Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την αναπηρία: Το μήνυμα ΔΕΝ ελήφθη

Εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης εδώ και πολλές δεκαετίες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 17 Ιουνίου 2010 υιοθέτησαν στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες τη νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική 2020, τη στρατηγική απασχόλησης και ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία, θέτοντας ουσιαστικά τις προτεραιότητες στην εκπαίδευση, την κοινωνική ένταξη και τον αγώνα για τη μείωση της φτώχειας.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έδειξαν να κατανοούν το μήνυμα του αναπηρικού κινήματος της Ευρώπης, όπως αυτό εστάλη μέσω του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Αναπηρία που προωθούσε το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία ζητώντας τη συμπερίληψή του στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική 2020, αίτημα το οποίο δεν ικανοποιήθηκε.

Τόσο η απασχόληση, όσο και η εκπαίδευση αποτελούν ζητήματα υψίστης σημασίας για τα άτομα με αναπηρία. Παρόλο που οι στατιστικές σε επίπεδο ΕΕ δείχνουν ότι τα άτομα με αναπηρία υφίστανται διακριτική μεταχείριση, η αναπηρία δεν αποτελεί προτεραιότητα ούτε στον τομέα της απασχόλησης, ούτε της εκπαίδευσης και μάλιστα τη στιγμή που τα άτομα με αναπηρία αποτελούν το 12% του πανευρωπαϊκού πληθυσμού, γεγονός που σημαίνει ότι η συμμετοχή τους στη αγορά εργασίας θα μπορούσε να συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου της αύξησης στο 75% της απασχόλησης των γυναικών και των ανδρών, μαζί με τη συμμετοχή των νέων, των ηλικιωμένων και των μεταναστών. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η διασφάλιση μιας πιο «ανοιχτής» εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρία, ώστε να μειωθεί η εγκατάλειψη του σχολείου περισσότερο από 10%, ποσοστό στο οποίο στοχεύει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το Φόρουμ για μια ακόμα φορά τονίζει και ενθαρρύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο να διασφαλίσει το θεμελιώδες δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δράσης. Άλλωστε, το πρώτο βήμα έγινε ήδη με τη συμπερίληψη της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας στην Ψηφιακή Ατζέντα της ΕΕ.

Τέλος, το Φόρουμ, αναγνωρίζοντας της σημασία της εστίασης στο ζήτημα της φτώχειας, τονίζει ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια «Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Καταπολέμηση της Φτώχειας», η οποία θα συμπεριλαμβάνει μέτρα που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στο σύστημα Υγείας, τις συντάξεις και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, ομάδα - στόχο πρέπει να αποτελέσουν τα άτομα που διαβιούν σε ιδρύματα κλειστής περίθαλψης και βιώνουν έντονο κοινωνικό αποκλεισμό και κατά συνέπεια στόχος πρέπει να είναι και η κοινωνική τους ένταξη με πλήρη πρόσβαση και συμμετοχή στην κοινότητα, ως ισότιμοι πολίτες.

«Εμείς θα συνεχίσουμε τον εντατικό μας αγώνα για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη, στοχεύοντας στην ικανοποίηση των προσδοκιών τους. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε τη συμπερίληψη της αναπηρίας στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική 2020. Χρειαζόμαστε μια ατζέντα για την αναπηρία, που θα διασφαλίσει τους όρους για μια ισότιμη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία σε όλα τα κράτη – μέλη και γι’ αυτή θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους», δήλωσε ο Πρόεδρος του Φόρουμ και της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο του Φόρουμ και της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937 157 193.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες