Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

PSI+: Μια ακριβοπληρωμένη αποτυχία!


Γράφει ο paratiritis
Δεν συνηθίζω ποτέ να γράφω εν θερμώ, όταν τα πράγματα συμβαίνουν. Αυτό είναι υποχρέωση των reporters και όχι των αναλυτών. Όμως, αυτή τη φορά νοιώθω να αγανακτώ κυριολεκτικά από το μέγεθος της διαστρέβλωσης που επιχειρείται και ακόμη νοιώθω να ανησυχώ πραγματικά λόγω του ότι ελάχιστοι άνθρωποι στην ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνονται τι πραγματικά έχει συμβεί τις τελευταίες μέρες!

Ο λόγος φυσικά για το “κούρεμα του χρέους”, το ολέθριο αυτό αποτέλεσμα που επιχειρείται να μας παρουσιαστεί ως “μεγάλη επιτυχία”, ως “η τελευταία ευκαιρία” και άλλες παρόμοιες μπαρούφες που ακούγονται κατά κόρον από όλες τις κατευθύνσεις τις τελευταίες μέρες. Ας προσπαθήσουμε να επιχειρήσουμε μια ανάλυση των σχετικών δεδομένων:
Το λεγόμενο “κούρεμα του ελληνικού χρέους”, στην παραγματικότητα λέγεται PSI+ (P.S.I. plus), από τα αρχικά της φράσης Private Sector Involvement – δηλαδή, “συμμετοχή ιδιωτικού τομέα”. Ουσιαστικά, πρόκειται για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με άλλα, με διαφορετικούς όρους, διαφορετική αξία (μειωμένη κατά 53,5%). Μέχρις εδώ, όλα καλά… ποιος θα είχε αντίρρηση…
Υποτίθεται ότι με το “κούρεμα” απαλλασσόμαστε από χρέος ύψους 105 δισ Ευρώ. Όμως, υπάρχουν στην όλη υπόθεση ορισμένα «αγκάθια»:
1. Το “κούρεμα” συνοδεύεται από δάνειο ύψους 130 δις, από τα οποία ούτε ένα ευρώ δεν μπαίνει στο ελληνικό δημόσιο ταμείο. Τα 30 πάνε απ’ευθείας στους ξένους θεσμικούς επενδυτές, κατόχους ομολόγων. Άλλα 30 δις στις τράπεζες (ανακεφαλαιοποίηση τραπεζικού συστήματος), τα 50 δις σε απ’ευθείας πληρωμή τοκοχρεολυσίων… Τα υπόλοιπα του δανείου, αγνοούνται… Το μόνο σίγουρο είναι ότι στους έλληνες δεν έρχεται ούτε ένα ευρώ από το δάνειο. Μόνο οι πληρωμές των δόσεων!
2. Κάτοχοι ομολόγων είναι επίσης τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία σε πρώτη πρόχειρη εκτίμηση χάνουν τουλάχιστον 15 δις ευρώ.
3. Επίσης χάνουν το ίδιο ποσοστό αξίας (53,5%) οι ιδιώτες αποταμιευτές, οι οποίοι ενδέχεται να αποζημιωθούν μέσω της φορολογίας(;) Και αν κάποιος δεν οφείλει φόρους; Τι θα γίνει; Θα έχει να λαμβάνει; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά!
4. Αμέσως μετά τις επίσημες ανακοινώσεις, συνεδρίασε η ISDA*, η οποία χαρακτήρισε το PSI+ “πιστωτικό γεγονός” (credit event), δηλαδή χρεοκοπία**, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν τα CDS και να κερδίσουν δισεκατομμύρια οι διεθνείς κερδοσκόποι [3,2 δις $, σύμφωνα με την ISDA]
Επίσης, ενδιαφέρον έχει κανείς να παρατηρήσει τις αξίες των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά: Τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται ότι αξίζουν περί το 15-20% της αξίας τους…
Εμείς τι δίνουμε στους ξένους;; 30 δις αποζημίωση (σε μετρητά, τα οποία δεν έχουμε και δανειζόμαστε με πολύ σκληρούς όρους [μνημόνιο2]) και νέα ομόλογα, που διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, αξίας 46,5% επί του προηγούμενου ποσού τους… Καλύτερης μάλιστα πιστοληπτικής αξιολόγησης, καθώς με εγγύηση τη δική μας δημόσια περιουσία, τα εγγυάται ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης…
Τι θα έπαιρναν αν τα πωλούσαν στην ελεύθερη αγορά;; Το γράψαμε ήδη: 15% της αξίας τους! Με άλλα λόγια, όχι απλά τους περριορίσαμε τις ζημιές, τους χαρίσαμε με δανεικά ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΡΔΗ!!!
Μιλήσαμε ήδη για τις τεράστιες ζημιές σε ιδιώτες έλληνες, σε ασφαλιστικά ταμεία… Αν τώρα η ζοφερή αυτή κατάσταση συνδυαστεί με τα καταστροφικά μέτρα του Μνημονίου 2 και τις καθολικές μειώσεις εισοδημάτων σε μια οικονομία με ύφεση -7,5% εδώ και μια πενταετία, αντιλαμβάνεται κανείς καλά τι έχει να συμβεί τους επόμενους μήνες…
Αυτή είναι η περιβόητη ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ που διαφημίζουν νυχθημερόν οι πολιτικοί μας… Αντιλαμβάνεστε εύκολα, ποιοι κέρδισαν και ποιοι έχασαν!! Προσωπικά, θα προτιμούσα τη ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ !!!
Τι κέρδισαν λοιπόν οι έλληνες μετά από όλα αυτά (πέρα από τον παγκόσμιο χλευασμό); Μα το να γίνει «βιώσιμο» το χρέος το …2020 !!!
ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟ ΛΕΩ ΕΓΩ!
* ISDA : International Swaps and Derivatives Association – Διεθνής φορέας ο οποίος εδρεύει στις ΗΠΑ, αποφασίζει περί του αν θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις των CDS [από τους εκδότες τους, δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα]
** Σημείωση – Ερώτηση: Μα από τη χρεοκοπία δεν θα μας έσωζαν; Γι’ αυτό δεν τραβήξαμε τα πάνδεινα 2 χρόνια τώρα; Τώρα τι έχουν να μας πουν που η χρεοκοπία ήρθε δια στόματος  Moody’s : «Η Moody’s Investors Services ανακοινώνει ότι θεωρεί πως η Ελλάδα (C/no outlook) έχει χρεοκοπήσει μετά από την ολοκλήρωση της ανταλλαγής χρέους»

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες