Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

«Οι δίκες του Ξενία»*

Η δίκη της Πέμπτης 21-1-2010, όπως και οι δύο της προηγούμενης εβδομάδας, που ονομάστηκαν «Οι δίκες του Ξενία», ήρθαν να υπενθυμίσουν στην κοινωνία των Ιωαννίνων, το κρίσιμο πολιτικό ζήτημα που συνδέεται με την ελεύθερη πρόσβαση και χρήση από τους πολίτες του δημόσιου χώρου.

Όπως όλοι όσοι συμμετείχαμε στους αγώνες ενάντια στο ξεπούλημα των δημόσιων χώρων της πόλης μας γνωρίζουμε, ελεύθερος δημόσιος χώρος σημαίνει χώρος ελεύθερης επικοινωνίας, χώρος ελεύθερης πρόσβασης και φυσικά, χώρος ελεύθερης πολιτικής απόφασης από την ίδια την κοινωνία. Δεν σημαίνει ούτε χώρος ιδιωτικός, ούτε χώρος κρατικός, όπως θέλουν να μας πείσουν οι κυβερνώντες.
Σημαίνει ακριβώς χώρος εκτός της εξουσίας κράτους και κεφαλαίου, χώρος της κοινωνίας.
Αν κάτι αποκαλύπτουν τα γεγονότα, είναι ακριβώς η άρρηκτη πελατειακή σχέση κρατικής εξουσίας και οικονομικού κεφαλαίου. Στα Γιάννενα, η συνεργασία των δύο πυλώνων της χειραγώγησης της κοινωνίας φάνηκε σε όλη της τη γύμνια, με τις επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής ύστερα από εντολή του δημάρχου κυρίου Γκόντα, με τις συλλήψεις μετά από υποδείξεις του υπαλλήλου του επιχειρηματία κυρίου Μήτση, με την αυθαίρετη εν μία νυκτί παραχώρηση και κατεδάφιση του ιστορικού «Ξενία» και φυσικά και του περιβάλλοντος χώρου, του Κουραμπά.
Η δικτατορική συμπεριφορά της τοπικής εξουσίας, θεσμικής και οικονομικής, συνεχίστηκε με απόπειρες τρομοκράτησης και επιθέσεις σε αγωνιστές από τον μισθοφόρο γνωστό τραμπούκο Ανδρέα Καμπέρη, που κατέληξαν ως και στον ακρωτηριασμό!
Κανείς δεν τρομοκρατήθηκε, αντιθέτως ξεγυμνώθηκαν οι σχέσεις πατρονείας και οι μικρές μαφίες που λεηλατούν την επαρχία.
Στην επαρχία, οι θεσμικοί άρχοντες δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τις μικρές πλάτες των μισθοφόρων τους. Παρά τις προσπάθειες τους να συρρικνώσουν το ζήτημα σε πρόσωπα, το θέμα είναι βαθιά πολιτικό και αποκαλύπτει την ιδιοποίηση με κάθε τρόπο από την εξουσία, κάθε εκατοστού δημόσιου χώρου. Η ίδια δημοτική αρχή που πλειοδοτεί στην υπόθεση της 'Οασης', φορτώνοντάς την με λειτουργίες, είναι αυτή που ξεπούλησε το Ξενία, την πλατεία, τον Τσοκάνη, την ίδια την Όαση, που εγκατέλειψε την λίμνη και το κάστρο.
Οι αγώνες για τον ελεύθερο δημόσιο χώρο είναι αγώνες που αφορούν όλους μας.
Η πόλη των Ιωαννίνων δεν είναι περιουσία κανενός δημάρχου, ούτε κληρονομιά κανενός επιχειρηματία.
Ελπίζουμε οι «δίκες του Ξενία» να βοηθήσουν στην αφύπνιση των πολιτών και στην ενηλικίωση της τοπικής κοινωνίας, προτού η πολιτική του τσιμέντου πνίξει τα Γιάννενα κάτω από το πέπλο των εξαγγελιών και των δακρυγόνων.


ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ - ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ


xeironomia@yahoo.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
www.resistance2003.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες