμες να στηρίξουν την παράνομη, όπως τόνισε, ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Ντιμίτρι Ρούπελ, η χώρα του οποίου προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε, με τη σειρά του, ότι περιμένει πως "πολλά κράτη μέλη θα αναγνωρίσουν" την ανεξαρτησία του Κοσόβου που προκηρύχθηκε χθες από το κοινοβούλιο του Κοσόβου.

"Η αναγνώριση δεν αποτελεί αρμοδιότητα της Ενωσης αυτής καθαυτής, εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν, το καθένα σύμφωνα με τη θέση του και τις πεποιθήσεις του", επεσήμανε ο σλοβένος υπουργός Εξωτερικών.

"Καταλαβαίνω ότι πολλά κράτη μέλη θα αναγνωρίσουν " την ανεξαρτησία του Κοσόβου", πρόσθεσε.

Την πλήρη αντίθεσή του στη μονομερή, ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ.

Η Σερβική Δημοκρατία δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, τόνισε ο κ. Ντόντικ και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που τα Ηνωμένα Έθνη την αποδεχθούν, αυτό θα σημάνει την κατάρρευση του διεθνούς δικαίου και την απαρχή μιας καινούργιας πρακτικής στη δημιουργία νέων κρατών.

Ένταση στο Βελιγράδι

Η σερβική αστυνομία, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, διέλυσε και τις τελευταίες ομάδες των νεαρών που διαδήλωναν διαμαρτυρόμενοι για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Οι διαδηλωτές από νωρίς χθες το απόγευμα άρχισαν να προκαλούν επεισόδια. Καταρχήν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ και αργότερα στην πρεσβεία της Σλοβενίας που είναι προεδρεύουσα χώρα για το πρώτο εξάμηνο του 2008 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ κατάφεραν, με τη χρήση δακρυγόνων, να απωθήσουν τους διαδηλωτές. Δεν συνέβη το ίδιο και στην σλοβένικη πρεσβεία όπου 50 νεαροί έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, εισέβαλαν στο κτίριο και προκάλεσαν ζημιές ενώ, ξήλωσαν την σημαία της Σλοβενίας από τον ιστό και την πυρπόλησαν.

Ακολούθησαν επεισόδια σε διάφορα σημεία της πόλης. Οι διαδηλωτές κατέστρεψαν τις βιτρίνες καταστημάτων fast food γνωστής αμερικανικής εταιρίας, πυρπόλησαν αυτοκίνητα με διπλωματικές πινακίδες, και προκάλεσαν ζημιές στο κέντρο της πόλης.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα 300 περίπου νεαροί προσπάθησαν να πλησιάσουν το κτίριο όπου στεγάζεται η πρεσβεία της Αλβανίας. Η αστυνομία κάνοντας χρήση δακρυγόνων τους διέλυσε και έτσι έκλεισε ο κύκλος της βίας που άνοιξε με αφορμή την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, κατά τις χθεσινοβραδινές συμπλοκές στο Βελιγράδι τραυματίστηκαν συνολικά 35 άνθρωποι από τους οποίους οι περισσότεροι είναι αστυνομικοί.

Στην ανάγκη άμεσης σύγκλησης του σερβικού κοινοβουλίου, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στο ζήτημα του Κοσόβου, συμφώνησαν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνάντησής τους, το βράδυ της Κυριακής, ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, ο πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα και ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS), Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Οι τρεις πολιτικοί συμφώνησαν, επίσης, στη διεξαγωγή μιας μεγάλης διαδήλωσης, στο Βελιγράδι, την προσεχή Πέμπτη. Τη διαδήλωση θα διοργανώσει η κυβέρνηση και τα κόμματα του σερβικού κοινοβουλίου.

Διχασμός και στο Μαυροβούνιο

Να "αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και να αναγνωρίσουν πολύ σύντομα το νεότερο κράτος της Ευρώπης, το Κόσοβο" κάλεσε την Ποντγκόριτσα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης Αλβανών (DUA) του Μαυροβουνίου, Φερχάτ Ντινόσα, που την Κυριακή μαζί με οπαδούς του κόμματος πανηγύρισαν την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, διοργανώνοντας μια μεγάλη γιορτή.

Οι ηγέτες των φιλο-σερβικών κομμάτων της βουλής του Μαυροβουνίου, μετέβησαν, χθες, στην Κόσοφσκα Μίτροβιτσα προκειμένου να εκφράσουν τη στήριξή τους στη σερβική κοινότητα της εθνοτικά διχασμένης αυτής πόλης. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, η πολιτική ηγεσία του Μαυροβουνίου δεν είχε προβεί σε κανένα επίσημο σχόλιο σχετικά με τις εξελίξεις στο Κόσοβο.

Ικανοποίηση για Αλβανούς...

"Πρόκειται για τα μεγαλύτερο θρίαμβο της δημοκρατίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου". Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι, τη χθεσινή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Ο Αλβανός πρόεδρος χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή, λέγοντας πως πρόκειται για μια ιστορική ημέρα, όχι μόνο για το Κόσοβο αλλά για ολόκληρη την περιοχή.

"Η αλβανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ενισχυθεί η ανεξαρτησία του Κοσόβου", δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα. "Θα συνεργαστούμε στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πλήρη επιτυχία της μεγάλης αυτής πράξης" πρόσθεσε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

...και τουρκοκύπριους!

O τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με μήνυμά του χαιρέτισε την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. «Ζητώ εκείνοι που αντιτίθενται στην ανεξαρτησία του Κοσόβου να λάβουν υπόψη ότι κανένας λαός δεν μπορεί να εξαναγκάζεται να ζει κάτω από τη δύναμη κάποιου άλλου λαού και να προχωρήσουν στα απαραίτητα μέτρα ώστε τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν να μπορούν να λυθούν μέσω συνεργασίας. Η θέληση του λαού του Κοσόβου πρέπει να γίνει σεβαστή και το νέο κράτος να βοηθηθεί», είπε ο κ. Ταλάτ.

«Ελπίζουμε ότι η ΕΕ δεν θα επαναλάβει τα λάθη, από τα οποία εμείς ακόμη υποφέρουμε στο Κυπριακό», είπε ο κ. Ταλάτ και υποστήριξε ότι η διεύρυνση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο «για επίλυση αυτού του δύσκολου και πολύπλοκου προβλήματος».

http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες