«ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΗΤΙΑΝΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΤ»
Ενα δάνειο-γέφυρα μέχρι τον Σεπτέμβριο προσπαθεί να εξασφαλίσει η Ελλάδα από τους ευρωδιασώστες της, προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερα περιθώρια για μεταρρυθμίσεις, γράφουν οι γερμανικοί «Financial Times».
«Αυτό ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών σε δημοσιογράφους στην Αθήνα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, αν το Eurogroup συμφωνούσε να χρησιμοποιηθούν χρήματα που δεν έχουν ζητηθεί ακόμα και έχουν καταβληθεί από το EFSF στο ελληνικό ταμείο ενίσχυσης τραπεζών» συνεχίζει η εφημερίδα.
Οι δυσκολίες, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, προέκυψαν επειδή τα δάνεια που έχουν υποσχεθεί η ευρωζώνη και το ΔΝΤ δεν μπορούν να εκταμιευθούν, λόγω του ότι η τρόικα δεν μπόρεσε ακόμα να ελέγξει την εφαρμογή των όρων τους.
Ωστόσο, χωρίς βοήθεια από το EFSF και το ΔΝΤ, η χώρα αναφέρεται ότι θα είναι θεωρητικά ανίκανη για πληρωμές ήδη τον Αύγουστο. Χρόνια τώρα, η Ελλάδα δεν λαμβάνει πλέον χρήματα από τις κεφαλαιαγορές, παρόλο που έχει μια απομείωση χρέους στο ιστορικό της.
Τέλη Αυγούστου πρέπει να πληρωθούν περισσότερα από 3 δισ. ευρώ – στην ΕΚΤ και όχι σε ιδιώτες πιστωτές. Η ΕΚΤ δεν θέλει να αναβάλει την αποπληρωμή για αργότερα, αναφέρουν οι «FTD». Θα μπορούσε όμως να δεχτεί να εγγυηθεί τα χρήματα το EFSF. Ούτως ή άλλως, οι κεντρικοί τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη έχουν ακόμα τις εγγυήσεις των 35 δισ. ευρώ, που τους έχει χορηγήσει για την Ελλάδα το EFSF.
«Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι με τη βοήθεια του δανείου-γέφυρας θα μπορούσαν να αναβληθούν για λίγο και οι περικοπές στον προϋπολογισμό ύψους 11,5 δισ. ευρώ, που ζητούν οι ευρωδιασώστες. Κατ' αυτόν τον τρόπο το δάνειο-γέφυρα θα απέτρεπε την άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας στα αιτήματα των ευρωδιασωστών για ταχεία εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».
Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Οι δανειστές έχουν μεν υποσχεθεί ότι θα βοηθήσουν τη χώρα να βρει μια λύση για την περαιτέρω χρηματοδότησή της, αλλά παραμένει ασαφές το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό. Πολιτικές αποφάσεις για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος βοήθειας θα ληφθούν μόλις τον Σεπτέμβριο. Μια δυνατότητα θα ήταν να δεχτεί η ΕΚΤ καθυστέρηση στην αποπληρωμή του ομολόγου, που λήγει τον Αύγουστο».
Οι ευρωδιασώστες, έχουν χάσει προ πολλού την υπομονή τους με την Ελλάδα. Οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις όπως οι ιδιωτικοποιήσεις συντελούνται, κατά την άποψή τους, με υπερβολικά αργούς ρυθμούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου