Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

ΣΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ


  • δημοτική λαΐκή αγορά αγίου νικολάου, ανεξαρτησίας 80, ιωάννινα

  • ολοήμερο δρώμενο ( οι πόρτες ανοίγουν 06:30 π.μ...το πρωΐ !!! )
    μερικά περαιτέρω από το δελτίο τύπου:

    Η « ε.μα.στο.μα » παρουσιάζει το ολοήμερο δρώμενο « στη λαΐκή 
    αγορά / μιά μέρα μετά το τέλος του κόσμου » , στις 22 Δεκεμβρίου 
    2012 στη δημοτική λαϊκή αγορά του Αγ. Νικολάου Ιωαννίνων, ένα χώρο καθημερινής συνάθροισης, συναναστροφής και συναλλαγών, ο οποίος, για διάφορους λόγους, σήμερα υπολειτουργεί και βρίσκεται σε μια κατάσταση που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί μεταβατική.
    Οι κενοί χώροι θα φιλοξενήσουν έργα τέχνης, καλλιτεχνικές δραστηριότητες και μια ροή γεγονότων σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, με πρόθεση την ανάδειξη των δυνατοτήτων του χώρου και τη δημιουργία αναζωογονητικής, νέας μνήμης.
    Το δρώμενο θα περιλαμβάνει εικαστικές εγκαταστάσεις στο χώρο, σωματικές δράσεις σε συνάρτηση με την ροή των επισκεπτών(performance dance, dance therapy) , ηχητικές επενδύσεις, μουσικούς αυτοσχεδιασμούς καθώς και αναγνώσεις, παρεμβάσεις, ανακοινώσεις, σε μια συνεχή ροή γεγονότων κάθε παρά-τέταρτο της ώρας. Ακόμα θα προσφέρονται δωρεάν, 4 είδη αχνιστής σούπας από την καντίνα της ομάδας ( cantinsky project), με στόχο την ανάδειξη των δυνατοτήτων που προσφέρει ο συνδυασμός “ τοπικά προϊόντα- παλιές συνταγές- νέοι τρόποι” και η αξιοποίηση των εγχώριων προϊόντων, με απλά μέσα, γνώση και φαντασία, χωρίς μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις.
    Η λαϊκή αγορά θα λειτουργήσει κανονικά εκείνη την ημέρα. Το δρώμενο θα εξελιχθεί παράλληλα, από τις 06.30’ το πρωί έως τις 24.00’.



    ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ 

    Περισσότερο σαν μια ρομαντική ιδέα και στάση απέναντι στην τέχνη και τη ζωή, παρά σαν μια ομάδα με καταστατικό και συμβατικές υποχρεώσεις, η ε.μα.στο.μα προέκυψε το 2001. Έκτοτε δραστηριοποιείται αναζητώντας τρόπους έκφρασης και δημιουργικότητας μέσα στο πλαίσιο της καθημερινότητας.
    Στο αρκτικόλεξο ε.μα.στο.μα ( ένωση μαστόρων στοάς Μαραμένου)
    συμπεριλαμβάνονται παλιομοδίτικες έννοιες όπως η «ένωση», ως παραπομπή στις παλιές συντεχνίες των επαγγελματιών, η «μαστορική», ως διαχρονική διαδικασία γνώσης, ευθύνης και επιτέλεσης της τέχνης με μεράκι. Τέλος, ως σημείο αναφοράς, μια στοά της παλαιάς αγοράς των Ιωαννίνων στην οδό Ανεξαρτησίας, η στοά Μαραμένου, η οποία υπήρξε χώρος καλλιτεχνικής δημιουργίας , έκφρασης, συνάντησης και ζύμωσης σχέσεων και ιδεών, από το 2001 έως το 2005. Σε συνεργασία με καλλιτέχνες αλλά και με φορείς της πόλης η ε.μα.στο.μα έχει επανειλημμένα διοργανώσει ή/και επιμεληθεί εικαστικές παρεμβάσεις σε κοινωνικούς και Δημόσιους χώρους:

    22-12-2002: Ολοήμερο Πολιτιστικό Δρώμενο, στη Στοά Μαραμένου

    21-2-2009: Υποστήριξη εγκατάστασης της έκθεσης “Ελληνικά Χειρόγραφα της Πόλης των Ιωαννίνων”, στο Λαογραφικό Μουσείο Κ. Φρόντζου (συνεργασία με τον φωτογράφο Κ. Ιγνατιάδη)

    30-4-2010: Επιμέλεια της έκθεσης “Χειροτεχνήματα από Υλικά Ανακύκλωσης ” στο ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι (συνεργασία με τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης)

    24-11-2010: Δρώμενο “Ύφανση” στο Λαογραφικό Μουσείο Κ. Φρόντζου (συνεργασία με το τμήμα Πλαστικών Σπουδών και Επιστημών Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)

    13-8-2011: Δρώμενο «Απει-Ρωτάν / Εργασία σε Εξέλιξη», στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης (συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Ιωαννίνων)

    ........................................................................

    και μερικά credits....

    το χειροποίητο σχέδιο της αφίσας είναι της Άλεξ Μπέγκα ,

    το consept και η .... δεν ησυχάζει αυτή η ανησυχία.....

    το παθαίνει ο Κώστας Γράβος

    τον σχεδιασμό και την υλοποίηση, για ακόμα μιά φορά 

    ο Παναγιώτης Ανδριανός
    Ενα φρέσκο (!) κείμενο για το τέλος του κόσμου !

    Το τέλος του κόσμου
    Η βαθιά μου επιθυμία είναι να καταστραφεί ο κόσμος. 
    Συγκεκριμένα: Θάθελα να καταστραφούν τα σαράβαλα που αγκαζάρουν μόνιμα τις θέσεις παρκαρίσματος. Να εξαφανιστούν οι μεγάλοι ψεύτες, οι κυρίες της φιλανθρωπίας με τα μπότοξ, τα υαλουρονικά και τα γιλεκάκια burberrys στα σκυλιά. Να καταστραφούν τα κράσπεδα από τις λίμνες που εμποδίζουν τον αυτοκαθαρισμό τους και τα φράγματα στους ποταμούς που διακόπτουν την ροή τους. Να εξαφανιστούν οι ειδικοί που μας πιπιλίζουν τον εγκέφαλο, οι ρουφιάνοι, οι μάσκες, οι σκιές και τα παραφουσκωμένα γραβατωμένα γιουβαρλάκια που μας εξουσιάζουν. Να καταστραφούν οι κόπιες από τις ταινίες του Κώστα Πρέκα. Να δικαστούν όσοι συμμετείχαν ταυτόχρονα σε περισσότερα από δυο διοικητικά συμβούλια. Ναπεριοριστούν κατ΄ οίκον όσοι έχουν φορολογική δήλωση πάνω από 60.000 ευρώ. Να ανάψουν φωτιά και να λιώσουν πάραυτα οι πετρελαιοπηγές και τα διυλιστήρια. Να ακυρωθούν όλες οι διατάξεις που αφορούν την λειτουργία των πορνείων. Να κρεμαστούν όσοι επινόησαν την αντιπαροχή και κατέστρεψαν τα κέντρα των πόλεων. Να διακτινισθούν στο άγνωστο, όσοι καταδίκασαν την Αφρική στην πείνα και τον θάνατο. Να αποσυρθούν όλες οι κρέμες γάλακτος από τα φαγητά, τα αλουμίνια από τα παράθυρα και κάθε είδους πλαστικό. Να έχουν προκρούστεια τύχη όσοι αγνόησαν ή μίσησαν τους αγνοούμενους, τους κυνηγημένους, τους λαθραίους και τους τυραννισμένους της γης. Να καταστραφούν τα αγάλματα, τα σχολικά βιβλία και οι υπόγειες αίθουσες διδασκαλίες. Να πνιγούν όσοι έχουν πισίνες πάνω από 10 τετραγωνικά μέτρα και ιδιωτικές παραλίες. Να απαγορευτούν τα επιμορφωτικά σεμινάρια, οι παντός είδους επιτροπές και να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις τους. Να αιχμαλωτιστούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης οι δήθεν, για όλα τα Σ/Κ του χρόνου, συμπεριλαμβανομένων των αργιών και των ημερών που πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Να κατέβουν όλες οι αφίσες των τραγουδιστών, χορευτών και ποδοσφαιριστών από τα παιδικά δωμάτια εκτός των, Pink Floyd, Μάγια Πλισέτσκαγια και Μέσι. Να απαγορευθεί η είσοδος στις εκκλησίες στους παπάδες. Να διαλυθούν οι αλυσίδες των πολυκαταστημάτων, των καφέ και τα μεγάλα βενζινάδικα. Να μαλλιάσουν τα κασκόλ που φορούν ως απαραίτητα αξεσουάρ οι βουλευτές και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Να καούν τα διαμερίματα και τα εξοχικά πάνω από εκατό τετραγωνικά. Να απαγορευθεί η κίνηση από την 10η πρωινή μέχρι τις 8 το βράδυ όλων των πολιτικών που πήραν πάνω από πέντε κιλά κατά τη διάρκεια της θητείας τους. 
    Κυρίως όμως να συνθλιβεί και να ξεδοντιαστεί ο μικρός εαυτός μας που βρήκε ευκαιρία και μας σέρνει στης ζωής τα υπόγεια, δαγκώνει και επιτίθεται στο αύριο. Στη φωτιά το νανάκι !

    Γιάννης Πάσχος
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες