Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

Εκτόξευση ΣΥΝ, ωδίνες και οδύνες στα άλλα κόμματα

Νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα αλλάζει ορισμένα δεδομένα του πολιτικού σκηνικού, εκτοξεύοντας σε πρωτοφανή ποσοστά τη δύναμη του Συνασπισμού. Παράλληλα, εμφανίζονται πολλά περιθώρια να ευδοκιμήσει ένα νέο κόμμα, για την ανάγκη δημιουργίας του οποίου φαίνεται ότι συμφωνούν σημαντικά ποσοστά ψηφοφόρων όλων των κομμάτων.

Σύμφωνα με τη μία δημοσκόπηση (της ALCO για το «Πρώτο Θέμα»), Ν.Δ. (27,8%) και ΠΑΣΟΚ (24,5%) συγκεντρώνουν χαμηλά ποσοστά. Αντίθετα, στο 14,3% εκτοξεύεται το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αφήνει στην τέταρτη θέση το ΚΚΕ με 8,1%. Ο ΛΑΟΣ συγκεντρώνει 4,1% και η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 19%.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ είναι ο μόνος από τους πολιτικούς αρχηγούς που έχει θετικό ισοζύγιο θετικών και αρνητικών γνωμών. Ο κ. Τσίπρας συγκεντρώνει 54,3% θετικές γνώμες και 24,5% αρνητικές. Για τους άλλους, η εικόνα είναι αντίστροφη. Ο Κ. Καραμανλής έχει 55% αρνητικές και 40,7% θετικές γνώμες, ο Γ. Παπανδρέου 64,2% και 28,8% αντίστοιχα, η Αλέκα Παπαρήγα 63,4% και 24,4%, και ο Γ. Καρατζαφέρης 62,6% και 25,3%.

Εκτός από την αρνητική επίδοση που σημειώνει ο πρόεδρός του, το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που πλήττεται περισσότερο, καθώς ένας στους πέντε ψηφοφόρους του (19,8%) εμφανίζεται να στρέφεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην άλλη δημοσκόπηση (της RASS για το «Παρόν»), τίθεται το ερώτημα αν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας νέου κόμματος. Το 58,3% απαντά «όχι» και το 39,8% «ναι». Μάλιστα, την απάντηση «ναι» δίνει το 51,8% του ΚΚΕ, το 44,6% του ΠΑΣΟΚ και το 43,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Μικρότερο είναι το ποσοστό (28,7%) μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ.

Το 58,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ εκφράζει ικανοποίηση για την απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου να μην προχωρήσει στην ίδρυση ομίλου. Ομως εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (34,4%) δεν είναι ικανοποιημένο από την απόφαση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες