Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

«Περίανδρος» και βία

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Ρίγη φρίκης προκαλεί η είδηση: ο επίδοξος δολοφόνος «Περίανδρος», φερόμενος ως στέλεχος της ακροδεξιάς οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», καταδικασμένος πρωτόδικα σε 21 χρόνια φυλάκιση για απόπειρες ανθρωποκτονιών εναντίον δύο φοιτητών και ενός εκπαιδευτικού στις 16 Ιουνίου 1998 έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, θα είναι ελεύθερος το... καλοκαίρι! Θα έχει εκτίσει μόλις... τέσσερα (!) χρόνια φυλάκισης, αφού βρίσκεται στη φυλακή μόνο από τον Σεπτέμβριο του 2005. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της απόφασης του εφετείου να μειώσει την ποινή του «Περίανδρου», κατά κόσμον Αντώνη Ανδρουτσόπουλου, κατά θεαματικό τρόπο σχεδόν στο μισό - από 21 σε 12 χρόνια.

Το πολιτικό μήνυμα της αποφυλάκισης του «Περίανδρου» θα είναι πολύ σοβαρό. Αυτονομείται από τις νομικές διαστάσεις του θέματος. Οι δικαστές αποφάσισαν βάσει της κατά την κρίση τους ερμηνείας των νόμων και εκεί τελειώνει ο ρόλος τους. Το πολιτικοκοινωνικό φαινόμενο αρχίζει από τη στιγμή που οι στυγερές απόπειρες ανθρωποκτονιών για πολιτικούς λόγους δεν κοστίζουν στους δράστες ούτε 4 χρονάκια φυλακή.

Η ακροδεξιά βία βρίσκεται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα. Επιζητεί τη δολοφονία ανθρώπων. Ακροδεξιοί ήταν αυτοί που αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν με πυροβολισμό τον μαθητή στο Περιστέρι στα μέσα Δεκεμβρίου και να αιματοκυλήσουν την Ελλάδα - αν δεχθούμε ότι δεν ήταν πράκτορες ή όργανα υπηρεσιών. Ακροδεξιοί ήταν αυτοί που έριξαν τη χειροβομβίδα στο Στέκι των Μεταναστών, στα Εξάρχεια, για να κομματιάσουν όσους περισσότερους μπορούσαν από τα δεκάδες συγκεντρωμένα άτομα. Βλέποντας τον «Περίανδρο» ελεύθερο, πολλοί ομοϊδεάτες του θα παροτρυνθούν να τον μιμηθούν. Σίγουρα πάντως με ενδιαφέρον θα παρακολουθούν την υπόθεση και κάποιοι στην απέναντι σκοτεινή όχθη.

Ο τρομοκράτης -αν όντως πρόκειται για τέτοιον- που πυροβόλησε για να σκοτώσει τον νεαρό αστυνομικό στα Εξάρχεια, αν ποτέ συλληφθεί και δικαστεί, κινδυνεύει δηλαδή να πάει το πολύ τέσσερα χρόνια φυλακή; Προφανώς ναι, δεδομένου ότι ο Δημήτρης Κουσουρής, το πιο βαριά τραυματισμένο θύμα του «Περίανδρου» χαροπάλευε επί μέρες σε σοβαρότερη κατάσταση από τον αστυνομικό.

Η πολιτική βία και η αιματηρή κλιμάκωσή της αποτελούν αντανάκλαση της βίας που όλο και συχνότερα εκπέμπει η σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Ανατριχιαστική ήταν η είδηση: την περασμένη Πέμπτη, τεράστια ομάδα περίπου 30 μαθητών του 3ου Επαγγελματικού Λυκείου της Αθήνας έφυγε από το μάθημα την προτελευταία ώρα, πήγε σε καταυλισμό Πακιστανών μεταναστών στον Κολωνό, ξυλοκόπησε άγρια όσους βρήκε εκεί και στη συνέχεια γύρισε στο σχολείο, με τους δράστες να καμαρώνουν για την απεχθή πράξη τους! Επίθεση ρατσιστικής βίας έγινε την ίδια ημέρα και στο Αιγάλεω. Επειτα «απορεί» δήθεν η ελληνική κοινωνία γιατί οι ακροδεξιοί ή οι τρομοκράτες θέλουν αίμα και θάνατο...

Βαθύτατα υποκριτική είναι η στάση της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού απέναντι στην κλιμακούμενη βία. Δεν είναι δυνατόν να προσπαθούν παντοιοτρόπως να ξεχαστεί η απόπειρα ανθρωποκτονίας στο Περιστέρι, να λησμονηθεί η επιδίωξη ανθρωποσφαγής μεταναστών στα Εξάρχεια, να μη γίνεται φυσικά τίποτα για τη σύλληψη των δραστών και από την άλλη, στη Λάρισα, να αναγορεύονται σε μέλη... «εγκληματικής οργάνωσης» τρομοκρατών πιτσιρικάδες ακόμη και 14 (!) ετών επειδή ίσως πέταξαν κάποιοι από αυτούς πέτρες τον Δεκέμβρη.

Η δεξιά ιδεολογία της κυβέρνησης της ΝΔ δεν επιτρέπεται να την κάνει ανεκτική και συγκαλυπτική απέναντι σε επίδοξους ακροδεξιούς δολοφόνους από τη μια και μαινάδα φλεγόμενη από μίσος εναντίον ακόμη και μαθητών που με παραβατικό τρόπο εκδηλώνουν την οργή τους απέναντι στην κατάσταση που έχει προκαλέσει και η πολιτική της ΝΔ ή απέναντι στο σύστημα γενικότερα.

Γεννά διπλή βία αυτή η στάση της κυβέρνησης. Αφενός αποθρασύνει εκείνους που η κυβέρνηση χαϊδεύει επειδή τους θεωρεί ιδεολογικά συγγενείς. Αφετέρου εξοργίζει και απελπίζει εκείνους που θέλουν να αλλάξουν την κοινωνία με ειρηνικά μέσα. Οξύνει έτσι όχι απλά την ιδεολογικοπολιτική πόλωση, αλλά τον ένοπλο, αιμοδιψή εξτρεμισμό. Δεν γνωρίζουμε αν αφελώς νομίζει ότι αυτό την ευνοεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες