Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Οι ΕΑΣ για ΔΩΔΩΝΗ: ΤΩΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ...

Την πολιτική απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης να ενισχύσει στην πράξη τον συνεταιριστικό χαρακτήρα της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, παρεμβαίνοντας καθοριστικά στην εξέλιξη της διαδικασίας πώλησης προς την ΑΤΕ, ζητούν και αναμένουν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών.



Το απόγευμα της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους και εκτός από τις Ενώσεις, κατατέθηκαν ακόμη τέσσερις προσφορές, με την ΑΤΕ να μην κατονομάζει καμία από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες ή τους ομίλους, παρά μόνο να υπάρχουν μέχρι και σήμερα εικασίες για όσους κατέθεσαν προσφορές.


 Το σημαντικό για την πρόταση των Ενώσεων είναι σε κάθε περίπτωση αφενός πως έγινε εφικτή η κατάθεση μίας συγκεκριμένης πρότασης, που χαρακτηρίζεται ρεαλιστική και ώριμη από τους εκπροσώπους τους, και αφετέρου πως θα πρέπει να αποτελέσει κινητήριο μοχλό στις μετέπειτα εξελίξεις η τήρηση της δεύτερης καταστατικής πλειοψηφίας σε ποσοστό 60%-40%. 


Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι ακόμη και αν η αξιολόγηση των προτάσεων αναδείξει έναν άλλο επενδυτή ως νέο ιδιοκτήτη της γαλακτοβιομηχανίας, οι Ενώσεις, που εξακολουθούν να διεκδικούν δικαστικά το 7,7% των μετοχών, θα συνεχίσουν να διεκδικούν με κάθε μέσο, αφού προβλέπεται η δυνατότητα προσφυγής μέχρι τον Άρειο Πάγο, την τήρηση αυτής της πλειοψηφίας. 


Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων Χρ. Μπαλτογιάννης και ο Διευθυντής της Β. Μήτσιος, τόνισαν πως διαψεύστηκαν εκείνοι που υποστήριζαν ότι ήταν αδύνατη η κατάθεση μίας προσφοράς από τις Ενώσεις. Παράλληλα, επιβεβαίωσαν ότι το προηγούμενο διάστημα ήρθαν πολύ κοντά σε συμφωνία με επιχειρηματικούς κολοσσούς του κλάδου, έτσι ώστε να κατατεθεί μία κοινή πρόταση, όμως με την επίκληση της οικονομικής συγκυρίας, η πρόταση αυτή δεν κατέστη εφικτή. 


Ο κ. Μπαλτογιάννης τόνισε πως τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η νέα μορφή της γαλακτοβιομηχανίας, είναι απαράβατος όρος για τις Ενώσεις. «Η τήρηση της καταστατικής πλειοψηφίας σε ποσοστό 60%-40%, η διατήρηση της έδρας της εταιρείας στα Γιάννινα, η συνέχιση της παραγωγής φέτας και προϊόντων ΠΟΠ στο εργοστάσιο των Ιωαννίνων. Ακόμη, ο συνεργάτης δεν θα επιτρέπεται να συμμετέχει σε παρόμοια εταιρεία στην Ελλάδα ή μέσω θυγατρικών, θα διατηρήσει και θα επεκτείνει τη ζώνη γάλακτος, θα συνεχίσει την ίδια πολιτική καθορισμού τιμών και θα διασφαλίσει τη συμμετοχή των ΕΑΣ με δικαίωμα βέτο σε αποφάσεις για το μάνατζμεντ της εταιρείας», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ.


 Ακολούθως, ο κ. Μπαλτογιάννης αναφέρθηκε στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, λέγοντας πως υπάρχει πεποίθηση ότι μετά και την σημερινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών της κυβέρνησης θα υπάρξει παρέμβαση για τήρηση του καταστατικού. «Πιστεύουμε ότι η πολιτική ηγεσία και τα κόμματα θα ενεργοποιηθούν προς την κατεύθυνση της τήρησης του καταστατικού. Η εταιρεία δεν είναι κρατική, αλλά έχει συνεταιρικό και συνεταιριστικό χαρακτήρα», σημείωσε, ενώ ο κ. Μήτσιος τόνισε πως είναι ηλίου φαεινότερο τι σημαίνει η ΔΩΔΩΝΗ για την Ήπειρο.


 «Η ΔΩΔΩΝΗ είναι η καρδιά της Ηπείρου και έχουν δημιουργηθεί τεράστιες υπεραξίες γύρω από αυτή, που πρέπει να διατηρηθούν. Χωρίς τη ΔΩΔΩΝΗ δεν θα υπάρχει κτηνοτροφία, δεν θα υπάρχει Ήπειρος», σημείωσε. 


Ο κ. Μήτσιος χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» τα σημεία που θέτουν οι Ενώσεις για το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, σημειώνοντας πως εάν είχε τηρηθεί η καταστατική πρόβλεψη του 60%-40% η κατάσταση δεν θα είχε φτάσει στο σημερινό σημείο. «Η πρότασή μας είναι ρεαλιστική και για τη λειτουργία της ΔΩΔΩΝΗΣ και προς το συμφέρον ενός νέου πιθανού ιδιοκτήτη. 


Επίσης όμως έχει οφέλη και η ΑΤΕ που θα πάρει από την πώληση την καθαρή της θέση», σημείωσε. Καταλήγοντας, αμφότεροι εξέφρασαν θερμές ευχαριστίες προς όσους συμμετείχαν και συνέδραμαν στη διαδικασία κατάθεσης της πρότασης, με ιδιαίτερη αναφορά στους κτηνοτρόφους και παραγωγούς.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες