Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Αποχωρούν από την Ελλάδα οι κυπριακές τράπεζες.


Με ταχύ ρυθμό οι κυπριακές αρχέςπροωθούν το σχέδιο απαγκίστρωσης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος από τηνελληνική αγορά, επιφέροντας νέες αλλαγές και στον ελληνικό τραπεζικό χάρτη.
Πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου φέρουν την Alpha Bank να διαπραγματεύεται την ανταλλαγή δανειακών χαρτοφυλακίων με την Τράπεζα Κύπρου και τη MIG να αποκτά το ελληνικό δίκτυο της Λαϊκής Τράπεζας, δηλαδή τη Marfin Egnatia.
Σε σημερινή της ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η Τράπεζα Κύπρου αναφέρει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ανταλλαγή στοιχείων ενεργητικού με ελληνική τράπεζα που δραστηριοποιείται στην Κύπρο.
Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και οι ίδιες οι κυπριακές τράπεζες (καταρχήν η Λαϊκή Τράπεζα και εν συνεχεία η Τράπεζα Κύπρου) προσπαθούν να απομονώσουν τα στοιχεία ενεργητικού των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και να μειώσουν έτσι τον «ελληνικό κίνδυνο». Τα δίκτυα στην Ελλάδα λειτουργούν με τη μορφή υποκαταστήματος, με αποτέλεσμα όλες οι ζημιές από τα επισφαλή δάνεια να γράφονται απευθείας στη Λευκωσία.
Οι συζητήσεις μεταξύ της Alpha Bank και της Τράπεζας Κύπρου αφορούν στην ανταλλαγή δανειακών χαρτοφυλακίων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο που συζητείται αφορά στην απορρόφηση από την Τράπεζα Κύπρου μεγάλου ποσοστού των στοιχείων ενεργητικού της Alpha Bank στην Κύπρο (κυρίως χορηγήσεις) και αντίστοιχα απορρόφηση από την Alpha Bank του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα.
Για να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη των εποπτικών αρχών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.
Εξάλλου, μια εξαγορά των λειτουργιών της Λαϊκής στην Ελλάδα από τη MIG ή τον Ανδρέα Βγενόπουλοπροσωπικά, θα έδινε μια λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λαϊκή, λόγω της τεράστιας έκθεσής της σε επισφαλή δάνεια στην ελληνική αγορά. Κάτι τέτοιο, μάλιστα, θα μπορούσε να δώσει μια τεράστια ανάσα στην τράπεζα, αφού θα αποτελούσε «ουσιαστικό άλμα προς την εξυγίανση», σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας. Τη στρατηγική συρρίκνωσης της παρουσίας των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική αγορά επιβεβαίωσε ο ανώτερος διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Σπύρος Σταυρινάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε πρόσφατα στη Λευκωσία με κλιμάκιο της ΟΤΟΕ και των συλλόγων εργαζομένων των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. «Μας έγινε σαφές ότι το σχέδιο θυγατροποίησης και συρρίκνωσης των κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, αποτελεί επιδίωξη της Κεντρικής Τράπεζας», δήλωσε στην «Καθημερινή» Κύπρου ο γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων της ΟΤΟΕ, Σωτήρης Σαξώνης.
ΠΗΓΗ: ΑΞΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες