Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Να κάνουμε την αλληλεγγύη πράξη και στάση ζωής

των Spin, DrΑluca και loophole
Από την Τρίτη 25 Ιανουαρίου, 300 περίπου μετανάστες ξεκίνησαν, ως γνωστόν, απεργία πείνας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη διεκδικώντας την νομιμοποίηση τους. Την νομιμοποίηση των ίδιων αλλά και όσων ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα χωρίς χαρτιά, χωρίς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των υπόλοιπων κατοίκων της, υπό καθεστώς πλήρους ανασφάλειας, αβεβαιότητας και φόβου, χωρίς ουσιαστικό δικαίωμα ύπαρξης. Άνθρωποι που έφυγαν κυνηγημένοι από πολέμους και αυταρχικά καθεστώτα, οικονομικοί μετανάστες και πρόσφυγες που ένιωσαν στο πετσί τους τι σημαίνει δυτικός επεκτατισμός, πολυεθνικές και διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί.

Η πλειοψηφία των απεργών πείνας, πάνω από 200, εγκαταστάθηκαν στο υπό ανακαίνιση παλιό κτίριο της Νομικής Αθηνών, χώρο που δεν χρησιμοποιείται αυτήν την περίοδο για καμία εκπαιδευτική διαδικασία. Την ίδια στιγμή και παράλληλα με τη συγκρότηση της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης που προσπαθεί να συνδράμει με κάθε μέσο τον αγώνα τους, έχει δημιουργηθεί ένα αντίπαλος πόλος, ένα ισχυρό «μαύρο μέτωπο» που ενσωματώνει άτομα και φορείς από όλο το πολιτικό και κοινωνικό φάσμα και μονοπωλεί τα μέσα ενημέρωσης. Η «συζήτηση» σχεδιασμένα εκτρέπεται στο ζήτημα των πανεπιστημίων και του ασύλου, με –όχι πρωτοφανή είναι αλήθεια- ψέματα, στρεβλώσεις και χυδαιότητες από την πρώτη στιγμή.
Το αν θα γίνουν τελικά προτάσεις μετεγκατάστασης των απεργών σε κάποιον άλλο χώρο (ή ακόμα και δυναμική επέμβαση κατασταλτικού χαρακτήρα μέσα στο άσυλο) θα το δούμε στο άμεσο μέλλον και αναλόγως θα κρίνουμε. Ούτως ή άλλως οι ίδιοι θα επιλέξουν αν θέλουν να μετακινηθούν ή να παραμείνουν στο κτίριο της Νομικής. Εμείς απ’ την πλευρά μας θεωρούμε υποχρέωση να τονίσουμε δύο πράγματα: Πρώτον ότι ο αγώνας των απεργών είναι αγώνας για νομιμοποίησή τους και ως τέτοιον οφείλουμε να τον αναδείξουμε και να τον στηρίξουμε. Δεύτερον, ότι όποια κι αν είναι η άποψη του καθενός, σε επίπεδο πολιτικής επιλογής και τελικά στρατηγικής ως προς την κίνηση αυτή, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να διαλέξουμε στρατόπεδο.
Πέραν αυτών και άλλων πολλών που συζητιούνται, ακούγονται και γράφονται τις τελευταίες μέρες, υπάρχουν και τα πρακτικά ζητήματα, που πιθανώς να είναι και τα σημαντικότερα αυτή τη στιγμή. Οι υλικές ανάγκες της απεργίας  είναι μεγάλες όπως και η έμπρακτη υποστήριξη μας.  Έτσι με την βοήθεια και τις υποδείξεις της επιτροπής αλληλεγγύης φτιάξαμε μια μικρή λίστα πραγμάτων που χρειάζονται άμεσα στην Νομική όπως επίσης κι ένα υποτυπώδες πρόγραμμα των καθημερινών δραστηριοτήτων στις οποίες μπορούμε να συνδράμουμε· είτε στην ομάδα περιφρούρησης, είτε στην ομάδα ενημέρωσης, είτε στην παροχή υλικών (για αρχή, αυτών που βρίσκονται στη λίστα), είτε με την παροχή ιατρικής βοήθειας προς τους μετανάστες. Η συμμετοχή μας είναι εξαιρετικά πολύτιμη διότι μέχρι τώρα το βάρος της καθημερινής δουλειάς έχουν μοιραστεί λίγοι άνθρωποι, που όσες αντοχές και να ’χουν κάποια στιγμή θα πρέπει να κοιμηθούνε κιόλας…
Καθημερινό πρόγραμμα
-          Επισκέπτες / Κυκλοφορία κόσμου στον χώρο της απεργίας: 12.00-22.00
-          Μοίρασμα φυλλαδίων, επαφή με κόσμο στον δρόμο, μικροφωνική κλπ.: 10.00-15.00
-          Υποδοχή δημοσιογράφων/ ΜΜΕ: 12.00-14.00
-          Συνελεύσεις (2ος όροφος): 19.00-22.00
-          Μετά τις 22.00 ο χώρος κλείνει και μένει μόνο η νυχτερινή ομάδα περιφρούρησης.
Υλικές ανάγκες
-          Οικονομική ενίσχυση
-          Υποστρώματα
-          Αραβικά περιοδικά
-          Επιτραπέζια παιχνίδια (σκάκι κλπ.)
-          Παλιές συσκευές κινητών σε καλή κατάσταση (να λειτουργούν εννοείται)
-          Κάρτες κινητής τηλεφωνίας (Vodafone, Cosmote, Q)
-          Τηλεόραση
-          DVD Player και ταινίες
-          Ηλεκτρικές σόμπες
-          Γκαζάκια
-          Νερά (μεγάλα μπουκάλια)
-          Τσάι
-          Ζάχαρη
-          Ιατρικές μάσκες
-          Πλαστικά γάντια
-          Υλικά καθαριότητας (σφουγγαρίστρες, κουβάδες, σακούλες)
-          2 ποδιές καθαρίστριας μπλε (Νο 50 και 58) για να επιστραφούν στις καθαρίστριες της σχολής.
Αυτά τα ολίγα λοιπόν προς το παρόν και θα επανέλθουμε. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους ανθρώπους της επιτροπής αλληλεγγύης μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης hungerstrike300@espiv.net και για καθημερινή ενημέρωση στο μπλογκ hungerstrike300.espivblogs.net
Όταν πέφτουν τα φώτα, οι ανάγκες παραμένουν. Ας τους δείξουμε λοιπόν ότι, πέρα από τα “μαύρα μέτωπα” και τις κραυγές υπάρχουν εκείνοι οι άνθρωποι που δεν δέχονται το εικονικό κατασκέυασμα των ΜΜΕ και προωθούν έναν αλλιώτικο κόσμο. Έναν κόσμο ανθρώπινο, που χωράει τον κάθε άνθρωπο… χωρίς “τείχη”. Ας ρίξουμε λοιπόν τα τείχη εντός μας, θα είναι μια καλή αρχή.

http://wp.me/pPn6Y-5H1

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες