Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

τα 10 μυστικά του οργασμού


10 προτάσεις για τους σεξουαλικούς συντρόφους

ΘΑΝΟΣ ΑΣΚΗΤΗΣ

1. Η επιθυμία
Βασικό στοιχείο της επιθυμίας είναι η πρόκληση, η πρόσκληση και η προσδοκία της ηδονής. Η επιθυμία αποτελεί σπουδαίο παράγοντα της σεξουαλικής δραστηριότητας δύο ανθρώπων και είναι σημαντική τόσο για τον άντρα όσο και για τη γυναίκα. Στον άντρα λαμβάνει περισσότερο τον χαρακτήρα της σωματο-αισθητηριακής αντίδρασης που εκπέμπει τον πόθο και την ηδονιστική ικανοποίηση, αναπτύσσοντας αισθητηριακούς μηχανισμούς, με τον πόθο και τη φαντασίωση ως απόλυτα μηνύματα σεξουαλικής εγρήγορσης. Στη γυναίκα είναι περισσότερο εγκεφαλική, αφού φαίνεται να συνδέεται με τη γοητεία και τον θαυμασμό με τα οποία ο άντρας τροφοδοτεί το μυαλό της. Η σεξουαλική επιθυμία αποτελεί τη βάση της ανάγκης να έρθουμε μ’ αυτόν που επιλέξαμε σε σεξουαλική επαφή. Είναι πολυπαραγοντική δραστηριότητα όπου συμμετέχουν ο εγκέφαλος του ανθρώπου και ορισμένα κέντρα που φαίνεται να την ενεργοποιούν και να την ενισχύουν. Οι αισθήσεις στη σεξουαλική διέγερση προσλαμβάνονται διαφορετικά από τα δύο φύλα, επιμερίζοντας σημαντικά την ύπαρξή τους αντίστοιχα στον άντρα και στη γυναίκα. Φαίνεται όμως ότι προκαλούν μεγαλύτερη ένταση και εγρήγορση στον άντρα, που πιο εύκολα και γρήγορα ανταποκρίνεται μέσα απ’ αυτές. Η σεξουαλική επιθυμία σχετίζεται ιδιαίτερα με την ψυχική κατάσταση του ατόμου, τις συνθήκες που βιώνει στη ζωή του, τις προσδοκίες που έχει για τη σεξουαλική του ζωή, αλλά και με τη στάση του συντρόφου, το πόσο τον προκαλεί και τον καλεί για σεξουαλική συνεύρεση.

2. Η σεξουαλική φαντασίωση
Η σεξουαλική φαντασίωση αποτελεί βασικό κριτήριο της σεξουαλικής συμπεριφοράς και όσο περισσότερο οι ερωτικοί σύντροφοι τη χρησιμοποιούν τόσο καλύτερα την αναζητούν ως «τερτίπι» της προκλητικότητάς τους. Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις είναι το «αλατοπίπερο» της σεξουαλικής διέγερσης και επαφής των δύο συντρόφων, που όσο περισσότερο αλάτι και πιπέρι βάζουν στο σεξουαλικό τους φαγητό τόσο πιο νόστιμο γίνεται. Η έκφρασή τους σχετίζεται με το πόσο απελευθερωμένο σεξουαλικά είναι το άτομο αλλά και πώς λειτουργεί μέσα στη σχέση με τον σύντροφό του. Ακόμη σχετίζεται με το πόσο μπορεί κάποιος, πάνω στο σεξουαλικό μεθύσι, να ζητήσει από τον σεξουαλικό του σύντροφο να του φανερώσει τις εικόνες του μυαλού του όπως αυτές παράγονται  κατά τη διάρκεια του σεξουαλικού παιχνιδιού. Δεν είναι λίγοι αυτοί, άντρες και γυναίκες, που φοβούνται ή νιώθουν ενοχές, ακόμη και ότι απιστούν μέσα από αυτές τους ερωτικούς συντρόφους τους. Η σεξουαλική φαντασίωση είναι μια πραγματικότητα της ανθρώπινης σεξουαλικότητας που συνδέεται άμεσα με την επιθυμία, τη διέγερση και τον οργασμό τόσο στον άντρα όσο και στη γυναίκα.
3. Το σεξουαλικό παιχνίδι
Το σεξουαλικό παιχνίδι, ως μηνυματικό στοιχείο επικοινωνίας του μυαλού και του σώματος μεταξύ των δύο συντρόφων, εγγυάται την εναλλαγή και τη συνεχή ανανέωση που χαρίζει περισσότερη και πιο απελευθερωμένη ηδονή και ικανοποίηση. Ο άντρας, πιο γρήγορος και βιαστικός, ανεβαίνει ευκολότερα και πιο παρορμητικά τη σκάλα της σεξουαλικής διέγερσης. Η γυναίκα, περισσότερο οριοθετημένη ψυχολογικά στον ρόλο της, αναπτύσσει πρωτοβουλίες των αισθήσεων, τις οποίες ο άντρας ενισχύει μέσα από τις δικές του κινήσεις και εκείνη αναγνωρίζει με την αποδοχή και τη συμμετοχή της.
4. Τα «πρέπει» που δεν πρέπει…
Μέσα από την ανταλλαγή της ηδονιστικής χαράς ζούμε πρωταγωνιστικά αυτό που νιώθουμε, αυτό που επιθυμούμε ο ένας από τον άλλο και απολαμβάνουμε στην κυριολεξία αυτό που μαζί φτιάχνουμε. Το άγχος, η αγωνία, η προδιαγραφή του στόχου, ο φόβος της απογοήτευσης και η ενοχή του «δεν πρέπει» μπορεί να δηλητηριάσουν και να διακόψουν το παιχνίδι της ηδονής, καθηλώνοντας στην κυριολεξία και τους δύο με έναν τρόπο που μπορεί να αφαιρέσει το νόημα της σεξουαλικότητας είτε από τον έναν είτε από τον άλλο.
5. Πλατό: ένα βήμα πριν από τον οργασμό
Τόσο η ψυχική όσο και η σωματική συμμετοχή μας δημιουργούν τις προϋποθέσεις μιας χημικής εγκεφαλικής έκρηξης των νευροορμόνων μας, καθώς η ηδονή ανεβάζει τους ρυθμούς της ψυχοσωματικής λειτουργικότητάς μας. Η σεξουαλική διέγερση, ανεβαίνοντας ρυθμικά και παλμικά και στους δύο συντρόφους, χωρίς συγκριτικές ταχύτητες, οδηγεί στο πλέον κατάλληλο και καθοριστικό σημείο της σεξουαλικής μας συνάντησης, εκεί όπου όλες οι αισθήσεις μας επιτρέπουν την εγκεφαλική έκφραση ως απορρόφηση του πεδίου αυτού που λέγεται πλατό, δηλαδή την πιο ποιοτική στιγμή της ηδονιστικής αναρρίχησης που επιτρέπει και στους δύο συντρόφους να ολοκληρωθούν ψυχικά και σωματικά μέσα από τη βιολογική ενεργοποίηση του οργασμού. Μελέτες που καταγράφουν τη σεξουαλική δυναμική από την επιθυμία (έναρξη της σεξουαλικής διαδικασίας) μέχρι τον οργασμό (ηδονιστική κορύφωση) δείχνουν ότι η γυναίκα φαίνεται να χρειάζεται πιο πολύ αυτό το ενδιάμεσο στάδιο (πλατό) απ’ ό,τι ο άντρας, που είναι πολύ πιο καθοριστικό ως «χρόνος προετοιμασίας» για την οργασμική της κορύφωση. Στον άντρα αντίστοιχα, οι μελέτες για την ανθρώπινη σεξουαλική συμπεριφορά οριοθετούν το πλατό ως μια χρονική στιγμή μικρής διάρκειας που δεν είναι τόσο αντιληπτή και καθοριστική για την τελική έκβαση του οργασμού του (εκσπερμάτιση), καταγράφοντας τη σεξουαλική διέγερση ως εκρηκτική, με γρήγορο ανέβασμα, ώστε το πλατό να περνάει πολύ γρήγορα στην τελική φάση της οργασμικής εκφόρτισης.
6. Ο οργασμός
Ο οργασμός, ως το κορύφωμα της σεξουαλικής επικοινωνίας, δίνει με τη μοναδικότητά του το ψυχικό και βιολογικό τέλος στη σεξουαλική πράξη, στην οποία οι δύο σύντροφοι συμμετείχαν τόσο με τα γεννητικά τους όργανα όσο και τις σωματικές και αισθητηριακές ζώνες που μηνυματικά επέτρεψαν τον ερχομό αυτής της λειτουργίας. Η οργασμική λειτουργικότητα, ως αναπόφευκτη κορύφωση του άντρα με την εκσπερμάτιση και ως τελική φάση ψυχοσυναισθηματικής αποφόρτισης της γυναίκας, οδηγεί στο τελικό κομμάτι της σεξουαλικής διαδικασίας, προσφέροντας άφθονη ηδονή, ψυχική ευχαρίστηση και συναισθηματική πληρότητα στους δύο συντρόφους. Όσον αφορά τον άντρα, η εκσπερμάτιση σηματοδοτεί τον οργασμικό ερχομό, για τη γυναίκα όμως δεν είναι πάντοτε αναγκαία η τελική πράξη του οργασμού, αφού στη φάση της ηδονιστικής διέγερσης του πλατό ήδη εισπράττει συναισθηματική ικανοποίηση και ψυχική ευφορία, οδηγώντας το σεξουαλικό της σύντροφο στην οργασμική κορύφωση.
7. Το σεξ κάνει καλό…
Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα, απλή, γυμνή και καθημερινή, είναι ο στόχος της ανθρώπινης υγείας αλλά και της ανθρώπινης χρέωσης, με το γεφύρι ανάμεσά τους να σου επιτρέπει να περπατήσεις σ’ εκείνη την πλευρά που σου ταιριάζει περισσότερο.
8. Το σεξουαλικό ταξίδι που τελειώνει…
Με το πέσιμο της αυλαίας της ηδονής ανοίγει το ψυχικό άπλωμα και η συναισθηματική ευεξία των δύο συντρόφων, ενώ τόσο ο σωματικός κάματος όσο και ο ψυχικός φόρτος αφήνουν πίσω τους θετικά συναισθήματα και την ανάγκη για σωματική και ψυχική επαφή ερωτικού χαρακτήρα. Η γυναίκα, η οποία σβήνει πιο αργά μπροστά στο γρήγορο σβήσιμο του άντρα, περιμένει την αναγνώρισή της απ’ αυτόν, την επιβεβαίωση του κορμιού της ως αληθινού αντικειμένου πόθου γι’ αυτόν, αλλά και την ευαισθησία του μέσα από την αγκαλιά του και τα φιλιά του γι’ αυτό που του πρόσφερε. Ο άντρας, που εισέπραξε αυτή την ψυχική και σωματική υπόσχεση της γυναίκας που του επιτρέπει την επόμενη συνάντηση μαζί της, χωρίς αμφιβολία μπορεί να αισθάνεται ικανός και γεμάτος γοητεία και ανδρισμό.
9. Αυτοσεβασμός και ετεροσεβασμός
Αμοιβαία συναισθηματική εκτίμηση έρχεται μέσα από τον αυτοσεβασμό να εγγυηθεί τον ετεροσεβασμό και να σφραγίσει ως αποκλειστικό δικαίωμα αυτής της συνάντησης που μένει «μεταξύ μας» και δείχνει τη σημαντικότητα αυτής  της ιερής επαφής, κατά την οποία και οι δύο ανυψώσαμε την ψυχική και σωματική μας αυτοπεποίθηση και καταγράψαμε την ανάγκη για μια ενδεχόμενη φορά. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτοσεβασμού και ετεροσεβασμού είναι το να μη μιλάμε για τη σεξουαλική μας σχέση στους φίλους μας συγκρίνοντας τη δική τους σεξουαλική ζωή με τη δική μας.
10. Η προσδοκία…
Κάθε καλό κλείσιμο της σεξουαλικής μας έκφρασης προμηνύει ένα καλύτερο άνοιγμα για την επόμενη φορά. Χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο όπλο της σεξουαλικής μας εμπλοκής είναι η προσδοκία και η αυτοδιάθεση: δύο βασικοί μηχανισμοί που εγγυώνται αυτή την ανάγκη μας αφ’ ενός να προκαλούμε, μέσα από τον εαυτό μας, το ενδιαφέρον του άλλου, και αφ’ ετέρου να αναζητάμε εκείνον για τον οποίο αισθανόμαστε, με τις βασικές μας λειτουργίες, ότι είναι ικανός να μας επιτρέψει να γίνουμε σημαντικοί στη ζωή μας.
Πιο απλά: Το σεξ είναι ζωή και ο έρωτας δικαίωμα για όλους!
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας  210 7.79.79.79, Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-14.00 και 14.00-20.00
Ο Dr. Θάνος Ε. Ασκητής είναι Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.
Ο Dr. Θάνος Ε. Ασκητής είναι Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες